stappenplan

Hoe stuc ik een muur?

Met stucwerk zorg je voor een mooi afgewerkte muur. Zelf je muur stucen? Dat is ook voor de minder ervaren klusser prima te doen. Stucen begint met een goede voorbereiding en het juiste materiaal. In dit stappenplan van GAMMA zie je wat je nodig hebt en hoe je dat verder aanpakt, een muur stucen.

Tip!

Kies het juiste stucproduct

De soort stuc die je kiest, moet passen bij je ondergrond en de gewenste dikte van de stuclaag. Bekijk Soorten stuc voor hulp bij je keuze.

Hoe stuc ik een muur?
stap 1

Vloer afplakken

Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper of een dik plastic-folie. Gebruik aan de randen ducttape, zodat de loper niet gaat verschuiven.

Als de wand uit gipsplaten bestaat, moeten die goed zijn afgewerkt. Zie hiervoor Gipsplaten afwerken.

Hoe stuc ik een muur?
stap 2

Voorstrijken

Maak de ondergrond schoon en stofvrij. Behandel het oppervlak met Gyproc Voorstrijk. Breng het voorstrijkmiddel met een blokkwast aan. Laat het 1 tot 2 uur drogen.

  • Voor zuigende ondergronden gebruik je Gyproc Voorstrijk Grondeer. Bijvoorbeeld op kalkzandsteen, cellenbeton en rode baksteen. Gyproc Voorstrijk Grondeer vermindert de zuigende werking van de ondergrond en zorgt voor een optimale verwerking van het Gyproc stucproduct.
  • Voor niet-zuigende ondergronden gebruik je Gyproc Voorstrijk Hechtlaag. Bijvoorbeeld op beton, gipsblokken en gipsplaten, geverfd metselwerk, oud pleisterwerk, sier- of spuitwerk ondergronden. Gyproc Voorstrijk Hechtlaag zorgt ervoor dat het Gyproc stucproduct optimaal hecht op de ondergrond.
Hoe stuc ik een muur?
stap 3

Hoekbeschermers aanbrengen

Het is belangrijk om de uitwendige hoeken van het stucwerk te beschermen met hoekbeschermers. Dit doe je minimaal 3 uur van tevoren. Voor stuclagen tot 3mm gebruik je Gyproc Stuc hoekbeschermer dunpleister universeel. Voor dikke stuclagen van 3mm of meer gebruik je Gyproc Stuc hoekbeschermer dikpleister.

Plaats in het geval van grote oppervlakten 1 dag van tevoren Gyproc Stuc geleiderprofielen op de wand. De afstand tussen de geleiderprofielen moet minder dan de lengte van de reilat zijn.

Hoe stuc ik een muur?
stap 4

Gips aanmaken

Kijk op de verpakking hoe je het stucproduct moet aanmaken! Gebruik in elk geval een schone witte kuip en een schone mixer. Doe de juiste hoeveelheid kraanwater in de kuip, dit staat op de verpakking. Strooi voorzichtig het gips erbij. Laat het even staan. Mix het vervolgens tot een gladde massa zonder klontjes. Let op: in de kuip wordt het gips na ongeveer 45 minuten hard. Maak dus niet meer aan dan je binnen die tijd kunt verwerken.

Tip!

Huur voor het aanmaken van het gips een grote mixer bij de bouwmarkt.

Hoe stuc ik een muur?
stap 5

Gips aanbrengen

Schep met een troffel het aangemaakte gips op het raapbord. Breng het gips met de pleisterspaan aan op de ondergrond. Begin links als je rechtshandig bent (en andersom). Probeer het gips zo gelijk mogelijk op de ondergrond aan te brengen. Kleine dikte verschillen zijn niet erg. Dit verhelp je straks met reien.

Hoe stuc ik een muur?
stap 6

Reien

Direct na het aanbrengen van de gipslaag maak je de muur vlak met een reilat. Dit ‘reien’ is een belangrijke stap voor een glad eindresultaat, dus doe dit zorgvuldig. Met de reilat haal je te veel aangebracht gips weg. Vul plekken waar te weinig gips zit op met extra gips. Herhaal het reien na ongeveer 30 minuten.

Hoe stuc ik een muur?
stap 7

Messen

Ongeveer 20 minuten na het reien, als je het gips bijna niet meer in kunt drukken, begin je met ‘messen’. Gebruik hiervoor het spackmes. Houd het spackmes in een hoek van 45 graden ten opzichte van het oppervlak en trek het gips glad. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle gaatjes en oneffenheden dichtmaakt.

Hoe stuc ik een muur?
stap 8

Sponzen

Ongeveer 30 minuten na het messen, als het gips nog een klein beetje plakt, begin je met ‘sponzen’. Maak de spons nat en 'schuur' het gips met een draaiende beweging op. Zo maak je een sliblaagje, waarmee je straks mooi kunt pleisteren.

Hoe stuc ik een muur?
stap 9

Pleisteren

Kort na het sponzen (5 tot 10 minuten), maak je met een spackmes het gips glad. Houd het spackmes in een hoek van 30 graden op het oppervlak en trek de sliblaag glad.

Hoe stuc ik een muur?
stap 10

Afpleisteren

20 tot 30 minuten na het pleisteren kun je gaan afpleisteren. Maak het gips vochtig met een blokkwast en wat water of m.b.v. een plantenspuit. Herhaal de handeling eveneens met het spackmes.

Het drogen van de uiteindelijke stuclaag duurt bij een temperatuur van 10 tot 20°C en een luchtvochtigheid van 80% gemiddeld een dag per millimeter aangebracht stucwerk. Heb je een laag van 5 mm aangebracht, dan duurt het drogen dus 5 dagen. Zorg voor goede ventilatie! Als het gips helemaal droog is (het is dan egaal wit), kun je verdergaan met de afwerking.

Tip!

Gyproc Diepgrond vermindert de zuigende werking van het oppervlak zodat bespaard wordt op verf, latex of behanglijm. Daarnaast is behang naderhand weer eenvoudig te verwijderen.Voor het repareren van o.a. gaten en scheuren heeft Gyproc producten als Vul Pasta en Snelgips.

Benodigdheden

Materialen (3)
  • Gyproc stuc
  • Stucloper
  • Nadenband (zelfkleven) optioneel
Gereedschappen (10)
Dit stappenplan komt voor in