keuzehulp

Welke soort scheidingswand kies ik voor mijn ruimte?

Door een scheidingswand te maken creëer je een extra ruimte. Het maken van een scheidingswand kan op diverse manieren en met verschillende materialen. Zo kun je een scheidingswand maken van gipsplaten of een scheidingswand van gasbetonblokken (ook wel cellenbetonblokken genoemd). GAMMA legt het verschil uit tussen de soorten scheidingswanden.

Scheidingswand van gipsplaten

Met gipswandplaten in combinatie met metalen frame van staanders en liggers bouw je zelf snel en gemakkelijk een scheidingswand op. Je kunt er ook voor kiezen om een scheidingwand te maken van houten staanders en liggers. Dat is wel meer werk. Het raamwerk bekleed je met wandplaten van gips die je verder kunt afwerken. Omdat een gipsplaten wand erg lichtgewicht is, kun je deze op elke mogelijke ondergrond plaatsen.

Voordelen gipsplaten wand (12,5 mm)

Vuistregel bij het verwerken van gipsplaten is dat een wand wordt gemaakt van gipsplaten van 12,5 mm dik, die evenwijdig aan de rachels lopen. Bij een plafond worden óf gipsplaten gebruikt óf stucplaatjes van 9,5 mm die haaks op de rachels worden aangebracht. Een wand van 12,5 mm dik heeft meerdere voordelen:
- Je hebt minder rachels nodig (in plaats van een afstand van 30 cm is om de 60 cm voldoende)
- Je kunt de platen veel mooier afwerken
- Er is minder kans op scheurtjes op de naden
- De wand is veel sterker

Tip!

Wil je je gipsplaten scheidingswand extra sterk maken? Gebruik dan Rigidur gipsvezelplaten. Deze zijn stoot -en krasvaster dan de gewone gipsplaten. Voor badkamers gebruik je vochtbestendige groene badkamerplaten.

Scheidingswand van gasbetonblokken

Binnenshuis kun je makkelijk met gasbetonblokken (ook wel cellenbetonblokken genoemd) een hele of gedeeltelijke scheidingswand maken. Het grote voordeel van gasbeton? De blokken zijn relatief licht zijn ten opzichte van bakstenen en zijn heel gemakkelijk te verwerken. Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.

Tip!

Smalle cellenbetonblokken (5 cm) kun je ook gebruiken voor het creëren van een stevige voorzetwand. Maak je een volledige scheidingswand? Houd er dan rekening mee dat je ook een deur moet plaatsen. Let erop dat je een deurkozijn kiest dat qua dikte past bij de dikte van de gasbetonblokken.

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Hoe maak ik een voorzetwand van gipsplaten? - Thumbnail
Hoe maak ik een voorzetwand van gipsplaten? stappenplan
Klusadvies - wanden - Tips voor het afwerken van gipsplaten - Thumbnail
Hoe kan ik gipsplaten afwerken? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe maak ik een scheidingswand van gasbeton? - Thumbnail
Hoe maak ik een muur van gasbetonblokken? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in