stappenplannen
Muren (beschadigd) repareren

Muren (beschadigd) repareren

7 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Scheuren in pleisterwerk en plafonds of oude schroefgaten komen voor in vrijwel elke huis. Voor reparatie van beschadigde muren zijn allerlei vulmiddelen verkrijgbaar: in poedervorm of kant-en-klaar, hard of elastisch.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

 

assortiment vulmiddelen

Bekijk de benodigheden
01

Kalk wegscheuren

Steek bladderende verf of loslatende kalk in en om de scheur weg met een plamuurmes. Krab smalle scheuren V-vormig uit met een verfkrabber. Zo ontstaat een beter oppervlak waar het vulmiddel aan kan hechten. Ontvet het oppervlak rondom de scheur.

Tip!
Gebruik liever geen ammonia, dat is slecht voor
uw gezondheid en voor het milieu. Gebruik een
milieuvriendelijke verfreiniger om muren en
houtwerk te ontvetten.

02

Vulmiddel maken

Maak vulmiddel in poedervorm aan met water (zie gebruiksaanwijzing). Roer het met een plamuurmes tot een gladde stevige pasta.

Tip!
U kunt ook in een tube kant en klaar vulmiddel kopen.

03

Scheur natmaken

Maak de scheur nat zodat hij minder “zuigt”.
04

Scheur opvullen

Vul de scheur met een plamuurmes. Trek dit stevig langs de muur totdat de hele scheur opgevuld is. Verwijder overtollig plamuur direct na afloop. Vulmiddel krimpt tijdens het drogen. Het is beter om de scheur in 2 à 3 keer op te vullen (tussendoor laten drogen), dan om hem in één keer op te vullen met een overmaat aan vulmiddel ('bol' plamuren). In dat geval is de droogtijd erg lang en heeft u na afloop veel
schuurwerk.

Tip!
Diepe schroefgaten kunt u opvullen met
supersterkvuller. Dit is na 15 minuten droog.

05

Laatste oneffenheden

Laat de plamuur volledig uitharden. Schuur de reparatie glad tot u de overgang niet meer voelt. Vul de laatste oneffenheden met een laatste dun laagje vulmiddel.
06

Reparatie van een beschadigde buitenhoek

Spijker een plankje op de muur met behulp van staalspijkers. Druk het vulmiddel daar stevig tegenaan en laat het uitharden. Bevestig het plankje op de andere muur en vul de kier vanaf de andere kant. Met grote gatenvuller kunt u een buitenhoek zetten zonder dat u een plankje nodig heeft.

Tip!
Als u het plankje van tevoren in folie wikkelt hecht
het vulmiddel er niet aan vast. Dit voorkomt
beschadigingen bij het verwijderen.

07

Afwerking

Vul aansluitingen tussen de muur en houtwerk met flexibel vulmiddel of elastische acrylaatkit met behulp van een kitpistool. Strijk de naad glad met een nat gemaakte vinger. Neem het gerepareerde vlak af met een vochtige doek. Behang de muur. Zie meer informatie hierover onder behangen of schilder hem in de gewenste kleur. Wilt u weten hoe, klik dan op binnenmuren schilderen.

Tip!
Maak het plamuurmes na afloop direct schoon.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen(2)  • Gereedschappen(7)