stappenplan

Hoe stuc ik een buitenmuur?

Door een buitenmuur te stuccen maak je deze weer mooi en strak. Na het stukadoren kun je de betonlook van de buitenmuur zo laten of de muur een andere kleur geven. Het nadeel van buiten stuccen is dat je precies de juiste weersomstandigheden nodig hebt. Bij regen spoelt de stuclaag weg, maar bij te veel zon en wind droogt deze te snel op. Een bewolkte, droge dag is het beste. Gebruik voor buiten stuccen altijd een cementgebonden stucmortel.

Tip!

Je buitenmuur stukadoren? Hiermee krijgt je huis een heel andere ‘look’ aan de buitenkant. Het kan zijn dat je hiervoor een vergunning moet aanvragen bij je gemeente. Vraag dit altijd na voor je met je klus begint.

Voorbereiding

buitenmuur stucen doe het zelf
stap 1

De bestrating en de kozijnen afplakken

Plak de raam- en deurkozijnen af met schilderstape. Plak ook de bestrating af met een stucloper. Verbind meerdere stukken stucloper met ducttape en verzwaar de hoeken, zodat de loper niet verschuift.

gaten buitenmuur repareren
stap 2

De gaten repareren

Repareer de nodige gaten in je buitenmuur met cementmortel.

voorstrijk voor buitenmuur stucen
stap 3

De buitenmuur voorstrijken

Maak de bakstenen ondergrond van je buitenmuur schoon en stofvrij met een hogedrukreiniger. Behandel de buitenmuur vervolgens met een geconcentreerd voorstrijkmiddel. Breng het voorstrijkmiddel met een blokkwast aan. Laat dit 1 à 2 uur drogen.

Tip!

Voelt de buitenmuur vochtig aan? Dan is een voorstrijkmiddel niet nodig.

hoekbeschermers stucwerk buiten
stap 4

De hoekbeschermers plaatsen

Bescherm de uitwendige hoeken van het stucwerk en hoeken bij deuren en kozijnen met hoekbeschermers die geschikt zijn voor dikpleister. Doe dit minimaal 3 uur van tevoren. Plaats in het geval van grote oppervlakten één dag van tevoren geleiderprofielen op de wand. De afstand tussen de geleiderprofielen moet minder dan de lengte van de rijlat zijn die je later gaat gebruiken bij het reien van de gestucte buitenmuur.

Buitenmuur stuccen

stucmortel buiten
stap 5

De stucmortel aanmaken

Gebruik voor stucwerk altijd een schone kuip en een schone mixer. Doe eerst de juiste hoeveelheid kraanwater in de kuip. Check hiervoor het recept op de verpakking van de stucmortel. Strooi voorzichtig de mortel erbij. Laat het even staan. Mix het vervolgens tot een gladde massa zonder klontjes.

Tip!

Huur voor het aanmaken van het de cementgebonden stucmortel een grote mixer bij jouw GAMMA bouwmarkt.

zelf stucen tips
stap 6

De buitenmuur stukadoren

Schep de aangemaakte specie met een troffel op het raapbord. Breng met de pleisterspaan een ongeveer 1 cm dikke laag stucspecie aan op de ondergrond. Begin links als je rechtshandig bent (en andersom). Breng de stucspecie zo gelijk mogelijk aan op de ondergrond. Kleine dikteverschillen zijn niet erg: dit verhelp je straks met reien. Werk van onder naar boven en vervolgens van links naar rechts.

Tip!

Als beginner kun je de laag ook in twee keer aanbrengen. Maak eerst een contactlaag van een 0,5 cm. Laat deze laag 1 uur drogen en bewerk deze met een zachte handveger, waardoor de laag ruw wordt. Hierna kun je een tweede laag van een 0,5 cm aanbrengen, die je met de rijlat glad maakt.

reilat gamma
stap 7

De gestucte buitenmuur reien

Maak de stuclaag direct na het aanbrengen vlak met een rijlat, eventueel met behulp van geleiderprofielen. Reien is belangrijk voor een glad eindresultaat. Doe dit dus zorgvuldig. Met de rijlat haal je overtollige stuc weg. Vul plekken waar te weinig stucmortel zit op met extra stucmiddel. Herhaal het reien na ongeveer 30 minuten. Zorg ervoor dat de laag zeker niet te droog is, anders gaat de stucmortel rullen.

buitenmuur stuc schuren
stap 8

De gestucte buitenmuur schuren

Bewerk de muur na 15 tot 30 minuten na het reien muur met een schuurbord. Houd het bord vlak op de stuclaag en maak telkens een draaiende beweging, zodat de laag mooi egaal wordt.

gestucte buitenmuur verven
stap 9

De gestucte buitenmuur sponzen

Spons, voor een fijner en gladder resultaat, de laag met een schuurbord met spons. Doe dit wanneer de muur nog enigszins nat aanvoelt, maar let erop dat je met de spons geen sporen in de stuclaag trekt.

Tip!

Je kunt de gestucte buitenmuur een kleurtje geven. Gebruik hiervoor latex van buitenkwaliteit en behandel de gestucte muur eerst met een voorstrijkmiddel. Geef de onderste 30 cm een donkere kleur, zodat opspattend vuil minder zichtbaar is.

Meer klusadvies

welke-stuc-thumbnail
Welke soort stuc kies ik voor mijn klus? keuzehulp
zelf-muur-stucen--thumbnail
Hoe stuc ik een muur? stappenplan
badkamer-stucen-thumbnail
Hoe stuc ik mijn badkamer? stappenplan
plafond - thumbnail
Hoe stuc ik zelf een plafond? stappenplan
muur-uitbreken-thumbnail
Tips voor het uitbreken van een muur stappenplan
Dit stappenplan komt voor in