stappenplan

Hoe maak ik een gipsplaten plafond?

Plafond verlagen of een beschadigd plafond opknappen? Maak een nieuw plafond van gipsplaten. Als je het plafond later wilt stucen, kies dan voor stucplaatjes. Deze zijn smaller (40cm) en korter (2m) en daardoor handzamer dan gewone gipsplaten. Je hoeft ze bovendien niet voor te strijken.

Tip!

Geef een nieuw gestukt plafond de sfeer en allure van een oud stijlplafond door polystyreen kooflijsten en rozetten aan te brengen. Zie ook: Rozetten plaatsen. Denk ook aan de mogelijkheid om inbouwspotjes in het nieuwe plafond te plaatsen.

Voorbereiding

Hoe maak ik een gipsplaten plafond?
stap 1

Laagste punt plafond bepalen

Maak voor je begint de kamer helemaal leeg. Huur eventueel een kamersteiger bij je bouwmarkt. Bepaal als eerste het laagste punt van het plafond.

Tip!

Als je het oude plafond laat zitten moet je kijkgaten maken om te zien waar de plafondbalken en regels lopen. Teken deze op verschillende plaatsen op het bestaande plafond af. Heb je een oud rieten plafond, laat dit als het kan zitten. Het bespaart je een hoop werk en bovendien heeft een rieten plafond een goede geluidswerende werking. Een plafond van zachtboard moet je wel verwijderen, vanwege brandgevaar.

Indien je het oude plafond wel weghaalt moet je een rachelwerk maken. Meestal is het de moeite waard om voor geluidsisolatie het een dikke laag minerale wol (2x 8 cm) achter het rachelwerk te plaatsen, tussen de balken. Let op! indien het plafond meteen onder een plat dak zit, moet je eerst nagaan of het platte dak al geïsoleerd is, anders krijg je vochtproblemen. Kijk voor meer informatie op: Plat dak isoleren.

Hoe maak ik een gipsplaten plafond?
stap 2

Rachels vastschroeven

Teken, vanaf het laagste deel van de kamer, de gewenste hoogte van het plafond af op de muur. Neem deze streep over op alle muren, met behulp van een (infrarood) waterpas. Kijk eventueel op onze uitleg over meetgereedschap.

Schroef de rachels van het regelwerk dwars op de oude regels in het plafond. Als je stucplaten gebruikt houd je een hartafstand van 40cm tussen de regels aan. Houd een afstand van 60cm aan bij standaard gipsplafondplaten.

Tip!

Controleer regelmatig met de waterpas of de rachels op de juiste hoogte zitten. Vul waar nodig de ruimtetussen regel en oude plafond of plafondbalken op met stukjes hardboard.

Gipsplaten aanbrengen

Hoe maak ik een gipsplaten plafond?
stap 3

Gipsplaten op rachelwerk schroeven

De gipsplaten komen dwars op de rachels. De kop van een plaat eindigt altijd op een rachel. Schroef de gipsplaten, om de 25 cm, tegen het rachelwerk. Houd ze ongeveer 0,5 cm vrij van de muur. Gebruik, om te voorkomen dat je te diep schroeft, een gipsplaat bitje.

Hoe maak ik een gipsplaten plafond?
stap 4

Gipsplaten op maat maken

Probeer zoveel mogelijk de hele lengte van de platen te gebruiken. Snij indien nodig de gipsplaten op maat. Snij, schaaf of rasp bij de afgesneden platen, aan de gesneden kopse randen en gesneden kanten, een klein schuin randje af. Dit om de naden goed af te kunnen werken. Bij een lang of breed plafond krijg je te maken met dwarsnaden. Zorg dat de naden altijd samenvallen met een rachel. Zorg er tevens voor dat de dwarsnaden minimaal 25 cm verspringen.

Hoe maak ik een gipsplaten plafond?
stap 5

Gipsplaten bevestigen

Bevestig de gipsplaten samen met een klusmaatje. Terwijl de één de plaat met een paar schroeven vastzet, houdt de ander hem tegen het plafond gedrukt. Je kunt ook een telescopische montagehulp gebruiken, die zich tijdelijk vastklemt tussen vloer en plafond. Je kunt ook zelf, met behulp van enkele lange latten, een stempel maken.

Met stucplaten werken
Stucplaten worden eveneens dwars op de rachels aangebracht. Kopse kanten worden door een rachel ondersteund. Zorg dat er tussen de stucplaten een naad zit van 5-8 mm. Hierdoor kan later het stuc om de stucplaten heen krullen, waardoor het plafond veel sterker wordt.

Hoe maak ik een gipsplaten plafond?
stap 6

Plafondlijsten maken

Optioneel kun je plafondlijsten van stroken gipsplaat (7-10cm breed) maken. Schroef deze rondom vast. Gebruik hiervoor alleen de zijkanten van de gipsplaat, zodat je aan de zichtzijde altijd een strakke lijn krijgt.

stap 7

Afwerken

Kijk voor het afwerken van het plafond op: Gipsplaten afwerken en Plafond stucen.

Benodigdheden

Materialen (8)
  • Gipsplaat schroeven 35 mm
  • Gipsplaten Gyproc 9,5 dik , 60 cm breed en in diverse lengtes (of stucplaten)
  • Hardboard
  • Voegenfinisher
  • Zelfklevend wapeningsband
  • Schuurpapier
  • Spaanplaatschroeven (60 mm) bij houten rachels
  • Metalen plafondrachels van Gyproc of houten rachels (met een kopmaat van: 22x50 mm.)
Gereedschappen (15)

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Tips voor het afwerken van gipsplaten - Thumbnail
Tips voor het afwerken van gipsplaten stappenplan
isoleer hout thumbnail
Plafond isoleren (hout) stappenplan
Klusadvies - plafonds - Hoe stuc ik zelf een plafond? - Thumbnail
Hoe stuc ik zelf een plafond? stappenplan
schilder gestucte plafond thumbnail
Hoe schilder ik mijn gestucte plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in