stappenplannen
Elektriciteitsleidingen aanleggen (inbouw)

Elektriciteitsleidingen aanleggen (inbouw)

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een extra stopcontact aanleggen is handiger en veiliger dan het gebruik van losse verlengsnoeren. Bij een grotere verbouwing moet de elektra meestal ook aangepast worden. Hier lees je hoe je elektriciteitsleidingen in de muur aanlegt. Voor meer details over de aansluiting van de bedrading zie: Stopcontact en schakelaar aansluiten.

Tip!
Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

 

 Elektriciteitsleidingen aanleggen (inbouw)

Bekijk de benodigheden
schema
01

Maken van een tekening

Elektriciteitsleidingen aanleggen begint met het maken van een tekening: wat is de kortste, maar ook haakse route, welke kleuren installatie-draad moeten van waar naar waar lopen. Tegenwoordig moeten de leidingen van alle afzonderlijke lichtpunten, stopcontacten en schakelaars per vertrek bijeenkomen in minimaal één centraaldoos. In oudere huizen is dat vaak niet het geval. Ga je de leidingen ingrijpend wijzigen, doe het dan meteen goed en leg alsnog een centraaldoos aan. Wil je hier meer over weten, klik dan op Stopcontact en schakelaar aansluiten. Bedenk tevens of het nodig is om de nieuwe leiding aan te sluiten op een extra groep (groepenkast).

tip!

Schakel de stroom uit van het punt waar je de nieuwe draden op wilt aansluiten. Controleer dit met een spanningszoeker. Bewaar, indien mogelijk, de stop in je broekzak, om te voorkomen dat een huisgenoot nietsvermoedend de stroom weer inschakelt. Stel ze in ieder geval op de hoogte van je werkzaamheden.

wanddoos
02

Verticale inbouwleidingen

Laat inbouwleidingen alleen verticaal lopen, recht boven of onder het stopcontact of de schakelaar. Een dwars overstekende weggewerkte leiding is riskant: vandaag of morgen draai je er een schroef doorheen als je een schilderij ophangt! Moet je toch horizontale afstanden overbruggen, doe dit dan onder de vloer of achter het plafond. Met een speedboor kun je de leidingdoorvoeren boren.

tip!

Voor inbouwleidingen heb je een ander type stopcontact en schakelaar nodig dan voor opbouwleidingen. Voor meer informatie, klik op stopcontact en lichtschakelaar monteren.

boren
03

Inbouwdoos aftekenen

Teken de plaats van de inbouwdozen op de muur af. Indien je slechts een gat hoeft te maken kun je het simpel met een steenboor oplossen. Boor gaten langs de lijn. Wil je weten hoe, klik dan op boren. Hak de steen met een steenbeitel weg. Controleer of het gat de juiste diepte heeft. Zet de inbouwdozen in het midden met een staalspijkertje in de muur vast.

tip!

Bij hak- en breekwerk is bescherming onmisbaar: gebruik een veiligheidsbril, stofkapje en werkhandschoenen. Schuif tevens een rubberen beitelkap om de beitel. Zo beschermt je je handen, mocht je een keer mis slaan.

boor
04

Meerdere gaten maken

Indien je meerdere gaten moet maken doe dat dan met een dozenboor met zogenaamde widia-tanden. Meer informatie hierover vind je onder boren.

hamer en steenbeitel
05

Leidingen aftekenen

Teken de plaats op de muur af waar de leidingen moeten komen. Hak de sleuven uit met behulp van een smalle steenbeitel. Controleer of ze overal diep genoeg zijn.

tip!

Met een elektrische sleuvenfrees maak je perfecte sleuven; je kunt deze huren bij de verhuurbalie. Omdat het een zeer stoffig karwei is, zijn veiligheidsbril en stofkapje een must. Plak deuren, ramen en trappengat hermetisch af (bouwfolie), want het fijne slijpstof verspreidt zich door het hele huis!

ijzerzaag en elektriciteitsbuizen
06

Electriciteitsbuis op maat maken

Maak de electriciteitsbuis op maat met behulp van een ijzerzaag. Verbind rechte stukken met moffen of bochtstukken. Controleer of de leiding goed in de uitgehakte sleuf past.
Eindig met een inbouwdoos.

tip!

