stappenplan

Hoe stuc ik zelf een plafond?

Een mooi afgewerkt plafond krijg je met strak stucwerk. Zelf je plafond stuccen? Deze klus begint met een goede voorbereiding en het juiste materiaal. Bekijk de video of volg onderstaande stappen voor het beste resultaat.

stucen plafond
stap 1

De vloer afplakken

Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper. Gebruik aan de randen ducttape, zodat de loper niet verschuift.

stap 2

De stroom uitschakelen en de muren afplakken

Schakel de stroom uit en verwijder de lampen. Laat het kroonsteentje zitten. Controleer met een spanningzoeker of de stroom inderdaad uitgeschakeld is. Plak ook de aangrenzende muren af.

Tip!

Zitten er op het plafond hardnekkige roetvlekken? Behandel die plekken met vlekkenspray, zodat je de vlek isoleert.

plafond stofvrij maken
stap 3

Het plafond stofvrij maken

Maak het plafond eerst stofvrij met een zachte borstel. Is het plafond wat ouder? Ontvet het dan ook. Dit kan met een sopje waarin een ontvetter is opgelost. Laat het plafond drogen.

Tip!

Ga je een plafond van gipsplaten stuccen? Vul de naden dan eerst met gipsplaatvuller en laat dit goed drogen. De droogtijd vind je op de verpakking. Werk vervolgens de naden af met een reep zelfklevend wapeningsband.

Tip!

Speciale stuc gipsplaten (herkenbaar aan het bruine karton) hoef je niet voor te strijken. Hierop breng je het stucmiddel direct aan. Heb je te maken met een plafond van gipsplaten? Strijk het plafond dan eerst voor. Gebruik voor een zuigende ondergrond, zoals cellenbeton of rode baksteen, voorstrijk grondeer. Voor een niet-zuigende ondergrond, zoals beton en gipsplaten, gebruik je voorstrijk hechtlaag. Breng de voorstrijk aan met een grote blokkwast of vachtroller op een telescoopsteel. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast. Laat de voorstrijk goed drogen. Check de verpakking voor de exacte droogtijd.

stucwerk plafond
stap 4

De stuc aanmaken

Maak de stucmortel aan. Lees op de verpakking hoeveel water je moet gebruiken. Gooi als eerste het water in een schone kuip en strooi voorzichtig het gips erbij. Mix het vervolgens tot een gladde massa zonder klontjes. Laat het gips 5 minuten ‘drinken’. Mix de mortel eerst op een lage stand en na verloop van tijd op een hogere stand. Schraap met de troffel een paar keer over de bodem en mix nogmaals. Uiteindelijk moet het een egale dikke pasta worden, die in klodders van de troffel valt.

Tip!

Gebruik het liefst een schone, witte kuip. Deze kuip geeft geen kleur af aan de stucmortel.

Let op!

In de kuip wordt het gips na ongeveer 45 minuten hard. Maak dus niet meer aan dan je binnen die tijd kunt verwerken.

stuccen
stap 5

De stuc opscheppen

Schep met de troffel de aangemaakte stucmortel op het raapbord.

zelf stucen tips
stap 6

Het stucmiddel aanbrengen op het plafond

Schraap met de stucspaan wat stucmortel van het raapbord. Begin links als je rechtshandig bent, en andersom. Druk de spaan met stucmortel licht tegen het plafond. Houd deze iets scheef en smeer vervolgens in één vloeiende beweging de stucmortel uit over het plafond. Houd het tempo erin. Kleine dikteverschillen zijn niet erg. Dit verhelp je straks met reien. Het is de bedoeling dat de laag ongeveer 6-8 mm dik wordt. Blijf dit herhalen tot het gehele plafond dichtgesmeerd is.

Let op!

Zorg er altijd voor dat er geen stucmortel in je ogen terechtkomt.

eerst plafond of muren stucen
stap 7

Het plafond reien

Maak het plafond vlak met een afrijlat. Doe dit meteen na het aanbrengen van de stuc. Houd de afrijlat enigszins schuin en trek de stuclaag egaal. Maak de afrijlat regelmatig schoon met water. Herhaal dit totdat de stuclaag overal even dik is.

Door het reien worden de plekken waar te weinig stuc zit zichtbaar. Vul deze plekken op met wat stucmortel. Start vervolgens met nareien. Besteed hier veel aandacht aan. Laat de stuclaag nu indrogen, totdat je deze bijna niet meer kunt indrukken. Dit is na ongeveer 20 minuten.

Tip!

Gebruik de tussentijd om het materiaal schoon te maken.

spackmes plafond
stap 8

Het plafond messen

Nu begint het ‘messen’. Gebruik hiervoor het spackmes. Houd het spackmes schuin (in een hoek van 45°) tegen het plafond en schraap hiermee langs de stuc. Hierdoor worden ook de kleine gaten gevuld. Werk in banen. Het teveel aan stuc op de ene plek gebruik je om gaatjes verderop te vullen. Hierdoor wordt het plafond nog mooier en egaler.

Tip!

Verdeel de druk op het spackmes met twee vingers.

stuc droogtijd
stap 9

De muur afpleisteren en laten drogen

Voel – ongeveer 30 minuten na het messen – of de aangebrachte stuc nog een klein beetje plakt. Begin dan met ‘sponzen’. Maak de spons nat en schuur het plafond op met een draaiende beweging. Voel regelmatig aan het plafond, want het kan plotseling erg hard gaan. Op de grens van net nog een beetje plakken en droog, bevochtig je het plafond met de plantenspuit.

stuc droogtijd
stap 10

Het plafond pleisteren

Laat de gesponste stuclaag (ook wel sliblaag genoemd) drogen en strijk met het spackmes over de stuclaag, waardoor deze nog egaler wordt. Zet het spackmes nu nog schuiner (in een hoek van 30°) tegen het plafond.

stuc droogtijd
stap 11

Het plafond pleisteren

Begin met afpleisteren 20 tot 30 minuten na het pleisteren. Maak het gips vochtig met de plantenspuit. Strijk opnieuw met het spackmes over het plafond.

Tip!

Laat het stucwerk drogen voordat je het gaat verven. Vuistregel is dat iedere millimeter stuc een dag nodig heeft om te drogen. Daarna kun je het plafond voorstrijken en schilderen. Het stucmiddel is helemaal droog als het egaal wit is.

Gebruikt bij dit advies

Stucmiddel
Stucmiddel

Meer klusadvies

welke-stuc-thumbnail
Welke soort stuc kies ik voor mijn klus? keuzehulp
schilder gestucte plafond thumbnail
Hoe schilder ik mijn gestucte plafond? stappenplan
buitenmuur-stucen-thumbnail
Hoe stuc ik een buitenmuur? stappenplan
muur-uitbreken-thumbnail
Tips voor het uitbreken van een muur stappenplan
Dit stappenplan komt voor in