stappenplan

Hoe stuc ik een muur?

Met stucwerk zorg je voor een mooi afgewerkte muur. Zelf je muur stukadoren? Dat is ook voor de minder ervaren klusser prima te doen. Stuccen begint met een goede voorbereiding en het juiste materiaal. In dit stappenplan van GAMMA zie je wat je nodig hebt en lees je hoe je zelf een muur vakkundig stuct.

Tip!

Kies de juiste soort stuc. De stuc moet passen bij de ondergrond en de gewenste dikte van de stuclaag.

stucen muur
stap 1

De vloer afplakken

Plak de vloer zorgvuldig af met stucloper. Gebruik aan de randen ducttape, zodat de loper niet verschuift.

Tip!

Bestaat je wand uit gipsplaten? Zorg dan dat je zelfklevende bewapingsband aanbrengt op de muur voor je gaat stukadoren.

voorstrijk voor stucen
stap 2

De muur voorstrijken

Maak de ondergrond schoon en stofvrij met een harde borstel. Behandel het oppervlak vervolgens met voorstrijk. Heb je te maken met een zuigende ondergrond, bijvoorbeeld kalkzandsteen, cellenbeton of rode baksteen? Gebruik dan Voorstrijk Grondeer. Dit vermindert de zuigende werking van de ondergrond en zorgt voor een optimale verwerking van het stucmiddel. Gebruik voor niet-zuigende ondergronden – zoals beton, gipsblokken en gipsplaten – Voorstrijk Hechtlaag. Dit zorgt ervoor dat het stucmiddel optimaal hecht op de ondergrond. Breng het voorstrijkmiddel met een blokkwast aan. Laat het 1 tot 2 uur drogen.

hoekprofiel stucen
stap 3

De hoekbeschermers aanbrengen

Bescherm uitwendige hoeken van het stucwerk met hoekbeschermers. Doe dit minimaal 3 uur van tevoren. Voor stuclagen tot 3 mm gebruik je universele dunpleister hoekbeschermers. Voor dikke stuclagen van 3 mm of meer gebruik je dikpleister hoekbeschermers.

Tip!

Heb je te maken met grote oppervlakken? Plaats dan een dag van tevoren geleiderprofielen op de wand. De afstand tussen de geleiderprofielen moet minder dan de lengte van de rijlat zijn.

stucwerk doe het zelf
stap 4

De stuc aanmaken

Kijk op de verpakking hoe je het stucmiddel moet aanmaken. Gebruik altijd een schone kuip en een schone mixer. Doe de juiste hoeveelheid kraanwater in de kuip. Strooi voorzichtig de cementgebonden stucmortel erbij. Laat het even staan. Mix het vervolgens tot een gladde massa zonder klontjes.

Let op!

In de kuip wordt het gips na ongeveer 45 minuten hard. Maak dus niet meer aan dan je binnen die tijd kunt verwerken.

Tip!

Huur voor het aanmaken van het gips een grote mixer bij de bouwmarkt.

stuccen
stap 5

De stuc aanbrengen

Schep met een troffel het aangemaakte gips op het raapbord. Breng het gips met de pleisterspaan aan op de ondergrond. Begin links als je rechtshandig bent (en andersom). Probeer het gips zo gelijk mogelijk op de ondergrond aan te brengen. Kleine dikteverschillen zijn niet erg. Dit verhelp je straks met reien.

zelf stucen tips
stap 6

De gestucte muur reien

Maak direct na het aanbrengen van de stuclaag de muur vlak met een rijlat. Reien is een belangrijke stap voor een glad eindresultaat, dus doe dit zorgvuldig. Haal met de rijlat de te veel aangebracht stuc weg. Vul plekken waar te weinig stuc zit op met extra stuc. Herhaal het reien na ongeveer 30 minuten.

stuckwerk messen
stap 7

De gestucte muur messen

Begin ongeveer 20 minuten na het reien met ‘messen’ (als je de stuc bijna niet meer in kunt drukken). Gebruik hiervoor het spackmes. Houd het spackmes in een hoek van 45 graden ten opzichte van het oppervlak en trek het gips glad. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle gaatjes en oneffenheden dichtmaakt.

muur sponzen
stap 8

De muur sponzen

Begin ongeveer 30 minuten na het messen met het sponzen van de gestucte muur. De stuc moet nog een klein beetje plakken. Maak de spons nat en 'schuur' het gips met een draaiende beweging op. Zo maak je een sliblaagje, waarmee je straks mooi kunt pleisteren.

pleisteren stucwerk
stap 9

De muur pleisteren

Maak de stuc met het spackmes kort na het sponzen (5 tot 10 minuten) glad. Houd het spackmes in een hoek van 30 graden op het oppervlak en trek de sliblaag glad.

Hoe stuc ik een muur?
stap 10

De muur afpleisteren en laten drogen

Begin na 20 tot 30 minuten met het afpleisteren van het stucwerk. Maak het gips vochtig met een plantenspuit. Herhaal het pleisteren met het spackmes.

Let op!

Het drogen van de uiteindelijke stuclaag duurt bij een temperatuur van 10 tot 20°C en een luchtvochtigheid van 80% gemiddeld een dag per millimeter aangebracht stucwerk. Heb je een laag van 5 mm aangebracht? Dan duurt het drogen dus 5 dagen. Zorg voor goede ventilatie! Als het gips helemaal droog is (het is dan egaal wit), kun je verdergaan met de afwerking van je gestucte muur.

Tip!

Diepgrond vermindert de zuigende werking van het oppervlak zodat je kunt besparen op verf, latex of behanglijm. Ook zorgt dit ervoor dat je behang uiteindelijk weer eenvoudig kunt verwijderen. Moet je gaten en scheuren repareren? Gebruik dan vulpasta of snelgips.

Je muur liever laten stucen door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het stucen van je muur? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Muur laten stucen

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Welke soort stuc kies ik voor mijn klus? - Thumbnail
Welke soort stuc kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - wanden - Hoe stuc ik een buitenmuur? - Thumbnail
Hoe stuc ik een buitenmuur? stappenplan
Klusadvies - wanden - Tips voor het uitbreken van een muur - Thumbnail
Tips voor het uitbreken van een muur stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe stuc ik mijn badkamer? - Thumbnail
Hoe stuc ik mijn badkamer? stappenplan
Klusadvies - plafonds - Hoe stuc ik zelf een plafond? - Thumbnail
Hoe stuc ik zelf een plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in