stappenplan

Hoe stuc ik zelf een plafond?

Met stucwerk zorg je voor een mooi afgewerkt plafond. Zelf je plafond stucen? Deze uitdagende klus begint met een goede voorbereiding en het juiste materiaal. In dit stappenplan van GAMMA zie je wat je nodig hebt en hoe je dat verder aanpakt, een plafond stucen.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 1

Vloer afplakken

Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper of een dik plastic-folie. Gebruik aan de randen ducttape, zodat de loper niet gaat verschuiven.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 2

Lampen verwijderen en schoonmaken

Schakel de stroom uit en verwijder de lampen. Laat het kroonsteentje zitten. Controleer met een spanningzoeker of de stroom inderdaad uitgeschakeld is. Als het plafond wat ouder is, maak het dan eerst schoon en ontvet het. Dit kan met een sopje waarin een ontvetter is opgelost. Laat het plafond drogen.

Tip!

Het kan ook zijn dat er op het plafond hardnekkige roetvlekken zitten. Behandel die plekken met vlekkenspray, waardoor je de vlek isoleert.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 3

Naden opvullen

Plak een reep zelfklevend wapeningsband over de naden.

Tip!

Voor een voor een niet-zuigende ondergrond, zoals beton en gipsplaten gebruik je Gyproc Voorstrijk Hechtlaag. Maak de ondergrond schoon en stofvrij en breng de voorstrijk hechtlaag aan. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote stukken een grote blokkwast of vachtroller, die je op een telescoopsteel hebt geplaatst. Laat de voorstrijk 1,5-2 uur drogen. Speciale stuc gipsplaten (herkenbaar aan het bruine karton) hoeven niet voorbehandeld te worden. Hierop breng je het stucmiddel direct aan.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 4

Stucmortel aanmaken

Maak de stucmortel aan. Lees op de verpakking hoeveel water je moet gebruiken. Gooi als eerste het water in een schone witte kuip en strooi voorzichtig het gips erbij. Mix het vervolgens tot een gladde massa zonder klontjes. Laat het gips 5 minuten ‘drinken’. Gebruik een schone kuip en een schone mixer. Let op: in de kuip wordt het gips na ongeveer 45 minuten hard. Maak dus niet meer aan dan je binnen die tijd kunt verwerken.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 5

Mixen

Mix de mortel in het begin op een lage stand en na verloop van tijd in een hogere stand. Schraap met de troffel een paar keer over de bodem en mix nogmaals. Uiteindelijk moet het een egale dikke pasta worden, die als het ware in klodders van de troffel valt.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 6

Opscheppen

Schep met de troffel een paar moppen stucmortel op het raapbord.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 7

Gips aanbrengen

Schraap met de stucspaan wat stucmortel van het raapbord. Indien je geen raapbord hebt kun je ook een mop rechtstreeks op de stucspaan scheppen.

Druk de spaan licht tegen het plafond. Houd hem iets scheef en smeer vervolgens in één vloeiende beweging de stucmortel uit over het plafond. Het is de bedoeling dat de laag ongeveer 6-8 mm dik wordt.

Tip!

Pas op dat er geen gips in je ogen komt.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 8

Plafond dicht smeren

Blijf dit herhalen tot het gehele plafond dichtgesmeerd is.

Tip!

Verschil in diktes is niet zo erg. Het hoeft in dit stadium nog niet glad te zijn.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 9

Reien

Meteen na het aanbrengen van de stuc egaliseer je de laag met de reilat. Houd de reilat enigszins schuin en trek de stuclaag egaal. Maak de reilat regelmatig schoon met water. Herhaal dit totdat de stuclaag overal even dik is.

Door het reien worden de plekken waar te weinig stuc zit zichtbaar. Vul deze plekken op met wat stucmortel en stucspaan. Laat de stuclaag nu indrogen (20 - 60 minuten), totdat deze bijna niet meer in te drukken is.

Tip!

Gebruik de tussentijd om het materiaal schoon te maken.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 10

Messen

Nu begint het ‘messen’. Gebruik hiervoor het spackmes. Zet het schuin (in een hoek van 45°) tegen het plafond en schraap als het ware de stuc, waardoor ook de kleine gaten gevuld worden. Het teveel aan stuc op de ene plek gebruik je om de gaatjes elders te vullen. Hierdoor wordt het plafond al mooi egaal.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 11

Sponzen

Ongeveer 30 minuten na het messen, als het gips nog een klein beetje plakt, begin je met ‘sponzen’. Voel regelmatig aan het plafond, want het kan plotseling erg hard gaan. Op de grens van net nog een beetje plakken en droog, bevochtig je het plafond met de plantenspuit. Schuur de stuclaag met de stucspons door cirkelvormige bewegingen te maken.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 12

Pleisteren

Laat de sliklaag een beetje (ong. 5 minuten totdat hij mat wordt) opdrogen en strijk met het spackmes over de stuclaag, waardoor deze nog egaler wordt. Zet het spackmes nu nog schuiner (in een hoek van 30°) tegen het plafond.

Hoe stuc ik zelf een plafond?
stap 13

Afpleisteren

20 tot 30 minuten na het pleisteren kun je gaan afpleisteren. Maak het gips vochtig met een blokkwast en wat water of m.b.v. een plantenspuit. Herhaal de handeling eveneens met het spackmes.

Tip!

Laat het stucwerk drogen voordat je het gaat verven. Vuistregel is dat iedere mm. stuc een dag nodig heeft om te drogen. Daarna kunt het plafond voorstrijken en schilderen.

Benodigdheden

Materialen (9)
Gereedschappen (16)
Dit stappenplan komt voor in