keuzehulp

Hoe verwijder ik het behang van mijn muren?

Als je gaat behangen moet je altijd het oude behang verwijderen. Zelfs wanneer dit nog gewoon mooi op de muur zit. Behang op behang kan bobbels en blazen opleveren die je niet meer weg krijgt. Hoe kun je het beste behang verwijderen? Behang verwijder je door dit van de muur te stomen of door het in te smeren met een speciaal afweekmiddel. Bij vinyl behang steek je eerst de vinyllaag los met een plamuurmes, daarna verwijder je de papieren onderlaag.

Tip!

Als het om een wand van gipsplaat gaat, is stomen af te raden. Gipsplaten nemen namelijk veel vocht op.

Tip!

Of je nu gaat stomen of afweekmiddel gebruikt, behang verwijderen is een natte en plakkerige bedoening. Bedek de vloer daarom met stevig afdekfolie.

stap 1

De stroom uitschakelen

Schakel de stroom uit en controleer met een spanningzoeker of je de juiste groepen hebt uitgeschakeld. Verwijder de afdekplaatjes van de stopcontacten en lichtschakelaars.

Hoe verwijder ik het behang van mijn muren?
stap 2

Kleine gaatjes maken in het oude behang

Breng met een prikroller kleine gaatjes in het oude behang aan, zodat de hete stoom beter in het behang door kan dringen.

Tip!

Het is bij GAMMA mogelijk om een prikroller te huren.

Hoe verwijder ik het behang van mijn muren?
stap 3

Het behang afstomen

Sluit het stoomapparaat via een kabelhaspel aan op een stopcontact waar nog spanning op staat. Vul het stoomapparaat met water en wacht tot dit op temperatuur is. Houd de afstomer 30 seconden tegen het behang aan en steek dit op die plek direct los.

Tip!

Let op de maximale belastbaarheid van het verlengsnoer dat je gebruikt. Die verschilt sterk in opgerolde en afgerolde staat. Op de haspel staan beide waarden aangegeven. Op het stoomapparaat vind je het stroomverbruik (wattage).

Hoe verwijder ik het behang van mijn muren?
stap 4

De laatste restjes behang verwijderen

Verwijder alle achtergebleven papierresten met behulp van een natte spons en een afsteekmes. Haal hele oude, dunne laagjes na het drogen van de muur weg met grof schuurpapier. Deze laagjes zijn vaak zo dun en de behanglijm is hier zo oud, dat wegsteken geen zin heeft. De muur kan dan alleen maar beschadigd raken!

Tip!

Denk aan je veiligheid. Gebruik een trap die voldoende hoog is, die voorzien is van antislip treden en die een beugel heeft van minimaal 60 cm hoog. Trek stevige schoenen aan.

stap 5

De muur egaal maken

Repareer eventuele beschadigingen of schroefgaten met muurvuller. Schuur deze plekken na het uitharden glad. Is er in het verleden een donkere verfkleur aangebracht op de muur? Dan vallen de gerepareerde plekken met witte vuller erg op. Maak de muur daarom egaal van kleur, om te voorkomen dat deze plekken door het behang heen zichtbaar zijn. Gebruik hiervoor een voorstrijkmiddel.

Behang afweken

stap 6

Het afweekmiddel aanbrengen

Gebruik je afweekmiddel om je behang te verwijderen? Herhaal dan stap 1 en 2 van dit stappenplan. Verdun vervolgens het afweekmiddel met water, zoals staat aangegeven op de verpakking. Breng het afweekmiddel ruim aan op het behang met behulp van een blokkwast.

Hoe verwijder ik het behang van mijn muren?
stap 7

Het middel in laten werken en het behang lossteken

Laat het afweekmiddel vijf minuten intrekken. Steek vervolgens het behang los met een afsteekmes. Haal daarna de achtergebleven restjes weg met een natte spons en het mes. Schuur na het drogen van de natte plekken de muur en maak deze mooi egaal (zie stap 5).

Meer advies

Klusadvies - behang - Hoe breng ik vliesbehang aan op mijn muur? - Thumbnail
Hoe breng ik vliesbehang aan op mijn muur? stappenplan
Klusadvies - behang - Hoe breng ik glasweefselbehang of glasvliesbehang aan op mijn muur? - Thumbnail
Hoe breng ik glasweefselbehang of glasvliesbehang aan op mijn muur? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe kan ik een muur glad maken? - thumbnail
Hoe kan ik een muur glad maken? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in