stappenplan

Hoe werk ik leidingen weg in mijn muur?

Leidingen in de badkamer of op het toilet zijn niet altijd mooi. Gelukkig kun je zelf je leidingen wegwerken. In dit stappenplan lees je hoe je van watervast plaatmateriaal en tegels een mooie koker maakt die je om de leidingen heen kunt plaatsen. Zo zorg je ervoor dat het een mooi geheel wordt en kun je netjes de leidingen wegwerken.

leidingen wegwerken keuken
stap 1

De leidingen opmeten

Meet hoe ver de leidingen de ruimte insteken. Tel bij deze maat de dikte van het plaatmateriaal op, en dan nog eens 1 à 2 cm extra. Zo bepaal je de breedte van de koker die je straks over de leidingen plaatst. Zaag een strook plaatmateriaal van deze breedte af. Teken hierop de uitsparing voor de buizen ruim af. Zaag de uitsparing uit.

leidingen wegwerken koof
stap 2

Het zijpaneel zagen en vastschroeven

Meet de hoogte voor het zijpaneel. Deze hoogte is gelijk aan de hoogte waarop de horizontale buizen lopen, met 1 à 2 cm extra erbij opgeteld. Zaag het zijpaneel op maat. Boor de gaten nu eerst voor en verzink deze ook om splijten te voorkomen en de bovenkant van de schroefkoppen gelijk met het plaatmateriaal te krijgen. Schroef vervolgens de strook met de uitsparing hierop van bovenaf vast. Zet een streep op de muur langs de bovenkant van de koker die nu is ontstaan.

opbouw leidingen wegwerken
stap 3

Klosjes op de muur plakken

Haal de koker weg. Teken nauwkeurig de dikte van het plaatmateriaal af onder de eerder getrokken streep. Doe dit op verschillende plaatsen, met ongeveer 25 cm tussenruimte. Lijm met contactlijm op de afgetekende plekken een aantal klosjes van hout of multiplex op de muur, waar je straks de koker op vastkit.

wc leidingen wegwerken
stap 4

Sanitairkit aanbrengen en de koker vastkitten

Breng op dezelfde manier klosjes aan op de vloer. Breng sanitairkit aan op de randen van de koker en zet deze op zijn plaats. Druk het geheel enkele seconden aan.

leidingen wegwerken met koof
stap 5

De tegels snijden en de koker bestrijken met tegellijm

Behandel het plaatmateriaal eerst met een voorstrijkmiddel. Laat de voorstrijk voldoende drogen. Check voor de exacte droogtijd de verpakking. Snijd – tijdens het drogen van de voorstrijk – de benodigde tegels op maat. Houd rekening met een voeg boven, onder en tussen de tegels. Breng vervolgens met een lijmkam tegellijm aan op de koker.

leidingen wegwerken badkamer
stap 6

De koker betegelen

Begin met het tegelen vanuit de hoek van de koker. De tegels moeten aan de bovenkant een voegbreedte onder de bovenrand komen. Sla de tegels zachtjes aan met de hand of een rubber hamer.

leidingen wegwerken vloer
stap 7

Het tegelwerk voegen en de voegen schoonmaken

Check de verpakking om te weten hoe lang het duurt voor de lijm is uitgehard. Is de lijm uitgehard? Begin dan met voegen. Smeer het voegmiddel in de voegen met een voegrubber. Was de voegen met een schuursponsje als de voegen iets opgedroogd zijn. Ga door tot er geen waas meer op de tegels te zien is. Poets tot slot de laatste waas van het voegmiddel met een droge doek weg.

Tip!

Maak bij een wastafel de verticale leidingen onzichtbaar door een zuil te plaatsen.

Meer klusadvies

welke-stuc-thumbnail
Welke soort stuc kies ik voor mijn klus? keuzehulp
badkamer-stucen-thumbnail
Hoe stuc ik mijn badkamer? stappenplan
zelf-muur-stucen--thumbnail
Hoe stuc ik een muur? stappenplan
Klusadvies - leidingen - Hoe buig ik een leiding? - thumbnail
Hoe buig ik een leiding? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in