klusadvies
Rookmelders

Rookmelders

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Een rookmelder of hittemelder kan je leven redden. Als je slaapt, dan ruik je niets. De kans is daarom groot dat je niets merkt als er ’s nachts brand uit breekt. Koolmonoxide is geurloos en onzichtbaar, daarom is ook een koolmonoxidemelder onmisbaar als je jezelf op tijd in veiligheid wilt kunnen brengen.

 

 

Bekijk de benodigheden

soorten brandmelders

Er zijn verschillende soorten apparaten die je waarschuwen voor brand of gebrek aan zuurstof. Welke soorten zijn dat en waar gebruik je ze voor?

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxide komt vrij als er bij verbranding een tekort is aan zuurstof. Dit kan bij elk verwarmingstoestel gebeuren, ook bij houtkachels.

 

Rookmelder

Rookmelder

Rookmelders detecteren alleen rook. Rook is altijd giftig en kan je erg snel buiten westen brengen. Een rookmelder zorgt dat je op tijd gewaarschuwd wordt.

 

hittemelder

Hittemelder

Hittemelders detecteren alleen warmte. Een hittemelder biedt een goed alternatief op plekken waar een rookmelder ongewenst af zou kunnen gaan.

 

zijn melders onderling te koppelen?

Normale melders op batterijen kun je niet aan elkaar koppelen. Melders op het lichtnet (230V) en draadloos koppelbare rookmelders kun je wel koppelen. Als je jouw melders koppelt dan geven ze allemaal een alarmsignaal af als één van de melders iets detecteert. Zo word je sneller gealarmeerd en heb je meer tijd om jezelf in veiligheid te brengen.

waar in huis melders plaatsen?

Wat zijn de beste plekken om een koolmonoxidemeter, een rookmelder of een hittemelder te plaatsen?

koolmonoxidemelder-plaatsen

Koolmonoxidemelder

Plaats een koolmonoxidemeter in iedere ruimte met een verbrandingsapparaat, in de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt en alle slaapkamers met een open verbrandingshaard.

Rookmelder-plaatsen

Rookmelder

Plaats op iedere verdieping van je huis een rookmelder. Voor extra veiligheid plaats je ook in alle slaapkamers een rookmelder op het plafond.

Hittemelder-plaatsen

Hittemelder

Een hittemelder komt van pas op plaatsen waar rook- en dampontwikkeling plaatsvindt waardoor een rookmelder onterecht kan afgaan, zoals een keuken, badkamer of garage.

melders op een batterij of het stroomnet?

Koolmonoxidemelders, rookmelders en hittemelders op batterijen kun je eenvoudig en snel plaatsen. Het voordeel van rook- en hittemelders op 230V is dat je deze onderling kan koppelen. Ze hebben een back-upbatterij voor als de stroom uitvalt. Koolmonoxidemelders werken meestal op batterijen en worden nooit gekoppeld met rookmelders en hittemelders.

melder koppelen aan een alarmsysteem

Koolmonoxide-, rook-, en hittemelders op batterijen kun je niet koppelen met een alarmsysteem. Met 230V-melders is dit wel mogelijk. Daarvoor zijn accessoires nodig zoals een relaisplaat of een GSM module.

melder koppelen aan een telefoon

Is je melder verbonden met een alarmsysteem die een melding kan versturen? Dan is het mogelijk om een melding op je telefoon te krijgen als de melder afgaat.