stappenplan

Hoe kan ik roest verwijderen van metaal?

Metalen voorwerpen kunnen gaan roesten. Controleer regelmatig op roest, zodat je het proces op tijd stopt. Zeker als je metaal (hek, lamp, radiator) wil verven, moet je eerst roest verwijderen voor een mooi eindresultaat. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

stap 1

Roest wegsteken

Begin met het verwijderen van loszittende roestplekken met een staalborstel. Hardnekkige roest? Gebruik dan grof schuurpapier.

stap 2

Roestverwijderaar

Klein voorwerp
Wil je een klein voorwerp roestvrij maken? Verdun de roestverwijderaar 1 op 5 met water in een grote emmer. Legl het voorwerp in de emmer en laat de verwijderaar zijn werk doen.

Groot voorwerp
Wil je van een groot voorwerp de roest verwijderen? Breng dan de roestverwijderaar direct aan met een kwast. Afhankelijk van de roestdikte, laat je de verwijderaar 10 minuten tot 4 uur inwerken. Check tussendoor of de roest al loslaat. Herhaal de behandeling als de roest niet helemaal weg is.

stap 3

Roestvrij metaal verven

Is de roest helemaal verwijderd? Dan kun je grondverf aanbrengen op het metaal en het vervolgens verven of lakken. Ontvet en reinig het voorwerp met verfreiniger opgelost in water. Laat drogen en breng vervolgens de grondverf aan. Is die droog, breng dan de metaallak aan. Gebruik voor grote oppervlakken een lakroller (terpentinegedragen verf) en voor de hoeken en randen een kwast.

Meer klusadvies

Hoe kan ik mijn radiator verven?
Hoe kan ik mijn radiator verven? stappenplan
metalen-hek-schilderen-thumbnail
Hoe schilder ik een metalen hek? stappenplan
garage deur verven
Een garagedeur verven stappenplan