stappenplannen
Elektriciteitsleidingen aanleggen (opbouw)

Elektriciteitsleidingen aanleggen (opbouw)

4 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Een extra stopcontact aanleggen is handiger en veiliger dan het gebruik van verlengsnoeren. Bij een grotere verbouwing moet de elektra meestal ook aangepast worden. Hier lees je hoe je elektriciteitsleidingen op de wand aanlegt. Voor meer details over de aansluiting van de bedrading zie: Stopcontact en schakelaar aansluiten.

Werken met opbouwleidingen is makkelijk, maar niet altijd even fraai. Wil je de leidingen uit het zicht hebben, werk ze dan in de muur weg. Voor meer informatie hierover, klik op elektriciteitsleidingen aanleggen (inbouw).

Tip!

Voor een snelle renovatie van je elektra netwerk kun je kiezen voor het opbouw-K40-plintsysteem. Dit bestaat uit lange basisprofielen, waarin de leidingen komen te liggen. Door binnen en buitenbochten en een afdekplint vormt het een fraai geheel. Speciaal voor dit plintsysteem zijn er ook speciale 230V contactdozen verkrijgbaar.

 

assortiment elektriciteit aanleggen

Bekijk de benodigheden
schema
01

Maak een tekening

Het leggen van elektriciteitsleidingen begint met het maken van een tekening: wat is de kortste maar ook haakse route, welke kleuren installatie-draad moeten van waar naar waar lopen. Tegenwoordig moeten de leidingen van alle afzonderlijke lichtpunten, stopcontacten en schakelaars per vertrek bijeenkomen in minimaal één centraaldoos. In oudere huizen is dat vaak niet het geval. Ga je de leidingen ingrijpend wijzigen, doe het dan meteen goed en leg alsnog een centraaldoos aan. Wil je hier meer over weten, klik dan op elektrische schakelingen. Bedenk tevens of het nodig is om de nieuwe leiding aan te sluiten op een extra groep (groepenkast).

tip!

Schakel de stroom uit van het punt waar je de nieuwe draden op wilt aansluiten. Controleer dit met een spanningszoeker. Bewaar , indien mogelijk, de stop in je broekzak, om te voorkomen dat een huisgenoot nietsvermoedend de stroom weer inschakelt. Stel ze in ieder geval op de hoogte van je werkzaamheden.

horizontale leiding
02

Verticale leidingen

Laat de leidingen bij voorkeur alleen verticaal lopen, recht boven of onder het stopcontact of de lichtschakelaar. Een leidingen die dwars over de muur loopt, zit al snel in de weg. Moet je toch horizontale afstanden overbruggen, doe dit dan onder de vloer of achter het plafond. Met een speedboor kun je de leidingdoorvoeren boren.

lasdoos, stopcontacten en schakelaar
03

Posities bepalen

Bepaal de plaats waar de lasdozen, stopcontacten of schakelaars moeten komen. Zet de stopcontacten of schakelaars op de muur vast met schroeven en pluggen. Wil je weten hoe, klik dan op stopcontact en lichtschakelaar monteren.

ijzerzaag en leidingen
04

Electriciteitsbuis op maat zagen

Zaag de stukken elektriciteitsbuis op maat met behulp van een ijzerzaag. Verbind rechte delen aan elkaar met behulp van moffen. Maak bochten met behulp van bochtstukken.

zadelschema
05

Leiding vastzetten

Zet de leiding met zadels op de muur vast. Plaats zadels op 10cm vanaf de lasdozen. Plaats een zadel om de 40cm wanneer je een flexibele buis gebruikt om de 30cm. 

tip!

Je kunt elektriciteitsbuis ook buigen. Schuif een buigveer in de buis en buig hem gelijkmatig, tot hij een hoek van maximaal 90o maakt. Gebruik voor opbouwleidingen liever geen flexibele elektriciteitsbuis. Het is moeilijk om deze kaarsrecht te laten lopen en het eindresultaat wordt dan lelijk. Bovendien is het trekken van de draden lastiger doordat ze snel achter de ribbels blijven haken.

trekveer
06

Trekveer doortrekken

Schuif de trekveer door de elektriciteitsbuis. Strip 5cm van één van de draden. Steek deze door het oog van de trekveer en buig hem om. Strip de andere draden en draai ze om de draad die aan de trekveer zit met behulp van een combinatietang.

tip!

De kleur van de draad geeft zijn functie aan: 

  • stroomaanvoer: bruin
  • stroomafvoer: blauw
  • aarde: geel-groen
  • schakeldraad: zwart

Gebruik altijd de juiste draad voor de juiste functie. Anders sluit je vandaag of morgen gegarandeerd de verkeerde draden op elkaar aan (kortsluiting).

draden
07

Werk met zijn tweeën

Trek de draden met zijn tweeën: de een trekt aan de trekveer, de ander voert de draden de buis in.

tip!

Laat de installatiedraden opgerold in hun doos zitten, dan raken ze niet in de knoop.

leidingen
08

Leiding met veel bochten

Het is moeilijk om draden te trekken door een leiding met veel bochten. Splits de leiding in dat geval in meerdere stukken en plaats er, als het niet anders kan, een las-trekdoos tussen. Trek de bedrading achtereenvolgens door de losse delen. Schuif op het laatst de leidingstukken weer in elkaar

lasdoos
09

Draden uit laten steken

Indien je gebruikt hebt gemaakt van een lasdoos: Laat de draden ruim uit de lasdoos steken. Strip 1cm van de draden die uit de lasdoos steken.

Verbind, installatiedraden met dezelfde kleur aan elkaar met lasklemmen.

Vouw de draden zo op dat ze in de doos passen. Schroef het deksel op de lasdoos.

lasdoos
10

Met lasklemmen verbinden

Bij de de plaats waar een schakelaar of stopcontact moet komen laat je de draden minimaal 15 cm uitsteken. Dop vervolgens de afzonderlijke installatiedraden af met ieder een afzonderlijke lasklem.

Plaats de montageplaten van de stopcontacten en lichtschakelaars op de muur en controleer of alles naar behoren functioneert. Voor meer informatie hierover, klik op stopcontact en lichtschakelaar monteren

tip!

Er mag geen blanke draad uit de lasklem steken in verband met gevaar voor kortsluiting. Trek voorzichtig aan de draad om te controleren of hij goed vastzit in de klem.

Elektriciteit

 

Als je aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:

 

  • Gebruik je elektrisch gereedschap, rol dan de kabelhaspel helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat brand kan veroorzaken.
  • Sluit nooit teveel punten aan op één en dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en oververhitting. Zware stroomtrekkers, zoals (vaat)wasmachine, droger en elektrische oven, moeten elk op een aparte groep zijn aangesloten.
  • Ben je klaar met een elektrisch apparaat, trek dan de stekker uit het stopcontact!

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (14)  • Gereedschappen (7)