stappenplan

Hoe kan ik gipsplaten afwerken?

Een wand of plafond van gipsplaten kun je op verschillende manieren afwerken. Je kunt de naden tussen de platen open laten of wegwerken, de platen schilderen of stucen. Later kan je eventueel een naadloze of gestucte muur behangen. In dit stappenplan worden gipsplaten afgewerkt zonder te stucen. Wel stucen? Bekijk dan ons klusadvies over muur stucen of plafond stucen.

naden afplakken in gipsplaten
stap 1

Naden in je gisplaten afplakken

Plak de naden af met zelfklevend wapeningsband. Hiermee voorkom je dat er later scheurtjes ontstaan.

schroefgaten en plaatnaden vullen gipslaat
stap 2

Schroefgaten en plaatnaden vullen

Vul aan de zijkanten van de plaat de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes, het vullen van de brede naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Werk zorgvuldig en zorg dat de gehele ‘verdieping’ mooi egaal gevuld is. Haal overtollige voegenvuller direct weg.

Tip!

Door de stucspaan dwars op de overgang tussen 2 platen te zetten kun je controleren of je voldoende voegenvuller heeft aangebracht. Werk je met plafondgipsplaten met een ronde kant (RK) dan kun je er voor kiezen om de naden tussen de gipsplaten te behouden. Breng in dat geval een dunne ril acrylaatkit in de naden aan en strijk dit met een natte vinger glad. Zo dicht je de kieren tussen de afzonderlijke platen.

stap 3

Voegenfinisher aanbrengen op je gipswand

Breng als laatste een toplaag van voegenfinisher aan. Schuur daarna wel de wand glad, bijvoorbeeld met behulp van een handschuurblok.

voorstrijkmiddel behandelen gipsplaat
stap 4

Wand met voorstrijkmiddel behandelen

Bewerk de gipsplatenwand met een voorstrijkmiddel (diepgrond). Dit zorgt ervoor dat het zuigingverschil tussen de plaat en de voeg wordt opgeheven. Laat dit 24 uur drogen. Je zult nu merken dat de voegenfinisher in combinatie met de diepgrond ervoor heeft gezorgd dat bij strijklicht de voeg niet zichtbaar is.

Tip!

Een gladgemaakte muur kan later behangen of geverfd worden. Behandel de muur met diepgrond. In de bouwmarkt kun je elke gewenste kleur muurverf laten mengen.

Dit stappenplan komt voor in