stappenplan

Hoe moet ik mijn gazon verticuteren?

Als er op je gazon veel gelopen en gespeeld wordt, kan de bodem snel dichtslibben en verzuren. Hierdoor groeit er onkruid en mos en kunnen vocht, licht en voedingsstoffen niet meer goed door de grasmat dringen. Het gevolg? Je gazon wordt minder mooi en er ontstaan kale plekken. Je tuin verticuteren is hiervoor de oplossing. Verticuteren is het bewerken van het gazon met een verticuteermachine of verticuteerhark. Hiermee snijd je de bovenste laag van de grasmat in en verwijder je mos en plantenresten. Zo krijgt het gras weer de ruimte om te groeien. In dit stappenplan lees je alles over je gazon verticuteren.

Tip!

Heb je een klein gazon of alleen kleine stukjes gazon in je tuin? Gebruik dan een verticuteerhark.

Wanneer mijn gazon verticuteren?

Het gazon verticuteren doe je als het gras in de optimale groeifase zit. Daarom kun je het best je gazon verticuteren in het voorjaar of in het najaar. De zomer is te warm – in dit seizoen zijn er veel onkruiden die op dat moment uitzaaien. In de winter groeit het gras niet en kan het zichzelf niet herstellen. De juiste timing is dus heel belangrijk.

Let op!

Probeer altijd op een droge dag te verticuteren. Op een nat grasveld kan je verticuteerhark vastlopen met modder. Heeft het de dag of avond van tevoren geregend? Dan kun je je gazon beter niet verticuteren.

stap 1

Het gras maaien

Maai eerst het gras. Zorg ervoor dat het gemaaide gras wordt opgevangen in de opvangbak. Als dit niet het geval is, hark dan met een bladhark zoveel mogelijk gemaaid gras weg. Het losse gras kan de verticuteerhark of verticuteermachine blokkeren. Haal dus zoveel mogelijk weg, zodat de messen van de verticuteermachine makkelijker bij de onderste laag komen.

stap 2

De verticuteermachine afstellen

Stel de messen van de verticuteermachine af. Bij een dikke viltlaag op je gazon moeten de messen ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen. Bij een dunne viltlaag is 0,5 centimeter voldoende. Voor mos gebruik je een speciale rol messen.

Tip!

Een verticuteermachine kun je bij de GAMMA bouwmarkt huren.

stap 3

Het gazon verticuteren in de lengte en breedte

Ga met de verticuteermachine eerst een keer over het gazon in de lengterichting. Verticuteer het gazon vervolgens eenmaal in de breedterichting. Je kruist als het ware de verticale banen. Op deze manier ben je er zeker van dat al het onkruid verwijderd wordt en je straks het hele gazon hebt geverticuteerd.

stap 4

Mos en onkruid verwijderen

Heeft je gazon ook wat mos? Dit kan je eenvoudig weghalen met het andere mes. Haal voor de zekerheid de stekker uit het stopcontact en wissel de messen om. Zo wordt het gazon weer zichtbaar en kan je het gazon verluchten.

Tip!

Wil je voorkomen dat het mos terug groeit? Kijk dan goed naar de omliggende planten en schaduwplekken. Schaduw zorgt voor mosgroei. Snoei waar mogelijk de takken weg die voor te veel schaduw zorgen weg.

stap 5

Gras inzaaien en het gazon voeden

Na het verticuteren en weghalen van mos ontstaan er in het gazon een aantal kale plekken. Je kunt je gazon doorzaaien na het verticuteren. Zo vul je deze kale plekken. Over een aantal weken is je gazon dan weer helemaal bijgetrokken.
Zijn er grote kale plekken in je grasmat ontstaan? Leg deze plekken dan in met graszoden. Geef de ingezaaide stukken of graszoden ook meteen wat water. Bekalk tot slot het gazon. Kalk zorgt voor een betere en gezondere bodemstructuur en voorkomt mosgroei. Hoeveel kalk nodig is, hangt af van hoe groot je gazon is. Reken op ongeveer 1 tot 1,5 kilo kalk per 10 m2.

Benodigdheden

Verticuteermachines

Dit stappenplan komt voor in