keuzehulp

Met welke trapbekleding renoveer ik mijn trap?

Wil je je huidige trap renoveren? Of je nieuwe trap bekleden? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Op deze pagina lees je welke soorten traprenovatie er zijn en welke soort bekleding je het beste kunt gebruiken om uitglijden te voorkomen en geluid te dempen. Daarnaast laat GAMMA je ook zien hoe je je trap bekleedt.

mogelijkheden traprenovatie

Vroeger werd de trap vaak bekleed met tapijt. Tegenwoordig zijn vinyl, laminaat of massief hout ook populair als trapbeklading. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de trap ‘kaal’ te laten en te schilderen in een gewenste kleur. Het grote voordeel van vinyl, laminaat of massief hout is dat de trap goed schoon te houden is. Hieronder lees je de verschillen tussen deze 3 soorten trapbekleding.

Massief hout

Massief houten overzettreden hebben een eiken toplaag. De traptrede is voorzien van een anti-slipstrip en kan na installatie worden afgewerkt met een duurzame traplak of waxolie. De stootborden zijn ook voorzien van een eiken toplaag, waardoor ze één geheel vormen met de traptredes. De andere kant van de stootborden zijn wit gegrondverfd. Deze kun je ook gebruiken en aflakken in een gewenste kleur.

Laminaat

Laminaat voor je trap is verkrijgbaar in veel houtdessins. De overzettreden zijn verkrijgbaar in 100x30cm voor rechte treden en 130x40cm speciaal voor een draai in de trap. Er wordt een rubberen anti-slipstrip meegeleverd om uitglijden te voorkomen. Samen met de bijpassende stootborden krjig je een prachtig resultaat.

Vinyl

Vinyl is een kunststof trapbekleding met een geluiddempende eigenschap. Vinyl is verkrijgbaar in diverse houtmotieven. Het bekleden van een trap met vinyl samen met de bijpassende stootborden en trapprofielen voor de neuzen is goed te doen voor een gemiddelde klusser.

Trapbekleding met weinig kans op uitglijden

De kans op uitglijden is het kleinst bij massief houten bekleding, laminaat of vinyl. Op dit type trapbekleding is vaak een anti-sliplaag aangebracht. Daarnaast kun je vaak kiezen voor geïntegreerde anti-slipprofielen of anti-sliptape. Op een kale trap uis de kans op uitglijden het grootst. Anti-sliptape kan hier uitkomst bieden.

Trapbekleding tegen geluidsoverlast

Tapijt in combinatie met een laag ondertapijt geeft de beste geluidsdemping. Daarnaast is vinyl ook een goede optie. Vinyl wordt direct op de traptreden geplakt, waardoor weerkaatsing van het geluid voorkomen wordt. Daarnaast is het materiaal zelf ook geluidsabsorberend.

Laminaat en massief hout wordt ook rechtstreeks op de treden geplakt. Er ontstaan hierdoor geen holle ruimtes, die als klankkast gaan werken.

Bijpassende leuning bij de trap

Bij een gerenoveerd trap hoort natuurlijk een mooie en stevige leuning. Trapleuningen zijn verkrijgbaar in hout, aluminium en RVS. Daarnaast kun je kiezen voor een ovale, ronde of rechthoekige vorm. Ook leuk: een trapleuning van steigerbuis!

Deze keuzehulp komt voor in