stappenplan

Hoe breng ik glasweefselbehang of glasvliesbehang aan op mijn muur?

Ga je je muur behangen? Bij GAMMA kun je kiezen tussen glasweefselbehang (behang met een decoratieve afwerking) en glasvliesbehang (behang met een gladde afwerking). Beide soorten behang zijn ijzersterk en beschermen je muur, waardoor deze tegen een stootje kan. Wist je dat beide behangsoorten een brandvertragende werking hebben?

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Ongebruikte rollen behang in de originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

behangen muur voorbereiden
stap 1

De muur schoon, glad en stofvrij maken

Maak de ondergrond schoon, droog, glad, stof- en vetvrij. Verwijder loszittende stuc- en verflagen. Vul eventuele gaten met behulp van muurvuller. Zitten er stopcontacten of lichtschakelaars op de muur? Schakel dan ook de stroom uit en verwijder de afdekplaatjes.

Tip!

Heb je te maken met een met latex behandelde muur? Reinig deze dan eerst.

muur voorstrijken voor behangen
stap 2

De muur behandelen met voorstrijk

Behandel het oppervlak, wanneer het een erg zuigende werking heeft, eerst voor met voorstrijk muurverf en laat dit minimaal 6 uur drogen.

Tip!

Zitten er verkleurde vlekken op de muur? Verf de muur op die plekken dan eerst wit. Zo voorkom je dat die vlekken straks zichtbaar zijn door het behang heen. Dat zou zonde zijn!

behangen rechte lijn
stap 3

Een loodlijn aftekenen op de muur

Zet een loodlijn op de muur. Gebruik hiervoor een waterpas en een timmermanspotlood. Zo is het straks makkelijker om de banen kaarsrecht naast elkaar te plakken.

Tip!

Begin je met behangen vanuit een hoek? Teken de ‘startlijn’ dan niet op een baanbreedte af, maar maak deze 4-5 cm korter. Zo is het makkelijker om een deel van de baan door de hoek te laten lopen.

stap 4

De behangbanen op maat knippen

Knip de behangbanen op maat. Houd elke baan 10 cm langer dan de lengte van de muur, zodat je nog wat speling hebt aan de boven- en onderkant.

stap 5

De behanglijm aanbrengen

Breng de kant-en-klare glasweefsellijm direct uit de emmer met een vachtrollergelijkmatig op de muur aan. Zorg dat de aangebrachte baan lijm iets breder is dan één baanbreedte van het geknipte behang.

stap 6

Het glasweefselbehang of glasvliesbehang aanbrengen

Breng het behang aan tegen de loodlijn in de natte lijmlaag. Begin bovenaan en houd ongeveer 5 cm overlap aan. Controleer met de waterpas of de baan goed loodrecht zit en druk het behang overal goed in de lijm met de behangspatel.

Let op!

De binnenkant van de rol (gele streep) is de plakkant.

behang aandrukken
stap 7

Het behang aandrukken en afsnijden

Druk het behang aan met de behangspatel. Gebruik een behangliniaal en een scherp mes om de baan langs het plafond en de plint op maat te snijden. Houd hierbij het mes zo vlak mogelijk op het behang. Druk ook de hoeken langs stopcontacten en schakelaar goed aan en snijd deze rondom uit.

stap 8

Het behang narollen

Gebruik een aandrukrol om de naden strak te krijgen. De overtollige lijm wordt direct opgenomen door de rol.

Tip!

Laat het glasweefselbehang een nacht drogen en werk het af met acrylaatkit.

Tip!

Je kunt het behangen oppervlak na een dag drogen (24 uur) ook schilderen. Verf de behangen muur in twee lagen. Gebruik muurverf van de verfmengmachine bij een afwerking in kleur en extra sterke latexverf voor een witte afwerking.

Meer klusadvies

Klusadvies - behang - Hoe verwijder ik het behang van mijn muren? - Thumbnail
Hoe verwijder ik het behang van mijn muren? keuzehulp
Klusadvies - verf - Hoe kan ik een muur glad maken? - thumbnail
Hoe kan ik een muur glad maken? stappenplan