stappenplan

Tips voor het trekken van kabels

Tip!

Voor je begint
Wanneer je met een verbouwing bezig bent, is het belangrijk om niet direct te beginnen met kabels trekken. Je doet dit pas wanneer er geen kans meer is op beschadiging van de draden.

Tips voor het trekken van kabels
stap 1

Temperatuur checken

Let op: het is aan te raden om geen draden te trekken bij koud weer (temperaturen onder de 5° C). De isolatie van de draden is dan namelijk kwetsbaarder (installatiedraad bevat een koperen draad met een isolatie van vinyl).

Tips voor het trekken van kabels
stap 2

Voldoende beugels gebruiken

Zet de buizen, voor je de draden hier doorheen trekt, met voldoende beugels of zadels vast. Zo kunnen de bochtstukken niet verschuiven. Ook de elektrapijp in de sleuven moet eerst goed vastgezet worden. Dit doe je met behulp van bijvoorbeeld cement of stuc.

Voor deze stap heb je nodig:
Installatiebuis
Beugels of zadels
Cement of stuc

Tips voor het trekken van kabels
stap 3

Trekveer gebruiken

Installatiedraden aanbrengen in een installatiebuis? Dat doe je met behulp van een trekveer. Bevestig daarom om te beginnen de kabels aan het oog van de trekveer. De trekveer voer je vervolgens van doos naar doos. Knip de draden pas van de rol nadat je deze getrokken hebt.

Voor deze stap heb je nodig:
Trekveer
Installatiedraden

Tips voor het trekken van kabels
stap 4

Kabels trekken

Je trekt de draden dus niet stuk voor stuk, maar tegelijk. Waarom? Bij het trekken van kabels in een buis die al draden bevat, bestaat de kans dat de isolatie van de draden beschadigd raakt. En dat is precies wat je niet wilt!

Een draad erbij trekken
Het kan zo zijn dat je er op een gegeven moment een draad bij moet trekken. Dit kun je het beste als volgt doen:

  1. Gebruik één van de zittende draden als 'trekdraad'.
  2. Bevestig aan het uiteinde van die draad twee draden: de nieuwe draad en een draad die dezelfde kleur heeft als de 'trekdraad'.
  3. Trek nu de trekdraad uit de buis. Zo trek je de twee nieuwe draden er voorzichtig en eenvoudig in.

Bij drie of meer draden
Heb je te maken met drie of meer draden? Bevestig deze draden niet allemaal aan het oog van de trekveer, er kan dan een prop ontstaan. Strip één van de draden tot ongeveer 10 cm kaal en de overige ongeveer 4 cm. Bevestig de overige draden stevig achter de draad die je tot 10 cm gestript hebt. Zo ontstaat er een veel smallere dradenconstructie die je eenvoudig aan de trekveer kunt bevestigen.

Voor deze stap heb je nodig:
Elektradraad stripper

Tips voor het trekken van kabels
stap 5

Werk met z’n tweeën

Kabels trekken doe je met z’n tweeën. Hierbij zijn de taken duidelijk verdeeld: de één voert licht duwend de draden zonder knikken, lussen en draaiingen de buis in. De ander trekt, maar alleen nadat hij of zij een seintje heeft gekregen. Het in een buis trekken van draden doe je met kleine, voorzichtige rukjes.

Tips voor het trekken van kabels
stap 6

Talkpoeder gebruiken

Gaat het trekken erg stroef? Dan kan een beetje talkpoeder wonderen doen. Strooi wat talkpoeder op de draden en het trekken moet weer soepel gaan.

Tips voor het trekken van kabels
stap 7

Draden lassen

Zijn er draden die gelast moeten worden? Knip deze draden op zo’n manier af dat ze ongeveer 15 cm buiten de doos steken. Hierdoor kun je de draden na het lassen met een ruime lus in de doos leggen.

Let op!

Een draad die zonder las door een doos loopt, moet ook met een ruime lus in de doos liggen.

Benodigdheden

Gereedschappen (2)
Dit stappenplan komt voor in