verantwoordelijkheid

FSC-hout

U kunt er niet omheen. Hout is een van de meest gebruikte materialen bij een klus. Daarom is het zaak er zo verstandig mogelijk mee om te gaan. Een belangrijk deel van het hout in onze bouwmarkten is op mens- en milieuvriendelijke wijze geproduceerd. GAMMA verkoopt zoveel mogelijk hout dat is voorzien van het FSC-keurmerk. Zo weet u zeker dat dit hout uit een goed beheerd bos komt.

Wat betekent FSC?

Het FSC staat voor een certificeringssysteem wat het voortbestaan van de bossen waarborgt. Dit systeem kijkt er op toe dat wanneer er hout gekapt wordt, dit met zo min mogelijk schade aan het (bos)milieu gebeurt. Bij GAMMA staat dit hoog in het vaandel. Gecertificeerde producten worden als zodanig in de GAMMA krant vermeld en men kan deze producten herkennen aan het FSC-logo op het product.

FSC staat voor ‘Forest Stewardship Council’, dat vrij vertaald 'Raad voor Goed Bosbeheer' betekent. Deze internationale organisatie bestaat uit:
 

  •     boseigenaren,
  •     houthandelaren,
  •     lokale bevolkingsgroepen.


Ze werken samen met maar één doel: het duurzaam beheren van onze bossen. Dit onafhankelijke keurmerk wordt ondersteund door milieu-, ontwikkelingsorganisaties en bedrijven zoals GAMMA.

Garanties

Hout met het FSC-keurmerk betekent dat u een stuk hout in handen hebt dat met de grootste zorg voor het milieu geproduceerd is. Er wordt niet meer hout uit het bos gehaald dan het bos kan missen. Bovendien is het FSC-keurmerk het enige keurmerk dat voldoende garantie biedt dat het hout verantwoord wordt gekapt.

Hart voor hout

In 1993 sloot GAMMA als eerst bouwmarkt in Nederland het verdrag 'Hart voor Hout' met de NOVIB, Milieudefensie en het Wereld Natuurfonds. Vanaf dat moment biedt GAMMA een groot gedeelte van het houtassortiment met het FSC-keurmerk aan; van glaslatten en plinten tot bouwhout, vuren schragen, deuren en vloerdelen en nog veel meer.

Wat kunt u doen?

U kunt helpen de bossen te beschermen door naar hout met het FSC-keurmerk te vragen in uw bouwmarkt. Hout dat het keurmerk draagt hoeft niet duurder te zijn.

Wist u dat:

  •     het totale bosoppervlak van de aarde 30% is;
  •     80% van alle dier- en plantsoorten afhankelijk is van deze bossen;
  •     de gemiddelde hoeveelheid bos per persoon zes hectare is;
  •     elke drie maanden een bos zó groot als Nederland verdwijnt;
  •     iedere Nederlander dagelijks één blok hout ter grootte van twee pakken melk verbruikt.