Wat is grondverf of primer?

Grondverf is de eerste laag verf op een ondergrond en zorgt ervoor dat de volgende lak- of verflagen beter hechten en langer mooi blijven. De laag grondverf vult eventuele oneffenheden in het materiaal op, zorgt ervoor dat de lak of verf die je aanbrengt beter dekt en vermindert bovendien de kans op streepvorming. Het is de perfecte basis voor al jouw schilderwerk dus. De grondverf die toegepast wordt op materialen als metaal en kunststof wordt ook wel primer genoemd. Primers die geschikt zijn voor meerdere materialen heten multiprimers. De term grondverf wordt voornamelijk gebruikt voor verf die geschikt is voor verschillende soorten hout. Bekijk het volledige aanbod aan grondverf en primer in de GAMMA-webshop en bestel jouw potten grondverf gemakkelijk online!

Wanneer gebruik je grondverf?

Voor een optimaal resultaat is het goed om elk type onbehandeld materiaal te bewerken met grondverf voordat je een andere laag verf of lak aanbrengt. Bij onbehandeld hout zou een nieuwe laag verf voor een deel opgenomen worden door het hout. Het vullend vermogen van grondverf heft deze werking op, maakt de ondergrond effen en vormt zo de ideale basis voor jouw dekkende eindlaag. Ook op hout dat al geschilderd is maar zichtbaar in slechte staat verkeert, is het slim om grondverf te gebruiken als beschermende tussenlaag. Bij onbehandeld kunststof of metaal gebruik je ook eerst een laag primer. Op een gladde ondergrond als kunststof zou een laklaag anders niet goed hechten. Ga je een metalen ondergrond opknappen? Bij onbewerkt metaal speelt het risico van roestvorming als je een laklaag rechtstreeks aanbrengt op het staal. Kies in dat geval dus voor een primer met roestwerende eigenschappen.

Grondverf voor binnen en buiten

Grondverf is verkrijgbaar in vele verschillende soorten, zowel voor binnen als buiten. Voor gebruik binnenshuis is grondverf op waterbasis vaak een goede optie: dit geeft minder geur en droogt een stuk sneller. Grondverf op terpentinebasis heeft een meer dekkende werking, en is de ideale keuze voor gebruik buiten. Welke grondverf of primer je kiest hangt af van jouw klus, én van de verf- of laklaag die eroverheen komt. Voor elk type ondergrond heb je in principe een andere grondverf of primer nodig: van hout tot kunststof, metaal, glas of steen. Door de juiste filters aan te vinken aan de linkerkant van deze pagina, vind je gemakkelijk de juiste grondverf voor jouw verfklus. Wil je MDF verven? Deze plaatsoort heeft een sterk zuigende werking en moet dus eerst behandeld worden met MDF-grondverf. Zo zet je MDF in de grondverf!

Vind de ideale grondverf online bij GAMMA

Bij GAMMA heb je ruime keuze uit grondverf van verschillende merken. Naast ons eigen huismerk vind je in onze webshop en bouwmarkten grondverf van merken als Sigma, Flexa, Histor, Sikkens en Wijzonol. Daarnaast vind je in ons assortiment grondverf en primer in diverse kleuren en met verschillende glansgraden. Kies voor het gemak altijd voor een kleur en afwerking die in de buurt ligt van jouw gewenste eindresultaat. Een goede laag grondverf of primer leidt tot een hogere glansgraad van de lak of verf die je daarna aanbrengt. De grondverf of primer zorgt er zo voor dat jouw schilderwerk beter tot zijn recht komt. Heb je de juiste grondverf gevonden? Vergeet voor je van start gaat niet de nodige kwasten, verfrollers en emmers in huis te halen. Ook voor al je schildersbenodigdheden ben je bij GAMMA aan het juiste adres!

Bekijk alle soorten grondverf en primer in onze webshop en bestel jouw verf eenvoudig online bij GAMMA. Of kom langs in de bouwmarkt bij jou in de buurt voor inspiratie en persoonlijk advies van een van onze medewerkers. Koop liever iets te veel verf dan te weinig: je ongeopende potten kun je binnen 30 dagen op vertoon van de bon retourneren.

Recent bekeken