Perilex aansluiten

Voor je begint

Een perilex-systeem wordt gebruikt wanneer je voor een elektrische kookplaat kiest in de keuken. Kookplaten hebben namelijk een veel hoger vermogen (6000 watt), waardoor je deze niet kunt aansluiten op een huis-, tuin- en keukenwandcontactdoos. Ter vergelijking: een gewone 16A installatieautomaat kan maximaal 3680 watt hebben.

Schakel altijd de stroom uit van het punt waar je de nieuwe draden op aan wilt sluiten.

Stel je huisgenoten ook altijd op de hoogte van je werkzaamheden. Als je een perilex-systeem wilt aansluiten gaat het om een dubbele installatiegroep (fornuisgroep). Zet de aardlekschakelaar om om de spanning uit te zetten. Controleer met een spanningszoeker of de stroom echt uitgeschakeld is.

stap 1

Systeem in de groepenkast bepalen

Voor je een perilex-systeem kunt aansluiten, moet je eerst weten welk systeem (1-fase of 3-fase) je in jouw groepenkast hebt. Je kunt dit natuurlijk ook laten checken door een vakman.

1-fase
Bij een 1-fase groepenkast toch voldoende vermogen kunnen leveren? Dat kan door de perilex-aansluiting op te splitsen, zodat de leidingen niet overbelast raken. Hierdoor wordt de stroom over twee draden verdeeld en komt de stroom over de 0-draad weer terug.

3-fase
Heb je te maken met een 3-fase-aansluiting? Dan is het geen probleem om hier een elektrische kookplaat met een hoog vermogen op aan te sluiten. De stroom wordt dan automatisch verdeeld over de drie fasen.

stap 2

1-fase: aardedraad aansluiten

Eerst sluit je de binnenkomende aardedraad (groen/geel) aan bovenaan in het midden (herkenbaar aan ‘PE’).

stap 3

1-fase: 0-draden aansluiten

De 0-draad (blauw) sluit je links bovenin aan op het perilexstopcontact (vanaf markering N1 in de fornuisgroep). De andere 0-draad (die vanuit de groepenkast vertrekt vanaf markering N2) sluit je aan rechts bovenin.

stap 4

1-fase: fasedraden aansluiten

Sluit nu de fasedraad (bruin) die vertrekt vanaf punt L1 in de fornuisgroep aan linksonder op het perilexstopcontact. Tot slot sluit je de andere fasedraad (bruin), die vanaf markering L2 komt, rechtsonder aan.

Controleer de draden

Controleer altijd of de draden goed vastzitten voor je hier de wandcontactdoos weer op vastzet.

stap 5

3-fase: aardedraad aansluiten

Heb je te maken met een 3-fase groepenkast? Dan gebruik je een aardedraad, een 0-draad en drie fasedraden. Sluit eerst de binnenkomende aardedraad (groen/geel) aan bovenaan in het midden (herkenbaar aan ‘PE’).

stap 6

3-fase: 0-draad aansluiten

De 0-draad (blauw) sluit je links bovenin aan op het perilexstopcontact (vanaf markering N in de fornuisgroep).

stap 7

3-fase: fasedraden aansluiten (bruin)

Nu is het tijd om alle fasedraden netjes aan te sluiten. In het geval van een aansluiting met VD-draad (400 V), houd je deze volgorde aan: de fasedraad (bruin) die vertrekt vanaf punt L1 in de fornuisgroep sluit je rechtsboven aan op het perilexstopcontact. De fasedraad die in deze groep is gemarkeerd als L2 sluit je rechtsonder aan. Tot slot sluit je de derde en laatste fasedraad linksonder aan (deze draad komt vanaf punt L3).

stap 8

3-fase: fasedraden aansluiten (bruin, grijs, zwart)

Het kan zijn dat je te maken hebt met verschillende kleuren fasedraden. Dit is in het geval van een aansluiting met een kabel (400 V). Je herhaalt dan stap 5 en 6, alleen stap 7 wijkt iets af. De fasedraad (bruin) die vertrekt vanaf punt L1 in de fornuisgroep sluit je ook rechtsboven aan op het perilexstopcontact. Nu komt het: de zwarte fasedraad die in deze groep is gemarkeerd als L2 sluit je rechtsonder aan. Tot slot sluit je de grijze fasedraad, die komt vanaf punt L3, linksonder aan.

stap 9

Aansluiten op het kooktoestel of elektrische kookplaat

Je hebt alles op de juiste manier aangesloten. Maar nu moet het kooktoestel of de elektrische kookplaat zelf nog goed aangesloten worden. Wist je dat veel fabrikanten zelf geen snoer of stekker meeleveren? Zo kunnen zij niet aansprakelijk gehouden worden voor een eventueel verkeerde aansluiting. Gelukkig kun bij de bouwmarkt een speciale perilex-stekker vinden. Hoe je het toestel juist aansluit, kan per apparaat verschillen. Er wordt altijd een handleiding of afbeelding bijgeleverd, zodat je kunt zien hoe je dit juist aansluit. Ook worden hier vaak verschillende situaties weergegeven.

stap 10

Stopcontact wegwerken

Alles is op de juiste manier aangesloten. Nu is het tijd om het aan de buitenkant netjes weg te werken. Je kunt kiezen uit een perilexstopcontact voor inbouw of een perilexstopcontact voor uitbouw. Lees hier hoe je elektriciteit netjes wegwerkt bij inbouw en opbouw.