klusadvies
Plamuur header

Plamuur

3 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

Plamuur is een deegachtige substantie, die wordt gebruikt om gaten en scheuren in een ondergrond te dichten voor je deze gaat verven. Zorgvuldig plamuren (en schuren) is dan ook de basis voor een strak eindresultaat. Plamuur komt voor in de basiskleuren wit en grijs. Op de verpakking staat de kleur vermeld.

 

Assortiment verf

Bekijk de benodigheden

heb ik plamuur, vuller of kit nodig?

Beeld - verf - plamuur

Plamuur

Er zijn verschillende soorten plamuur voor verschillende ondergronden. Je kunt plamuur gebruiken op onder andere hout, metaal, polyester, gips, beton en reeds geschilderde materialen.

Beeld - verf - vuller

Vuller

Een vuller kun je gebruiken bij steenachtige materialen. De functionaliteit van vuller is dezelfde als die van plamuur: je kunt er gaten en scheuren mee dichten.

Tekst - verf - kit

Kit

Er zijn diverse kitten om scheuren en kieren te vullen. Voor gaten is kit minder geschikt, omdat het dunner is. De meest bekende kit voor kieren is acrylaatkit.

Voor iedere ondergrond is er wel een specifieke plamuur, vuller of kit ontwikkeld. In het keuzeschema plamuur kun je zien welke je het best kunt gebruiken.

Keuzeschema plamuur

soorten plamuur

Welke soorten plamuur zijn er? En wanneer heb je welk soort plamuur nodig?

kant en klare plamuur

Kant en klare plamuur is meestal verpakt in van een tube. Op de tube staat aangegeven voor welke ondergrond de plamuur geschikt is, meestal hout. Er bestaan ook universele plamuren die toepasbaar zijn op meerdere soorten ondergrond zoals hout, metaal, kunststof en bestaand schilderwerk. De droogtijd van kant en klare plamuren kan verschillend zijn. Snelplamuur heeft een kortere droogtijd heeft dan een gewone plamuur. Ook de droogtijd staat op de verpakking.  

Beeld - verf - plamuur

Er is ook kant en klare spuitplamuur in een spuitbus. Spuitplamuur is met name geschikt voor een snelle afwerking bij krasjes en kleine beschadigingen in metaal en polyester. Voor gips en steenachtige ondergrond bestaan ook kant en klare vullers in kleine emmers of potten. Voorbeeld hiervan zijn de ‘grote gatenvuller’ en ‘allesvuller’.

twee componenten plamuur

Met name voor het opvullen van oneffenheden in metaal en polyester is er twee componentenplamuur. Deze plamuur bestaat uit de componenten plamuur en verharder. Ze zijn verpakt in twee afzonderlijke verpakkingen en worden vlak voor het gebruik samengevoegd. Op de verpakking staat de verhouding. Kenmerkend is de korte verwerkingstijd. Maak daarom niet te veel plamuur in een keer klaar.

Beeld - Twee componenten plamuur

Een ander kenmerk is dat het een zeer harde en hechte ondergrond vormt. Bij het repareren van auto’s en boten komt twee componentenplamuur daarom goed van pas. Soms zijn er aan deze plamuur glasvezels toegevoegd. Dit geeft extra stevigheid. Voor zwaar beschadigd hout is tweecomponenten plamuur ook zeer geschikt. Het procedé is hetzelfde. De plamuur wordt vlak voor het aanbrengen gemengd met een verharder. Op de pagina houtrot de baas en kozijnen schilderen buiten vind je meer informatie.

poederachtige plamuren

Met name de plamuren voor het dichten van gaten in beton, gips en andere steenachtige ondergronden zijn verkrijgbaar in de vorm van een poeder. Plamuur in poedervorm is relatief gezien het goedkoopst en omdat het bij muren veelal gaat om flinke gaten en scheuren ben je met een poedervuller het beste af. Het poeder maak je aan met water. Op de verpakking staat de juiste verhouding vermeld.

Beeld - poederachtige plamuren

plamuurtechniek

Kant en klare plamuur, poederplamuur en twee componenten plamuur worden aangebracht met een plamuurmes of spatel. Spuitplamuur breng je rechtstreeks uit de spuitbus in dunne laagjes aan. Bij kit voor de kieren heb je een kitpistool nodig. Werk altijd tegelijk met een breed en een smaller plamuurmes. Het brede mes gebruik je als spatel waar een voorraad plamuur op ligt. Het smallere mes gebruik je voor het echte plamuurwerk. Afhankelijk van de breedte van het gat kies je het plamuurmes om de plamuur aan te brengen. Zorg dat het plamuurmes helemaal schoon en vlak is.

 

Werk vanaf het midden van de scheur naar de zijkanten toe. Trek de plamuur uiteindelijk met een soepele beweging over de beschadiging. Zorg ervoor dat de plamuur alleen achterblijft in het gat en niet op het omringende ondergrond. Op de verpakking staat altijd aangegeven voor welke diepte de plamuur of vuller geschikt is. Heb je een dieper gat, dan kun je kiezen voor een andere soort plamuur of je bouwt als het ware de plamuur op. Breng dan niet meer dan de gestelde laagdikte aan. Laat het drogen en breng opnieuw een laag aan. Herhaal dit totdat het gat gedicht is.

schuren

Na het plamuren zijn de gaten weliswaar gevuld, maar nog niet altijd glad. Schuren is dan ook het devies. Werk bij schuren altijd van grof naar fijn. De korrelgrootte op het schuurpapier wordt aangeduid met een cijfer. Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier. Bij houtwerk begin je met een schuurpapier P120 en ga je zo door tot P300-400. Bij polyester en metaal is het verstandig om door te schuren met een nog fijner schuurpapier. Gebruik bij het schuren altijd een stofkapje.