keuzehulp

Welke slijpmachine accessoires kies ik voor mijn klus?

Welke accessoires zijn er voor jouw slijpmachine (of haakse slijper) en wat kun je hiermee doen? Dankzij de diverse accessoires kun je je slijpmachine inzetten voor verschillende klussen. GAMMA vertelt je meer over de verschillende soorten slijpmachines accessoires.

Soorten slijpmachine accessoires

Voor je slijpmachine zijn er slijpschijven, polijstschijven en afbraamschijven beschikbaar. Wist je dat je niet alleen merkgebonden schijven hoeft te kiezen? Let wel op de volgende dingen:

1. Diameter van de schijf en het centrale asgat

De meeste slijp- en afbraamschijven hebben gestandaardiseerde maten, maar per machine kan de diameter verschillen. Het eerste getal op de schijf geeft de diameter van de schijf aan. Bijvoorbeeld 100 x 16: dit betekent dat de slijpschijf een diameter heeft van 100 mm. De diameter van de draai-as van deze machine is in dit geval 16 mm.

2. Een verloop- of reduceerring

Je kunt het centrale asgat vullen met een verloop- of reduceerring. Deze past niet alleen in de nieuwe slijp- of afbraamschijf, maar heeft ook de geschikte diameter
voor je machine. Daarnaast is er een flens beschikbaar waarmee je meerdere maten schijven kunt vastzetten.

3. De dikte van de schijf

Soms wordt er een extra maat vermeld op de schijf: de dikte van de schijf. Bijvoorbeeld 115 x 3 x 22 mm. Dit betekent dat de slijpschijf een diameter van 115 mm heeft, 3 mm dik is en een asgat heeft van 22 mm. Hoe dunner de schijf, hoe sneller en mooier de slijpsnede gemaakt kan worden. Dikkere schijven zijn wel sterker.

Slijpschijven voor een haakse slijper

Er zijn slijpschijven voor diverse soorten materialen. Op de verpakking en op de schijf staat vermeld waarvoor je de slijpschijf kunt gebruiken.

Alle slijpschijven

Diamant doorslijpschijf

Deze doorslijpschijf is geschikt voor het in- en doorslijpen van beton, keramische tegels, dakpannen en sierbestrating.

Turbo-diamant doorslijpschijf

De turbo-diamant doorslijpschijf komt van pas bij het in- en doorslijpen van gewapend beton, steen, keramische tegels, dakpannen en sierbestrating.

Doorslijpschijf steen

Met deze doorslijpsteen kun je steen, zachte keramische tegels en dakpannen in- en doorslijpen.

Doorslijpschijf metaal

Deze doorslijpschijf is geschikt voor het in- en doorslijpen van alle soorten metaal, zoals plaatmateriaal, RVS, pijpen en buizen.

Doorslijpschijf staal

Deze slijpschijf is geschikt voor het snel in- en doorslijpen van alle soorten staal. Denk aan plaatmateriaal, RVS, pijpen en buizen. Deze slijpschijf werkt sneller en gaat langer mee dan de gewone metaalschijf.

Doorslijpschijf alu/rvs

Met deze doorslijpschijf kun je RVS en aluminium in- en doorslijpen.

Afbraamschijf voor haakse slijper

Afbramen is het weghalen van opstaande en scherpe randen (bramen) aan een metaalwerkstuk. Gebruik altijd een afbraamschijf en nooit een metaalslijpschijf. Een afbraamschijf is dikker dan een metaalslijpschijf en bestaat uit een zeer hard gebakken, compact schuurmateriaal. Schuren en gladmaken kan ook met een afbraamschijf.

Lamellenschijf voor haakse slijper

Lamellenschijven gebruik je voor het bewerken van oppervlaktes, zoals het schuren van een oppervlak of lasnaden van metaal. Ook voor het bewerken van hout of kunststof is de lamellenschijf geschikt.

Poets- en polijstaccessoires voor een haakse slijper

Naast slijpschijven zijn er ook diverse accessoires voor jouw slijpmachine beschikbaar voor het polijsten, reinigen en poetsen.

Alle polijstaccessoires

Poets- en polijstschijf

Een poets- en polijstschrijf gebruik je voor het poetsen en polijsten van metaal, hout en kunststof. Deze schijf bevestig je met een steunschijf op je haakse slijper.

Staalborstel

Een staalborstel is een borstel met stalen haren. Hiermee kun je roest en ander vuil van harde metalen verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan ijzer of staal.

Messingborstel

Met een messingborstel kun je kwetsbare materialen grondig reinigen zonder dit te beschadigen. Zo kun je met deze borstel houtnerven uitborstelen.

Bekijk het assortiment

Accessoires voor de werkbankslijpmachine

Ook voor de werkbankslijpmachine zijn er bepaalde accessoires verkrijgbaar. Net als bij de slijpmachine moet je bij de werkbank ook rekening houden met de diameter van de schijf en de diameter en dikte van het centrale asgat.

Alle accessoires

Slijpschijf korrel 80

Slijpschijven met korreldikte 80 gebruik je voor het slijpen van beitels, boren en messen.

Polijstschijf korrel 36

Een polijstschijf komt van pas bij het polijsten van metalen werkstukken en het afbramen van pijpen en buizen.

Snijschijf versterkt

De versterkte snijschijf gebruik je voor het doorslijpen van metaal en voor het insnijden van hout.

Snijschijf kunststof

Deze snijschijf biedt een helpende hand bij het doorslijpen van alle soorten kunststof.

Meer klusadvies

beitel slijpen -thumbnail Copy 27
Hoe slijp ik een beitel? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke slijpmachine kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke slijpmachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
accessoires dremmel -thumbnail Copy 15
Welke dremel accessoires kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke soort freesmachine kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort freesmachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in