stappenplannen
Lambrisering van panelen

Lambrisering van panelen

1 stem

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een lambrisering geeft een kamer een stijlvol karakter. Het is bovendien een ideale manier om beschadigde muren van de gang snel en netjes af te werken. In de bouwmarkt vind je bouwpakketten waarmee je zelf zo’n sfeervolle lambrisering kunt maken. Leg de lambriseringspanelen eerst 1-2 dagen in de betreffende ruimte, zodat het hout de juiste vochtigheidsgraad krijgt.

 

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

 

Lambrisering van panelen

Bekijk de benodigheden
01

De paspanelen

Verdeel de panelen gelijkmatig over de wand en bereken de breedte van de benodigde paspanelen. Zorg dat de paspanelen aan beide uiteinden van de lambrisering even breed zijn. Zaag de paspanelen op maat.
02

Plint zagen

Zaag de plint op de juiste lengte af.

03

Bevestigen

Bevestig de plint op de muur, met enkele dotten montagekit. Is het muuroppervlak erg gehavend, zet de plint dan vast met schroeven en pluggen.

Tip!
Boor de schroefgaten voor (3mm) en ruim ze met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven netjes in het hout en kun je ze later wegwerken. Je kunt
hiervoor ook een soevereinboor gebruiken:
een hout- en verzinkboor inéén.

04

Eindstuk of hoekstuk

Bevestig het eindstuk of de binnen- resp. buitenhoek tegen de muur (lijmen), haaks op de plint (waterpas).

Tip!
Gebruik niet teveel lijm. Veeg nog natte lijmresten niet direct weg, dat geeft later vlekken. Wacht tot de lijm iets is uitgehard en verwijder hem dan met een beitel of hobbymes.

05

Paspaneel

Zet het eerste (pas)paneel op de plint en schuif het in de groef van het eindstuk (of het hoekstuk).
06

Tussenstijl

Breng montagekit aan op de achterzijde van een tussenstijl. Schuif deze tegen het eerste paneel en druk hem tegen de muur vast.
07

Panelen en tussenstijlen

Breng op dezelfde manier de overige panelen en tussenstijlen aan.
08

Eindstuk of hoekstuk

Eindig met een eindstuk of een hoekstuk (voor resp. een binnen- of buitenhoek). Werk vanuit zo’n hoekstuk op dezelfde manier verder.
09

Toplijst

Zaag de toplijst op maat (de uiteinden in verstek). Zet de lijst boven op de panelen tegen de muur vast, met behulp van montagekit.
10

Plamuren en grondverf

Plamuur eventuele schroefgaten in de plinten dicht. Maak de kier tussen muur en toplijst dicht met behulp van acrylaatkit. Zet de lambrisering in de grondverf.

11

Schuren en aflakken

Schuur de lambrisering licht op en lak hem af in de gewenste kleur.

Tip!
Verf op waterbasis (acrylverf) droogt razendsnel, stinkt niet en is minder schadelijk voor het milieu. Gebruik voor acrylverf speciaal daarvoor bestemde rollers en kwasten. Gooi oude kwasten en restanten verf niet in de vuilnisbak, maar lever
ze in als klein chemisch afval bij een KCA-depot
in je gemeente. Ingedroogde kwasten kunnen bij
het gewone afval.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (15)
  • Gereedschappen (18)