stappenplan

Hoe kan ik roest verwijderen van metaal?

Wil je metalen voorwerpen schilderen, zoals een metalen hek, lamp of radiator? Dan moet je eerst roestplekken verwijderen voor je gaat verven. Wanneer je roest laat zitten, wordt het eindresultaat minder mooi. Roest verwijderen is gelukkig niet moeilijk. Daarnaast is het handig om metalen voorwerpen regelmatig te controleren op roestplekken. Zo kun je het proces tijdig stoppen. Je kunt roest weghalen met een roestverwijderaar. Volg dit stappenplan van GAMMA en ga zelf aan de slag met roest verwijderen van metaal.

Let op!

Gebruik rubberen of plastic handschoenen en een veiligheidsbril als je roestverwijderaar gaat gebruiken.

stap 1

Roest wegsteken

Zijn er losse roestplekken zichtbaar? Steek loszittende roestplekken dan eerst weg met een staalborstel. Gebruik grover schuurpapier bij zware roestplekken.

stap 2

De roestverwijderaar verdunnen (klein voorwerp)

Ga je een klein metalen voorwerp schilderen? Verdun dan ongeveer 500 ml roestverwijderaar in een bak met 2,5 liter water. Leg het voorwerp vervolgens in de bak.

Tip!

Is het metalen voorwerp dat je wilt verven te groot of kun je dit niet loshalen? Ga dan door naar stap 3.

stap 3

Roestverwijderaar direct aanbrengen

Ga je een groot voorwerp schilderen, zoals een metalen hek? Breng de roestverwijderaar dan direct aan met een kwast.

stap 4

De roestverwijderaar laten inwerken

Laat bij lichte roestvorming de roestverwijderaar 10 minuten inwerken. Is er sprake van flinke roestvorming? Laat de roestverwijderaar dan 4 uur inwerken. Zo heeft de roestverwijderaar tijd om door de roest heen te ‘bijten’. Herhaal de behandeling als dit nodig is.

stap 5

Je roestvrije voorwerp lakken

Zijn alle roestplekken verwijderd? Door de roestwerende werking van de roestverwijderaar kun je het voorwerp direct verven. Gebruik hiervoor een metaallak in de gewenste kleur en afwerking. Ontvet en reinig het voorwerp met verfreiniger opgelost in water. Laat het drogen en breng vervolgens de metaallak aan. Gebruik voor grote oppervlakken een lakroller voor terpentinegedragen verf en voor de hoeken en randen een kwast.

Benodigdheden

Materialen (1)
Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

Hoe kan ik mijn radiator verven?
Hoe kan ik mijn radiator verven? stappenplan
metalen-hek-schilderen-thumbnail
Hoe schilder ik een metalen hek? stappenplan
garage deur verven
Een garagedeur verven stappenplan