stappenplan

Hoe monteer ik geluidsabsorberende platen op mijn muur?

Je akoestiek verbeteren? Geluidsabsorberende platen komen van pas als je ruimte hol klinkt of galmt. Of als je luide geluid binnen wilt houden. De onderkanten van tafels en stoelen bekleden met geluidsabsorberende plaat werkt nauwelijks. Je kunt beter een wand (gedeeltelijk) bekleden. In dit stappenplan zie je hoe je een ‘schilderij’ maakt met deze platen.

Tip!

Dit stappen plan gaat uit van een lijst van gevingerlast hout die 6,9cm breed is. Vind je dit te fors? Dan kun je balken van 4,4x4,4cm gebruiken. Voordeel van gevingerlast hout is dat het kaarsrecht is. Controleer bij eventueel ander lijstmateriaal of dit ook echt recht is.

Balken afzagen

Zaag de balken af op 164cm.

Balken verstek zagen

Zaag de balken aan beide zijden verstek in 45⁰.

Tip!

Stap 1 en 2 kunnen in 1 keer. Zorg er in dat geval voor dat de balken een eindmaat hebben van 150cm (van stompe hoek tot stompe hoek).

Delen tegen elkaar klemmen

Breng een dot Poly Max aan op de afgezaagde kopstukken en klem de afzonderlijk delen tegen elkaar. Fixeer de hoekverbinding met een schroef (voorboren met een houtboortje en de kop laten verzinken met de verzinkboor).

Lijst verven

Schuur na droging het geheel op en zet de lijst in de grondverf. Plamuur de schroefgaten dicht. Na droging nogmaals opschuren. Daarna kun je de lijst 2 keer aflakken in de door jou gekozen kleur (tussendoor licht opschuren).

Positie lijst bepalen

Bepaal waar de lijst moet hangen en breng enkele markeerstrepen aan. Gebruik de waterpas om te zorgen dat de lijst mooi horizontaal komt te hangen.

Lijst op de muur plakken

Breng dotten Polymax aan op achterzijde van de lijst en bevestig deze tegen de muur. Controleer nogmaals met de waterpas. Ondersteun de lijst tijdelijk, tot hij zelfstandig blijft hangen.

Platen doormidden snijden

Snijd 2 geluidsabsorberende platen vanaf de achterzijde precies doormidden. Gebruik hiervoor een liniaal, witte stift en een scherp hobbymes.

Platen in de lijst plakken

Als je zelfklevende platen gebruikt
Verwijder het schutvel aan de achterzijde en plak de platen rechtstreeks op de muur. De lijm heeft voldoende kleefkracht. Vul de gehele lijst met de noppenplaten.

Als je niet-zelfklevende platen gebruikt
Smeer de muur en de platen in met contactlijm. Laat beide lagen drogen, totdat je na lichte aanraking met je vinger geen draden meer uit de lijm trekt. Plaats de platen meteen op de juist plaats. Klop het geheel aan. Vul de gehele lijst met de noppenplaten.

Tip!

Ventileer voldoende bij gebruik van contactlijm.

Benodigdheden

Materialen (10)
  • 5 geluidsabsorberende platen 100x50cm
  • 4 gevingerlaste houten balken lengte: 210cm, kopmaat: 44x69mm
  • Schroeven 80 mm
  • Snelplamuur
  • Acrylverf
  • Grondverf (op kleur gemaakt)
  • Schuurpapier (P180)
  • Contactlijm (Bizontix)
  • Spatel
  • Poly Max (high-tack)
Gereedschappen (14)
Dit stappenplan komt voor in