inspiratie

Familietuin

Duurzame, functionele , groene familietuin

Wil jij vanuit huis uitkijken op heel veel bloemen en planten? En vind jij overdekt zitten een pre én is duurzaamheid voor jou een belangrijk thema? Dan is deze functionele familietuin gemaakt voor jou! Natuurlijk is er ook voldoende ruimte om te loungen en te spelen (voor grote kinderen) en is er aan opbergruimte geen gebrek.

Tactisch geplaatst groen

Een truc van de tuinontwerper: zet het groen tactisch in op de juiste plekken. In deze tuin zorgen twee grote, hoge borders vrij dicht bij huis voor een heel groene uitstraling van binnenuit. De planten groeien in twee borders op hoogte, waardoor er een spannend hoogtespel in de tuin ontstaat. Op het nabijgelegen terras zit je met je neus tussen de bloemen. Eén van de verhoogde borders is opgetrokken uit U-elementen, die tevens dienen als opslag voor het haardhout.

De verhoogde borders hebben nóg een functie in deze tuin: zo ligt de trampoline uit het zicht van het huis, verscholen achter de hoge beplanting. Door de speelse, open constructie van balken in de borders, is de lengte van de tuin wel te overzien. Ook loopt er een recht pad van stapstenen tussen de borders door naar het einde van de tuin.

Bekijk het stappenplan

Opbergen & zitten in de luwte

In deze tuin op het westen profiteer je van de avondzon bij de eethoek en schijnt de ochtendzon onder de overkapping door. De overkapping bestaat uit twee delen: het dichte gedeelte dient als opslagplek voor fietsen en tuinspullen, en een open gedeelte met loungebank biedt een heerlijke zitplek in de luwte. Met behulp van een buitenkachel of een vuurkorf zit je hier ook op koudere dagen aangenaam.

Tip!

Met U-elementen maak je snel een eenvoudige buitenkeuken en een opslagplaats voor haardhout.

Een plek voor regenwater

Door het regenwater een plek te geven in je tuin, ontlast je het riool bij piekregenbuien. Bovendien komt het water tijdens droge periodes goed van pas om je tuin mee te bewateren. In deze tuin is een gedeelte van de schutting vervangen door Rainblocks, waarmee per module wel 165 liter water opgevangen kan worden.

TIP: Werk de wateropvang uit het zicht door er een gaasscherm voor te plaatsen en laat deze begroeien met een klimplant.

Bekijk het stappenplan

Duurzaamheid duurt het langst

Vind jij afval scheiden een belangrijk thema? In deze opbergkast is wel ruimte voor 3 containers, om het afval duurzaam in te scheiden. Ook is er in deze tuin gekozen voor materialen die lang mee kunnen zodat ze minder snel vervangen hoeven te worden. De grote hoeveelheid bloeiende planten zorgt ervoor dat er een groot scala aan bijen en insecten wordt aangetrokken.

Bekijk het stappenplan
Rainblock regenwateropslag 165 liter  2 stuks
31 klantreviews
Wees duurzaam met je regenwater. We love Rain. Dat klinkt misschien vreemd, maar toch is het zo. Door het veranderende klimaat zullen we steeds verantwoorder om moeten gaan met ... Wees duurzaam met je regenwater. We love Rain. Dat klinkt misschien vreemd, maar toch is het zo. ...
529.
00
Bekijk alles in regenwaterschutting
U-element Beton Zwart 30x40x30 cm 4+1 (oranje) 4+1 (oranje)
Uitstekend beoordeeld
67 klantreviews
Dit betonnen U-element is ontzettend sterk en heeft een robuust uiterlijk. Je kunt deze betonblokken voor meerdere doeleinden gebruiken. Je kunt spelen met verhogingen, afbakene... Dit betonnen U-element is ontzettend sterk en heeft een robuust uiterlijk. Je kunt deze betonblok...
23.
99
Aanbieding nog 4 dagen geldig
Bekijk alles in stapelblok

Bekijk alle producten die speciaal zijn geselecteerd voor het hoogteplan van deze familietuin.

Geurende planten en bloembollen

Met zó’n uitzicht van binnenuit is het belangrijk dat er het hele jaar wat te zien is in de borders. Combineer wintergroene planten, siergrassen en vaste planten voor een steeds veranderend uitzicht. Vergeet in de herfst niet om bloembollen te planten: deze bloeien al voordat de eerste vaste planten in bloei komen. Ze voorzien de bijen in het vroege voorjaar in hun nectarbehoefte.

TIP: Voeg ook geurende planten toe, zoals lavendel en rozen.

Bekijk de tips

Samenspel van materialen

De afwisseling in materialen maakt een tuinontwerp net even wat spannender. Maar om rust en eenheid te creëren, is het ook belangrijk om sommige materialen op andere plekken te repeteren. Zo is voor het looppad in het gazon dezelfde soort tegel gekozen als die van de tegel tegen de verhoogde border.

Keramische Terrastegel  Bergen Antraciet 60x60x4 cm
Deze keramiek op beton terrastegel vormt een unieke hybride combinatie; een 1 cm dikke keramische tegel op een 3 cm dikke betonnen onderlaag. Deze keramische boventegel is onlos... Deze keramiek op beton terrastegel vormt een unieke hybride combinatie; een 1 cm dikke keramische...
77.
00 /m²
Bekijk alles in tegel
Terrastegel Beton Palazzo Antraciet 60x30x4 cm
50 klantreviews
Betonnen Terrastegel 60x30 cm De terrastegel Palazzo is een strakke, budgetvriendelijke betontegel die voorzien is van een vlakke toplaag en een enkele coating. Door de enkele c... Betonnen Terrastegel 60x30 cm De terrastegel Palazzo is een strakke, budgetvriendelijke betontege...
44.
39 /m²
Bekijk alles in tegel

Bekijk alle producten die speciaal zijn geselecteerd voor de vloerplan van deze familietuin.