Je kunt een elektriciteitsbuis ook buigen. Schuif een buigveer in de buis en buig het geheel rustig, tot hij een hoek van maximaal 90o maakt. Je kunt ook flexibele elektriciteitsbuis gebruiken. Maak, bij voorkeur, flauwe bochten, want de draden blijven tijdens het trekken snel achter de ribbels haken en dit beschadigt isolatielaag.


Nog makkelijker is het om gebruikt te maken van flexibele elektrabuis. Moet je meerdere inbouwdozen naast elkaar plaatsen? Zorg dat je mooi horizontaal werkt en schuif de inbouwdozen in elkaar.

trekveer
07

Trekveer doortrekken

Schuif de trekveer door de elektriciteitsbuis. Strip 5cm van één van de draden. Steek deze door het oog van de trekveer en buig hem om. Strip de andere draden en draai ze samen om de draad die aan de trekveer zit met behulp van een combinatietang.

tip!

De kleur van de installatiedraad geeft zijn functie aan: 

  • stroomaanvoer (fase): bruin
  • stroomafvoer (nuldraad): blauw
  • aarde: geel-groen
  • schakeldraad: zwart

Gebruik altijd de juiste draad voor de juiste functie. Anders sluit u vandaag of morgen gegarandeerd de verkeerde draden op elkaar aan en dan ontstaat er kortsluiting.

installatiedraden
08

Werk met zijn tweeën

'Trek' de draden met zijn tweeën: de een trekt aan de trekveer, de ander voert de draden de buis in.

tip!

Laat de installatiedraden opgerold in hun doos zitten, dan raken ze niet in de knoop.

leidingen
09

Leiden met bochten

Het is moeilijk om draden te trekken door een leiding die veel bochten maakt. Splits de leiding in dat geval in meerdere stukken. Plaats er een las-trekdoos tussen en trek de bedrading achtereenvolgens door de losse delen.

10

Draden uit laten steken

Laat de draden ruim uit de las-trekdoos of inbouwdoos steken. Strip 1cm van de uiteinden.Verbind, bij de lasdoos, installatiedraad met dezelfde kleur aan elkaar met lasklemmen. Vouw de draden zo op dat ze in de doos passen. Schroef het deksel op de lasdoos.

 

Bij de inbouwdoos ‘dop’ je de afzonderlijke draden af met ieder een afzonderlijke lasklem. Vouw de draden zo op dat ze in de doos passen. Plaats het stucdekseltje op de inbouwdoos.

tip!

Je kunt voor het ‘afdoppen’ nu tijdelijk stopcontacten , lichtschakelaars en noodverlichting monteren en aansluiten op het lichtnet. Dit om te controleren of alles naar behoren functioneert.

inbouwdoos
11

Leidingen vastklemmen

Klem de leidingen op een paar plaatsen vast met een stalen spijkertje. Smeer de sleuven en kieren rond de inbouwdozen grof dicht met dikke stuukmortel. Je kunt nu stopcontact en lichtschakelaar monteren en vervolgens controleren of alles naar behoren functioneert.

tip!

Werk de leidingen netjes weg met behulp van stuc. Daarna kun je de muur verder afwerken door deze te behangen of te verven.

 

Elektriciteit

 

Als je aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:

 

  • Gebruik je elektrisch gereedschap, rol dan de kabelhaspel helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat brand kan veroorzaken.
  • Sluit nooit teveel punten aan op één en dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en oververhitting. Zware stroomtrekkers, zoals (vaat)wasmachine, droger en elektrische oven, moeten elk op een aparte groep zijn aangesloten.
  • Ben je klaar met een elektrisch apparaat, trek dan de stekker uit het stopcontact!

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (19)
  • Gereedschappen (15)