stappenplannen
Zaagbok voor hardhout maken

Zaagbok voor haardhout maken

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Als u zelf hout hakt voor uw open haard of allesbrander, dan is een zaagbok onmisbaar. Hierop kort u lange stukken hout in, voordat u deze met een kloofbijl verder splijt.

Doordat deze zaagbok voorzien is van een middensteun kunt u er ook kortere stukken hout op verzagen.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden
tip!

Zet het te zagen hout aan de bok vast met behulp van een spanband.

01

Kruisen maken

Maak eerst 2 kruisen van elk 2 staanders. Schroef de staanders voorlopig aan elkaar, op 70 cm hoogte. Draai de schroeven zo vast dat de staanders nog kunnen draaien ten opzichte van elkaar. Stel de staanders zodanig dat hun basis 70 cm bedraagt.
02

Hout wegsteken

Teken op beide staanders de plek af waar ze elkaar kruisen. Demonteer het kruis en voorzie de staanders van een inkeping door ze langs de afgetekende lijnen 22mm diep in te zagen. Steek het hout weg met behulp van een houtbeitel.

Tip!
Probeer het hout niet in één keer weg te steken, maar werk in laagjes. Anders is de kans groot dat
het hout splijt.

03

Kruisen verbinden

Lijm en schroef de staanders paarsgewijs aan elkaar. Verbind beide kruisen met elkaar met behulp van de lange dwarslatten (lijmen en schroeven). Twee stuks direct onder het kruispunt (aan weerszijden), 2 stuks op 20 cm hoogte.

 

Tip!
Anders dan gewone houtlijm zet constructielijm
 tijdens het uithardingproces flink uit. Daardoor
heeft het een sterk vullend vermogen en zorgt
het voor een sterke verbinding tussen twee ruwe
oppervlakken.

04

Staanders verbinden

Verbind beide staanders van het kruis met een dwarslat (lijmen en schroeven). Zaag de uitstekende delen van deze lat af.

05

Staanders afzagen

Zet de zaagbok op een vlakke ondergrond. Leg de hulplat op de grond, langs de staanders. Teken de staanders af op de bovenkant van de lat. Zaag deze langs die lijn schuin af.

 

06

Middensteun maken

Maak de middensteun door beide korte balken kruislings aan elkaar te schroeven. Schroef dit kruis vast op de lange dwarslatten, op ongeveer 1/3 van de breedte van de zaagbok.

Gereedschap

 

Zorg dat u altijd het juiste gereedschap en de juiste materialen gebruikt. Goed verzorgd gereedschap betekent: gesmeerd, geslepen en vastgedraaid.

 

Elektrisch gereedschap moet voldoen aan de vereiste CE-richtlijn die staat vermeld op product of op verpakking. Loop meteen na of het gereedschap dat u heeft, nog goed bruikbaar is. Bijvoorbeeld: een bot hobbymes is gevaarlijk, een versleten zaag is lastig, werkt onnauwkeurig, geeft een hoop irritatie en een grotere kans op een ongeluk.


Huren of lenen
Welk gereedschap heeft u nodig? Loop in gedachten alle werkzaamheden even na om te voorkomen dat u de klus moet afbreken omdat u iets mist.

 

Als u niet alles zelf wilt aanschaffen, kunt u gereedschappen en beschermingsmiddelen ook huren. Denk maar eens aan een boor voor zwaar boorwerk in het plafond - met bijbehorende oogbescherming om te voorkomen dat wegstuivende betonschilfers in uw ogen komen! Of huur een afstoomapparaat, waarmee het verwijderen van oude lagen behang een niet al te moeilijke klus wordt.

 

Let wel op dat u eerst goed leest hoe u het apparaat gebruikt. Stoom is zeer heet en kan bij verkeerd gebruik vervelende brandwonden veroorzaken.

 

Natuurlijk is het ook altijd een goed idee om bij vrienden of buren te vragen of u die handige professionele schuurmachine mag lenen. Let hierbij wel op of het gereedschap nog in goede conditie is en zorg dat u weet hoe u het moet gebruiken.


Veilig omgaan met gereedschap
Hoe gaat u veilig om met gereedschap? Een paar praktische tips:

 

 • Kies het juiste gereedschap voor de uit te voeren taak. 
 • Gebruik gereedschap dat niet onbedoeld kan starten. 
 • Gebruik gereedschap met een goed werkende automatische stop (dat afslaat zodra het gereedschap wordt losgelaten). 
 • Controleer of het gereedschap in goede staat is voor u begint met werken. Is het mes scherp? Is de snoerisolatie intact? Heeft u nog goede grip? 
 • Zorg ervoor dat u weet hoe u het gereedschap moet gebruiken.
 • Stel het gereedschap juist in. 
 • Zorg dat u stabiel staat, zodat u niet uit balans kunt raken of vallen en uzelf of een ander met gereedschap kunt verwonden. 
 • Stel uzelf zo op dat het snoer of de slang nergens achter kan blijven haken.
 • Zorg ervoor dat het vlak waarop u werkt, stevig en stabiel is vastgemaakt. Controleer voor gebruik de staat van het bevestigingsmateriaal (werkbank, klemmen e.d.). 
 • Gebruik beschermingsmiddelen, zoals handschoenen of een veiligheidsbril.
 • Zorg ervoor dat u het gereedschap op de juiste manier en op de juiste plaats vasthoudt. Markeer bijvoorbeeld de handgrepen. Dit verlaagt de kans dat u in een heet, scherp of draaiend deel van het gereedschap grijpt. 
 • Zorg ervoor dat u uw vrije hand juist plaatst: buiten bereik van het gereedschap. Een voorbeeld is: van u af snijden, zodat u bij eventueel uitschieten gespaard blijft. 
 • Doe geen andere dingen met gereedschap in uw handen (bijvoorbeeld een doos tillen met een mes vast). 
 • Berg het gereedschap na gebruik zo op dat u bij een volgend gebruik niet in het gevaarlijke deel van het gereedschap grijpt.

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

 • Materialen(7)
 • Gereedschappen(8)