stappenplannen
Hoogslaper met bureau

Hoogslaper met bureau

9 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In een studentenkamer of kinderkamer met beperkte afmetingen creëer je ruimte met een hoogslaper. Onder het bed is ruimte voor een bureau. Vurenhout is de goedkoopste optie. In dit voorbeeld is gekozen voor een bed met een matrasmaat van 200x120cm (‘twijfelaar’) en een hoogte van in totaal 220cm.

 

Bekijk assortiment

Bekijk de benodigheden
tip!

Hout met een FSC-keurmerk komt uit bossen die op verantwoorde wijze worden beheerd.

Veer afzagen
01

Veer afzagen

Zaag of schaaf de veer af van 2 vloerdelen van 120cm en van 2 vloerdelen van 203,6cm lang.

Panelen samenstellen en monteren
02

Panelen samenstellen en monteren

Stel de panelen voor de bedbak samen uit 3 gewone en 1 veerloos vloerdeel (lijmen). Monteer 2 koppelplaten, op 20cm (hoofd- en voeteneind) of 60cm (zijpanelen) vanaf de rand.

Steunlat bevestigen
03

Steunlat bevestigen

Lijm en schroef tegen de onderkant van beide zijpanelen een steunlat voor de lattenbodem. Aan weerszijden blijft een ruimte open van 18mm.

Tip!
Als je de schroefgaten ruimt met behulp van een verzinkboor, dan splijt het hout niet en kun je de schroeven later onzichtbaar wegwerken met kneedbaar hout.

Panelen aan elkaar zetten
04

Panelen aan elkaar zetten

Zet de panelen aan elkaar met behulp van kruiskoppelingen, hoofd- en voeteneinde tussen beide zijpanelen. Verdeel de latten voor de lattenbodem gelijkmatig en schroef ze op de steunen vast.

vloerdelen
05

Zagen of schaven

Zaag of schaaf bij 4 vloerdelen van 240cm lang zowel de groef als de veer af. Lijm en schroef deze vloerdelen twee aan twee haaks tegen elkaar.

balkje
06

Balkje bevestigen

Lijm en schroef in de hoek van elke poot een balkje (69x44mm) van 64cm lang.
Laat een ruimte open van 69mm en bevestig vervolgens een balkje van 134cm lang.
Let op: poot 3 en 4 moeten het spiegelbeeld zijn van poot 1 en 2!

Bedbak bevestigen
07

Bedbak bevestigen

Zet de bedbak op de poten. Lijm en schroef hem aan de poten vast.
Achterste poten
08

Achterste poten verbinden

Verbind de achterste poten met behulp van de lange werkbladsteun. Leg deze in de uitsparingen en schroef hem aan beide poten vast. Verbind de achterste met de voorste poten met behulp van de korte werkbladsteunen.
Trappalen
09

Trappalen vastlijmen

Boor met 4 gaten van 2cm diep in beide trappalen (35mm speedboor) op 40, 80, 120 en 160cm hoogte. Verzaag het rondhout tot 4 lengtes van 35cm en lijm deze in beide trappalen vast.

Deel uitzagen
10

Deel uitzagen

Zaag aan de voorzijde van het bed een deel uit de 2 bovenste vloerdelen, net zo breed als de trap. Steek de vrijgekomen veer van het 3e vloerdeel weg.
werkblad
11

Werkblad verlengen

Verleng het werkblad door tegen beide uiteinden een lat van 60x1,8cm te lijmen en schroeven. Leg het werkblad op de werkbladsteunen en schroef het daarop vast.

12

Afwerking

Vul alle schroefgaten met kneedbaar hout. Schuur het meubel en werk het af met transparante lak of beits.

Tip!
Lak of beits op waterbasis is veel minder schadelijk voor het milieu. Bovendien is het reukloos en droogt het veel sneller (na 4 uur overschilderbaar). Gebruik speciaal voor acrylverf bedoelde kwasten of rollers.

 

De stabiliteit van het bed wordt veel beter als het aan de muur bevestigd is. Monteer op elke achterpoot 2 hoekijzers en zet het bed daarmee aan de muur vast.
 

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (8)

  • Gereedschappen (20)