stappenplan

Hoe leg ik inbouw elektra aan?

Een extra stopcontact aanleggen is veiliger dan het gebruik van losse snoeren. Bij het aanleggen van inbouw elektra vallen de leidingen en inbouwdozen mooi in de muur weg. Voor inbouwleidingen heb je daarom een ander type stopcontact en schakelaar nodig dan voor opbouwleidingen. Volg dit stappenplan om zelf inbouwelektriciteitsleidingen aan te leggen.

Let op!

Tegenwoordig moeten de leidingen van alle afzonderlijke lichtpunten, stopcontacten en schakelaars per kamer bij elkaar komen in minimaal één centraaldoos. In oudere woningen is dat vaak niet het geval. Woon je in een oud huis, maar zou je de leidingen graag willen veranderen? Doe het dan meteen goed en leg alsnog een centraaldoos aan.

Tip!

Bij hak- en breekwerk mag goede bescherming niet ontbreken. Gebruik daarom altijd een veiligheidsbril, stofkapje en werkhandschoenen.

Tip!

Koop liever te veel in dan te weinig. Heb je bepaalde materialen niet gebruikt? Dan kun je die in de originele verpakking en met de aankoopbon binnen 30 dagen bij ons retourneren.

stap 1

Een tekening maken

Elektriciteitsleidingen aanleggen begint met het maken van een tekening. Zorg dat je voor de kortste, meest haakse route kiest. Teken hier ook in welke kleuren installatiedraad van waar naar waar moeten lopen.

stap 2

De stroom uitschakelen

Schakel altijd in de groepenkast de stroom uit van het punt waar je de nieuwe draden op aan wilt sluiten. Controleer vervolgens met een spanningzoeker of de stroom echt volledig is uitgeschakeld.

stap 3

De inbouwleidingen verticaal laten lopen

Laat inbouwleidingen alleen verticaal lopen, dus recht boven of precies onder het stopcontact of de schakelaar. Een dwars overstekende weggewerkte leiding is riskant. Als je bijvoorbeeld een schilderij wilt ophangen is het moeilijk te bepalen waar je dit kunt doen zonder een schroef of spijker in de leiding te steken. Is het nodig om horizontale afstanden te overbruggen? Doe dit dan onder de vloer of achter het plafond. Met een speedboor kun je de leidingdoorvoeren boren.

inbouw contactdoos plaatsen
stap 4

Een gat boren voor de inbouwdoos en deze vastzetten

Teken de plaats van de inbouwdozen op de muur af. Hoef je alleen een gat te maken? Dan kun je dat simpel oplossen met een dozenboor. Controleer vervolgens of het gat de juiste diepte heeft. Doe daarna wat gips in het gat in de muur en druk daar de doos in. Laat het aanstijven.

Tip!

Heb je te maken met een gipsplaat of houtplaat? Gebruik dan in plaats van de dozenboor een gatenzaag. Voor deze muursoorten gebruik je bovendien hollewanddozen

elektra leidingen frezen
stap 5

De leidingen aftekenen

Teken de plaats op de muur af waar de leidingen moeten komen. Schuif een rubberen beitelkap over de beitel heen. Als je een keer misslaat, zijn je handen in ieder geval goed beschermd. Hak de sleuven uit met behulp van een smalle steenbeitel. Controleer vervolgens of deze overal diep genoeg zijn.

Tip!

Met een elektrische sleuvenfrees maak je perfecte sleuven. Een sleuvenfrees kun je huren bij GAMMA. Verder is het aan te raden om deuren, ramen en het trappengat hermetisch af te plakken met bouwfolie. Voor je het weet zit je hele huis onder het fijne slijpstof.

elektrabuis inkorten
stap 6

De elektriciteitsbuizen op maat maken

Maak eventueel elektriciteitsbuizen op maat met behulp van een ijzerzaag. Verbind de rechte stukken vervolgens met moffen of bochtstukken. Controleer of de leiding goed in de uitgehakte sleuf past. Je eindigt met een inbouwdoos. Moet je meerdere inbouwdozen naast elkaar plaatsen? Zorg dat je mooi horizontaal werkt en schuif de inbouwdozen in elkaar.

Tip!

Je kunt een elektriciteitsbuis ook buigen. Schuif een buigveer in de buis en buig het geheel rustig. Let op: maak flauwe bochten (tot maximaal 90 graden) om de vinyl beschermlaag van de buis niet te beschadigen.

draden trekken met trekveer
stap 7

De draden strippen en trekken

Schuif de trekveer door de elektriciteitsbuis. Strip 5 cm van één van de draden. Steek deze door het oog van de trekveer en buig de draad om. Strip ook de andere draden. Met behulp van een combinatietang draai je deze draden vervolgens samen om de draad die aan de trekveer zit

Let op!

Wanneer je de verkeerde draden op elkaar aansluit, kan er kortsluiting ontstaan. Gebruik dan ook altijd de juiste draad voor de juiste functie!

Tip!

Ga je draden trekken? Werk dan met z’n tweeën. Zo zorg je ervoor dat de draden niet beschadigd raken en dat geen enkele draad blijft haken. Wees niet bang om de tijd te nemen voor deze klus en werk zorgvuldig. Laat de installatiedraden opgerold in de doos zitten, dan raken deze niet in de knoop.

elektra leidingen
stap 8

De leiding in meerdere stukken splitsen

Heb je te maken met een leiding met bochten? Splits de leiding dan in meerdere stukken. Plaats er eventueel een lastrekdoos tussen en trek de bedrading achter elkaar door de losse delen.

Let op!

Laat de draden ruim uit de lastrekdoos of inbouwdoos steken. Strip 1 cm van de uiteinden van het installatiedraad.

stap 9

De draden afwerken en het plaatje monteren

Bij de inbouwdoos worden alle draden los afgewerkt met een lasklem. Vouw de draden op zo’n manier op dat deze goed in de doos passen. Plaats tot slot het stucdekseltje op de inbouwdoos.

Gebruik je geen inbouwdoos, maar een lasdoos? Verbind dan de installatiedraden met dezelfde kleur aan elkaar. Dit doe je met behulp van handige lasklemmen. Vouw de draden op zo’n manier op dat deze makkelijk in de doos passen. Schroef het deksel op de lasdoos.

elektra leidingen
stap 10

De draden afwerken en het plaatje monteren

Klem de leidingen op een paar plaatsen vast met een stalen spijkertje. Smeer de sleuven en kieren rond de inbouwdozen dicht met een flinke laag dikke stucmortel. Je kunt nu het stopcontact of de lichtschakelaar monteren en controleren of alles naar behoren functioneert.

Meer klusadvies

Klusadvies - elektra - Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? - Thumbnail
Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe sluit ik een stopcontact en lichtschakelaar aan? - Thumbnail
Hoe sluit ik een stopcontact en lichtschakelaar aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe leg ik opbouw elektra aan? - Thumbnail
Hoe leg ik opbouw elektra aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Tips voor het trekken van kabels - Thumbnail
Tips voor het trekken van kabels stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe pas ik de lengte van een internet-, UTP- of LAN-kabel aan? - Thumbnail
Hoe pas ik de lengte van een internet-, UTP- of LAN-kabel aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in