stappenplan

Hoe monteer ik geluidsisolerende platen op mijn muur?

Geluidsisolerende platen op je muur monteren? Dat is een mooie manier om geluid buiten te houden en om zelf geen geluidsoverlast te veroorzaken. Geluidsoverlast ontstaat voornamelijk door contactgeluid via vaste verbindingen met de aangrenzende ruimte. Effectieve geluidsisolatie maak je met geluidsisolerende materialen en constructies. In dit stappenplan lees je daarom hoe je een zwevende constructie van vlokkenplaten en houten latten (rachels) maakt.

Tip!

Geluidsoverlast via ramen ga je tegen met dubbelglas. Nog mooier is een ruit die bestaat uit drie lagen van variabele diktes en spouwafstanden. Let op: dit kan wel vrij prijzig zijn.

stap 1

De muur opmeten

Meet de hoogte en de breedte van de wand die je wilt isoleren. Bereken hoeveel latten nodig zijn om een houten constructie te maken met op elke 30 cm een staande regel. Zaag de latten zo'n 2 tot 4 cm korter dan de gemeten hoogte van de wand.

Let op!

Kies een muur uit waar je geen zware spullen tegenaan hoeft te monteren, zoals een tv of een boekenplank. De geluidsisolerende constructie is namelijk een vrijstaande wand.

stap 2

De houten constructie bouwen

Schroef de latten niet in de muur, maar klem deze tussen de vloer en het plafond. Doe dit met behulp van verschillende stroken vlokkenplaat en stroken ondervloer.

stap 3

Het isolerend materiaal tussen de latten klemmen

Klem ook tussen de latten en de muur stroken vlokkenplaat en ondervloer. Zo zorg je ervoor dat de houten constructie geen contact maakt met de wand.

stap 4

De regels plaatsen

Plaats alle regels waterpas met een hartafstand van 30 cm van elkaar. De hartafstand is de maat die wordt gemeten vanuit het midden van – in dit geval – de houten regels. Dit geldt niet voor de regels aan de uiteinden van de wand: daar valt de gipsplaat helemaal overheen, op 3 tot 4 mm na. Controleer met de waterpas of de regels allemaal mooi verticaal staan.

Tip!

Gebruik voor het bepalen van de exacte positie van de regels een strook gipsplaat van 60 cm. Zo voorkom je meetfouten.

stap 5

De isolatieplaten op maat snijden

Snijd de isolatieplaten op maat en klem deze tussen de regels. Gebruik voor het snijden een speciaal isolatiemes.

stap 6

De gipsplaten vastschroeven

Schroef de gipsplaten op het regelwerk vast. Laat ook bij het plafond en de vloer een paar centimeter vrij om contactgeluiden te voorkomen.

Tip!

Een tweede laag gipsplaten geeft een nog groter geluidsisolerend effect. Zet in dat geval de eerste laag dwars op de muur en de tweede laag verticaal.

stap 7

De geïsoleerde muur met gipsplaten afwerken

Werk de muur met gipsplaten af naar wens. Je kunt een gipsplaten muur bijvoorbeeld stuccen of schilderen. Gebruik in ieder geval altijd diepgrond voorstrijkmiddel. Met diepgrond hef je de zuigende werking op tussen de plaat en de voegen.

Dit stappenplan komt voor in