keuzehulp

Welke soort freesmachine kies ik voor mijn klus?

Frezen is het aanbrengen van sleuven, groeven en randen in een bepaalde ondergrond. Dit kan hout, metaal of kunststof zijn, maar ook een stenen muur of een betonnen vloer. Welke soorten freesmachines zijn verkrijgbaar bij GAMMA? En waar moet je op letten als je een freesmachine koopt?

Soorten freesmachines

Bovenfrees

Met een bovenfrees maak je niet alleen gleuven of groeven. Je kunt deze machine ook gebruiken voor precies zaagwerk. Daarnaast is deze machine geschikt voor het maken van profielranden, afwerklatten en schilderijlijstjes. Met behulp van een sjabloon en een kopieerhuls kun je meerdere werkstukken gelijkvormig uitfrezen. Sommige bovenfreesmachines hebben slechts één snelheid. Er zijn ook bovenfrezen die traploze toerentalinstelling hebben, waardoor het freesje sneller ronddraait. Dit is handig voor harde materialen. Bij zachte materialen voorkom je onnodig verbranden van het materiaal. Een variant van de bovenfrees is de kantenfrees.

Alle bovenfrezen

Muurfrees

Met een muurfrees maak je sleuven in een muur, bijvoorbeeld om leidingen gemakkelijk weg te werken. Deze frees wordt vaak verward met de muursleuvenzaag. Wat is het verschil? De muurfrees maakt in één keer een brede sleuf, een muursleuvenzaag zaagt twee parallellopende dunne sleuven in de muur (die je later met een elektriciensbeitel moet uithakken). De maximale freesdiepte van beide machines is zo’n 40 mm. Een muurfrees is minder geschikt voor beton. Een variant is de vloerfrees, waarmee je sleuven maakt in een betonvloer, bijvoorbeeld voor het aanleggen van vloerverwarming.

Alle muurfrezen

Lamellenfrees

Met een lamellenfrees – ook wel lammelofrees, deuvelfrees of lammelendeuvelfrees genoemd – maak je zonder moeite een sterke en blinde houtverbinding. De frees maakt haakse uitsparingen in beide houtdelen. Je kunt ook uitsparingen maken in een bepaalde hoek als dit nodig is. In de uitsparingen passen platte houten deuvels, die zorgen voor een extra sterke verbinding. Samen met wat houtlijm kun je beide delen eenvoudig aan elkaar verbinden. Je kunt deze freesmachine ook gebruiken om laminaat of plinten op maat te zagen.

Alle lamellenfrezen

Frezen voor de tuin

Er zijn ook freesmachines speciaal voor in de tuin. Met een tuinfrees kun je de grond van je tuin of moestuin bewerken. Zo wordt de ondergrond door deze machine omgewoeld en verlucht. Daarnaast kun je met de tuinfrees eenvoudig onkruid verwijderen en is het mogelijk om meteen meststoffen en compost met de grond te vermengen. Er zijn compacte tuinfrezen die je met de hand kunt gebruiken voor kleine klusjes in je tuin, maar ook elektrische frezen. Bij GAMMA kun je een elektrische tuinfrees huren.

Tuinfrees huren

Freesmachine kopen? Let hier op

De meeste freesmachines hebben een 230V motor en een snoer. Alleen lamellenfrezen hebben soms een accu. De elektrische spanning bij accumachines wordt uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger het voltage, hoe zwaarder het werk dat de frees aankan. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah (Ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde, hoe langer je kunt doen met de batterijlading.

Machines met een snoer zijn relatief sterke machines. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is, wordt de kracht hiervan vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de freesmachine. De kracht van de tuinfrees met benzinemotor wordt uitgedrukt in Pk (Paardenkracht). Een machine van 5Pk is bijvoorbeeld geschikt voor lichte tot middelzware grondsoorten.

Frezen maakt veel herrie. Ook kunnen er splinters wegschieten. Gebruik daarom altijd een gehoorbeschermer en een veiligheidsbril. Daarnaast komt er tijdens het frezen veel stof vrij. De meest freesmachines hebben daarom een aansluiting voor een stofzuiger of een stofopvangzak. Let daarop bij de aankoop en probeer daar dan ook altijd gebruik van te maken.

Het verwisselen van een frees bij een bovenfrees of het verwisselen van een zaagblad van een muurfrees gaat bij de ene machine net iets makkelijker dan bij de andere. Ook dat bepaalt de kwaliteit van een freesmachine.

Met ‘freesdiepte’ wordt bedoeld hoe ver het materiaal kan worden weggefreesd. Dit kan per machine verschillen. Zorg dat je een freesmachine koopt die de benodigde diepte kan wegfrezen.

Meer klusadvies

hout frezen -thumbnail Copy 25
Hoe frees ik hout met een bovenfrees? stappenplan
accessoires freesmachine -thumbnail Copy 40
Welke freesmachine accessoires kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in