stappenplan

Hoe schuur ik een houten vloer?

Voor je begint

Voor het opknappen van een houten vloer heb je een professionele schuurmachine nodig. Deze kun je eenvoudig huren in de GAMMA-bouwmarkt. Reserveer de schuurmachines op tijd in je bouwmarkt of doe dit telefonisch.

Hoe schuur ik een houten vloer?
stap 1

Spijker inslaan

Check, voor je begint met het schuren, de houten vloer zorgvuldig. Steken er spijkers uit? Sla deze spijkers dan minstens 3 mm in het hout met behulp van een drevel. Een drevel plaats je met de holle kant op de kop van de spijker, waardoor je meer grip hebt als je de hamer gebruikt.

Hoe schuur ik een houten vloer?
stap 2

Spijkers vervangen

Vervang spijkers die los zitten door nieuwe (langere) spijkers of schroeven. Hiervoor kun je gebruikmaken van een klauwhamer. Simpel en snel!

Hoe schuur ik een houten vloer?
stap 3

Schuren: schuurband (grof)

Breng schuurband (grof) op de parketschuurmachine aan. Beweeg de schuurmachine in een schuine baan (45 graden) over de vloer, steeds in dezelfde richting.

Haal de schuurtrommel omhoog

Haal steeds aan het begin en aan het einde van een baan direct de schuurtrommel omhoog. Wanneer je een parketschuurmachine draaiend laat stilstaan, 'vreet' de machine zich razendsnel in het hout. Dat wil je niet!

Hoe schuur ik een houten vloer?
stap 4

Schuren: schuurlinnen (middelgrof)

Breng nu schuurband (middelgrof) aan en schuur de vloerdelen opnieuw. Werk dit keer in de lengterichting van de planken.

stap 5

Schuren: schuurband (fijn)

Schuur de vloer nu voor de laatste keer in de lengterichting. Dit keer maak je gebruik van de fijne schuurband op de machine.

Hoe schuur ik een houten vloer?
stap 6

Kanten schuren

Gebruik voor het schuren van de kanten een handige kantenschuurmachine. Begin met de grove schuurschijf en eindig weer met de fijne.

Hoe schuur ik een houten vloer?
stap 7

Verfafbijtmiddel gebruiken

Zijn er plekken op de vloer waar de schuurmachine niet kan komen, maar waar wel nog oude lak zit? Voor de kleinste en lastigste plekjes kun je verfafbijtmiddel gebruiken. Laat dit een paar minuten inwerken, verwijder de verf met een krabber en schuur vervolgens het stuk vloer op met de hand of een vlakschuurmachine.

Hoe schuur ik een houten vloer?
stap 8

Vloer schoonmaken

Zuig de vloer grondig en neem deze af met een licht vochtige dweil.

Pas op

Oppassen geblazen: de vers geschuurde vloer is zeer kwetsbaar voor vuil. Loop daarom op sokken!

Hoe schuur ik een houten vloer?
stap 9

Vloer lakken

Is de vloer helemaal droog? Dan kun je deze lakken of in de was zetten. Je kunt kiezen uit onder andere parketlak of gewone lak. Hier lees je meer over hoe je houten vloeren netjes kunt afwerken en onderhouden. De perfecte manier om je houten vloer op te knappen!

Met vloeren leggen wordt het volgende bedoeld: het leggen van tapijt, parket, laminaat of een houten vloer. Daarvoor gebruik je nogal eens scherpe gereedschappen. Nuttig, maar niet ongevaarlijk! Met een tapijtmes, handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag kun je jezelf natuurlijk flink openhalen.

Dit stappenplan komt voor in