close

Freesmachines

Bekijk de TOP 10

Er bestaan drie soorten freesmachines. Met een muurfrees (of sleuvenfrees) slijp je twee sleuven in een muur of vloer. Je hakt het gesteente weg, waarna je kabels en leidingen netjes kunt wegwerken. Met een bovenfrees of kantenfrees kun je je werkstuk voorzien van een gleuf of profielrand. De lamellenfrees ten slotte maakt het mogelijk twee delen hout onzichtbaar met elkaar te verbinden. De frees neemt namelijk een 'hap' weg uit beide houtdelen die je vult met houtlijm en een lamel of deuvel.

Een Bosch bovenfrees of kantenfrees

Deze freesmachine is met name geschikt voor het verfraaien van tafelbladen, kastdeurtjes of schilderijlijsten. Dankzij de geleiders kun je heel precies een gleuf of profielrand infrezen.

Lamellenfrees

Een strakke houtverbinding, zonder zichtbare schroef- of spijkerverbindingen, is mogelijk met een lamellenfrees. Met deze frees neem je een ‘hap’ uit de houtdelen, waarna je het gat vult met houtlijm en een lamel of deuvel. U kunt de freesdiepte vooraf instellen zodat elke verbinding even diep is.

Frezen met een sleuvenfrees of muurfrees

De bekendste toepassing van een freesmachine is het frezen van een sleuf om daar kabels en leidingen in weg te kunnen werken. Slijp twee evenwijdige sleuven in de muur of vloer, bik het resterende beton weg, leg de leidingen en werk dit af met beton of roodband.

Recent bekeken