stappenplan

Hoe slijp ik een beitel?

Voor houtbewerking is een scherpe beitel onmisbaar. Een botte beitel is onveilig en beschadigt je werkstuk. Beitels slijpen doe je met een werkbankslijpmachine. Deze zijn er in twee uitvoeringen: een machine om ‘droog’ te slijpen en een machine om ‘nat’ te slijpen. Nat slijpen levert een iets scherper resultaat op, maar droogslijpen gaat veel sneller.

In dit stappenplan wordt een beitel eenvoudig droog geslepen. Dat wil zeggen: met maar één ‘vouw’ (scherpe onderrand). Dit is voldoende voor de meeste klussen. Slijp voor precisiewerk twee vouwen aan een beitel. De scherpe onderrand komt dan onder een nog scherpere hoek te staan.

Let op!

Draag altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming tijdens het slijpen. Laat geen loshangende kledingstukken – zoals een sjaal of stropdas – in de machine komen.

Controlehoutje maken

controle houtje
stap 1

Het hout haaks afzagen

Zaag het stukje hout haaks af.

schuine hoek aftekenen
stap 2

Een hoek aftekenen

Zet vanuit de haaks afgezaagde kant een hoek uit van 30° en teken deze af.

hout onder een hoek zagen
stap 3

Het hout onder een hoek afzagen

Zaag het stukje hout vervolgens nauwkeurig onder deze hoek af.

Beitel slijpen

slijpmachine houtje
stap 4

Het controlehoutje plaatsen

Schroef het voetplaatje onder de slijpschijf een beetje los. Plaats het controlehoutje op het voetplaatje en beweeg deze omhoog of omlaag, totdat de hoek tussen het voetplaatje en de slijpschijf overeenkomt met de 30°-hoek van het controlehoutje. Draai het voetsteuntje weer vast.

beitel slijpen met slijpsteen
stap 5

De beitel tegen de slijpsteen duwen

Zet de machine aan. Plaats de beitel plat op het voetplaatje, met de scherpe rand naar boven. Zorg er met je ene hand voor dat de beitel op het voetje blijft steunen. Met je andere hand duw je de beitel zacht tegen de slijpsteen.

Tip!

Duw niet te hard tegen de slijpsteen. Het staal kan dan verbranden: het materiaal wordt blauw van kleur en raakt erg poreus.

stap 6

De beitel van links naar rechts halen

Haal de beitel van links naar rechts. Gebruik de gehele breedte van de slijpsteen. Ga niet over de rand heen, dan krijg je namelijk inkepingen in het staal.

Tip!

Beweeg de beitel niet vanuit de pols. Deze wordt dan rond geslepen. Beweeg in plaats daarvan vanuit de ellenbogen, zodat de beweging stabiel is.

zelf beitels slijpen
stap 7

De beitel controleren

Controleer met een winkelhaak of je de beitel juist geslepen hebt. Dit is het geval als de snijrand nog mooi recht is. Controleer ook of je achter de rand, aan de vlakke kant van de beitel, kleine bramen (braamharen) voelt.

De beitel naslijpen

slijpen met wetsteen
stap 8

De bramen wegslijpen

Maak de slijpsteen goed nat. Leg de beitel met de vlakke kant op de fijne kant van de slijpsteen. Haal de beitel heen en weer, net zolang tot de braampjes volledig zijn verdwenen.

Tip!

Gebruik de grovere kant van een slijpsteen om tijdens de klus de beitel tussendoor even licht te slijpen.

stap 9

De beitel langs de fijne zijde halen

Zet de beitel onder de schuine 30°-hoek op de fijne zijde van de slijpsteen. Haal ook hier de beitel enkele keren over de slijpsteen. Herhaal vervolgens stap 8 opnieuw.

Tip!

Controleer de beitel door heel voorzichtig met de nagel van je duim over de snijrand te gaan. Je mag geen oneffenheden voelen.

Benodigdheden

Materialen (1)
  • Stukje resthout (1,8 x 1,8 x 20cm)

Meer klusadvies

Klusadvies - hout - Hout bewerken met een beitel, hoe doe je dat? Thumbnail
Hoe bewerk ik hout met een beitel? stappenplan
Hoe hout zagen-thumbnail
Advies over het zagen van hout stappenplan
hout frezen -thumbnail Copy 25
Hoe frees ik hout met een bovenfrees? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke soort freesmachine kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort freesmachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in