stappenplan

Tips voor het uitbreken van een muur

Een muur uitbreken? Check dan eerst of de muur die je wilt uitbreken een dragende muur is. Een muur kan twee draagfuncties hebben: de muur kan de muur erboven ondersteunen, of de muur kan de vloerbalken van de erboven gelegen verdieping ondersteunen. Ga dus niet zomaar aan de slag met het doorbreken van je muur, maar onderzoek van tevoren wat de mogelijkheden in jouw woning zijn.

Tip!

Twijfel je over het uitbreken van een muur? Vraag dan meer informatie bij een specialist op dit gebied. Weet je niet zeker of je zelf een muur kunt uitbreken? Schakel dan een vakman in.

steunmuur uitbreken
stap 1

Checken of de muur de bovenmuur ondersteunt

Het type muur op de hoger gelegen verdieping bepaalt het belang van de eronder gelegen steunmuur. Steenachtige muren (baksteen, gasbeton, beton) vereisen veel steun. Holle wanden (gips op houten frame) vormen nauwelijks een belasting van de vloer. Toch kun je zo’n lichtgewicht wand niet zomaar afbreken: ook de vloerbalken hebben ondersteuning nodig.

draagmuur herkennen
stap 2

Checken of de muur de vloerbalken ondersteunt

Vloerbalken lopen evenwijdig aan de korte zijde van de vloer. Over het algemeen moeten vloerbalken ondersteund worden als deze een lengte van meer dan 3 meter overspannen.
Bij verdiepingsvloeren zorgen de kamermuren daarvoor. Je kunt deze dus alleen afbreken als je er iets voor in de plaats zet: een houten of een stalen balk (H-profiel).

Is er een stalen balk geplaatst? Dan moet je ervoor zorgen dat deze minstens 60 minuten brandwerend bekleed is. Dit kun je bereiken door het staal met drie lagen gipsplaat in te pakken.

Let op!

Bepalen of je een houten of stalen balk nodig hebt en hoe dik deze moet zijn, is werk voor een vakman.

uitbouw woning
stap 3

De woonkamer uitbouwen in de achtertuin

Ga je de woonkamer uitbouwen in de achtertuin? Dan gelden er weer andere regels. Omdat je het onderste deel van de achtergevel uitbreekt moet het bovenliggende gedeelte zeer stevig ondersteund worden. Meestal is daarvoor een stalen portaal nodig: een raamwerk van forse stalen H-balken dat ook onder de vloer doorloopt.

Let op!

Ook hiervoor geldt: het berekenen en aanleggen van dit raamwerk is absoluut geen karwei voor de doe-het-zelver!

vergunning muur doorbreken
stap 4

Een vergunning aanvragen of niet?

Voor sommige verbouwingen moet je een vergunning aanvragen. Andere verbouwingen zijn vergunningsvrij. Maar ook bij een vergunningsvrije verbouwing moet je er altijd voor zorgen dat deze uitgevoerd wordt volgens de veiligheids- en gezondheidseisen van het Bouwbesluit. Wil je weten of je een vergunning nodig hebt? Informeer bij je gemeente of kijk op de site van Rijksoverheid.

stempels plaatsen
stap 5

De vloerbalken fixeren met stempels

Een muur uitbreken? Fixeer de bovenliggende vloerbalken met stempels. Draai de stempel net zolang aan tot deze de balk goed ondersteunt, maar deze niet optilt. Zet de stempel tijdelijk met enkele schroeven in de vloer vast, om te voorkomen dat deze verschuift. Komt de stempel die een verdiepingsvloerbalk moet ondersteunen niet op een balk uit op de verdieping eronder? Leg dan een dwarsbalk op de vloer die meerdere vloerbalken overlapt. Zo zorg je ervoor dat de druk op de vloer beter wordt verdeeld.

Tip!

Heb je grote hoeveelheden bouwafval? Maak dan gebruik van de GAMMA afvalcontainer service.

stap 6

Op je veiligheid letten

Let op je veiligheid! Draag werkhandschoenen, een veiligheidsbril en werkschoenen met stalen neuzen. Voorzie de steenbeitel voor het uitbreekwerk van een slagbeveiliging die voorkomt dat je op je handen slaat. Werk altijd van boven naar beneden. Breek de muur liever laag voor laag af met een vuisthamer en steenbeitel, sla er niet wild op los met een voorhamer.

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hoe kan ik een muur glad maken? - thumbnail
Hoe kan ik een muur glad maken? stappenplan
welke-stuc-thumbnail
Welke soort stuc kies ik voor mijn klus? keuzehulp
buitenmuur-verven-thumbnail
Een buitenmuur verven stappenplan
badkamer-stucen-thumbnail
Hoe stuc ik mijn badkamer? stappenplan
plafond - thumbnail
Hoe stuc ik zelf een plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in