stappenplannen
Tegels verven

Tegels verven

29 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Badkamer, wc of keuken vernieuwen? Maar geen zin om de tegels te vervangen? Je kunt ze ook verven. Hiervoor heeft Histor speciale tegelverf die goed reinigbaar is en tegen een stootje kan. Histor Perfect Base Tegelverf is kant-en-klaar te koop in een aantal basiskleuren, maar ja kan deze ook laten mengen in elke kleur. 

 

 

assortiment tegellak

Bekijk de benodigheden

voorbereiding

1

Schoonmaken

Verf hecht het beste op een schoon en vetvrij oppervlak. Boen de tegels daarom met warm water met daarin ontvetter. Gebruik daarbij schuurpapier. Daarmee maak je de tegels tegelijkertijd ruwer, zodat de verf daarna goed kan hechten. Droog de tegels af. Zorg dat de ruimte goed geventileerd is, maar zonder tocht. Een temperatuur van rond de 20°C is ideaal.

 

Tip

Vervang kapotte tegels voordat je gaat verven. Een tegel met ongeveer dezelfde kleur volstaat: na het schilderen zie je het verschil niet meer.

Werk het liefst bij daglicht om geen stukje oppervlak te missen.

Stap 2: tegels verven
2

Afdekken

Dek de ondergrond af met stucloper. Plak alles wat je niet wilt schilderen af met afplaktape.

 

Tip

Gebruik gele afplaktape: topkwaliteit tape voor het maken van strakke lijnen, op alle ondergronden toepasbaar, zowel binnen als buiten. Prima kleefkracht, zeer hoge UV-bestendigheid en laat geen lijmresten achter. Gebruik als afdekmateriaal op de vloer afdekvlies (absoberende toplaag en anti-slip onderzijde), stucloper of een oud laken. Dek je meubels met afdekfolie af.

tegels verven

Stap 3: tegels verven
3

Randen verven

Roer de tegelverf goed door met het roerhoutje en giet in het verfbakje. Verf eerst de afgeplakte randen en de voegen met de verfkwast.

 

Tip

Verwijder losse haren door de kwast over een grof stukje schuurpapier te strijken. Haal een stuk afplaktape over de roller om loszittende deeltjes te verwijderen. 

Stap 4: tegels verven
4

Verf op groot oppervlak aanbrengen

Breng de tegelverf royaal en in verticale banen aan. Verdeel de verf daarna in horizontale richting. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof zo veel mogelijk te vermijden. Rol dan na in lange banen waardoor je geen strepen in het schilderwerk krijgt. Vaak hebben tegels een tweede of derde laklaag nodig. Wacht minstens 24 uur voor je de volgende laag aanbrengt en schuur vooraf nog eens licht op met het schuurpapier.

 

Tip!

Voor glad geschilderde tegels kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern” zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect, zonder de vorming van luchtbelletjes.

na het verven

Stap 5: tegels verven
5

Tape verwijderen

Verwijder de tape als de verf nog nat is. Als je de tape een langere tijd laat zitten, is de kans groot dat de verflaag beschadigt bij het verwijderen, de tape scheurt en er kunnen lijmresten achterblijven door indroging.

Stap 6: tegels verven
6

Afwerking

Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of een plastic zak. Ben je klaar met je verfklus? Laat de rollers/kwasten bij voorkeur goed indrogen. Ze kunnen dan gewoon bij het huishoudelijk afval, net als lege verfemmers of -blikken. Wil je het verfgereedschap toch liever schoonmaken en bewaren? Dan kun je de alkydkwast/roller in een glazen potje met wat terpentine die je vervolgens laat indrogen. Natte verfresten en natte kwasten lever je in bij het Klein Chemisch Afval.

 

Tip

Heb je nog vragen over je verfklus? Onze verfexperts helpen je graag met persoonlijk schilder- en productadvies.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (4)

Meer informatie over tegels verven :