keuzehulp

Welke soort zaagmachine kies ik voor mijn klus?

Een zaagmachine is een elektrisch aangedreven machine waarmee je hout, metaal of kunststof kunt zagen. Welke soorten zaagmachines zijn er en wat kun je hiermee doen? En wat zijn belangrijke aandachtspunten als je een zaagmachine koopt? GAMMA helpt je bij het kiezen van jouw zaagmachine.

Soorten zaagmachines

Handcirkelzaag

Een handcirkelzaag is geschikt om plaatmateriaal te zagen. Verstel de voet om de zaagdiepte in te stellen, maar ook om onder een hoek te zagen. Bij eenvoudige versies zet je de voet vast met een vleugelmoer. Luxere modellen hebben een stelknop en een nauwkeurige schaalverdeling.

De meeste cirkelzagen hebben een maximale zaagdiepte van 40 - 55 mm, maar er zijn ook modellen met een groter zaagblad van 85 mm. Daarnaast kun je kiezen voor een compacte cirkelzaag met een klein zaagblad. Deze is zeer geschikt voor moeilijk bereikbare plekken en om ‘invallend’ te zagen, door materiaal tot een dikte van 26 mm.

Handcirkelzagen

Tafelcirkelzaag

Lange latten of laminaat in de lengte op maat zagen doe je met een tafelcirkelzaag. Deze machine heeft een cirkelvormig zaagblad en een spouwmes. Ook niet al te breed plaatmateriaal kun je behandelen met een tafelcirkelzaag. Deze zaag biedt een stabiele ondergrond voor nauwkeurig werk. Als je breder plaatmateriaal wilt zagen, maak dan gebruik van een rolsteun om de plaat te ondersteunen.

Een tafelcirkelzaag is uitgerust met een kantelbaar zaagblad, zodat je ook verstek kunt zagen. Zet tafelcirkelzagen bij voorkeur op een werktafel of koop een model op poten, zodat je gemakkelijk kunt werken. Voor sommige typen tafelcirkelzagen zijn er verrijdbare tafels verkrijgbaar.

Tafelcirkelzagen

Decoupeerzaag

Met een decoupeerzaag kun je, dankzij het dunne wendbare zaagblad, cirkels en andere gebogen vormen uitzagen. Ook afkorten van latten gaat eenvoudig met deze zaag. Recht zagen gaat moeilijker. Een zaagstation maakt het zagen makkelijker. Sommige decoupeerzagen hebben een regelbare zaagsnelheid, wat van pas komt bij hardere materialen.

Decoupeerzagen hebben een pendelstand. Hierin beweegt het zaagje ook naar voren en naar achter. Het zaagje vreet zich als het ware door het materiaal heen. Dit maakt de decoupeerzaag sneller en lichter. De intensiteit van het pendelen is regelbaar. Voor fijn zagen is de pendelstand minder geschikt. Dit geldt ook voor het zagen van harde materialen.

Decoupeerzagen

Afkortzaag

Een elektrische afkortzaag is een krachtige zaag die geschikt is om latten, balken, vloerdelen en smalle panelen op maat te maken. Je kunt hier heel precies mee werken. De afkortzaag zaagt niet alleen perfect recht, maar kan ook in verstek zagen of zagen onder een hellingshoek. Sommige modellen hebben een trekfunctie. Via twee geleiders kun je het zaagblad uittrekken. Hierdoor wordt het bereik van de afkortzaag groter en kun je ook bredere panelen zagen.

Afkortzagen

Reciprozaag

Een reciprozaag – ook een elektrische schrobzaag of sloopzaag genoemd – is geen zaag waarbij je een mooie zaagsnede kunt verwachten. Dankzij het soepele en lange zaagblad is het bereik van een reciprozaag wel erg groot. Zo kun je met deze zaag bijvoorbeeld vlak langs muren leidingen afzagen. Afhankelijk van het zaagblad kun je met een sterke reciprozaag veel verschillende materialen doorzagen.

Reciprozagen

Tegelzaag

Met een tegelsnijder kun je alleen tegels recht afsnijden. Met een tegelzaag kun je ook een hoek uit een tegel snijden of door zeer harde tegels snijden. Tegelzagen hebben een waterreservoir, waardoor de harde tegels en het zaagblad gekoeld worden. Met hulpstukken kun je de tegels ook in verstek zagen. Daarnaast kun je tegels uitzagen met een haakse slijper die is uitgerust met een diamantschijf. Om stukken uit tegels te zagen is een decoupeerzaag met gritzaagje een optie.

Tegelzagen

Kettingzaag

Met een kettingzaag zaag je bomen en dikke takken door. Over het zaagblad van de kettingzaag loopt een ketting, waarvan de schakels zijn voorzien van zaagtanden. Een kettingzaag gaat met gemak door hout. Kettingzagen hebben een benzinemotor of een elektrische motor. Een elektrische kettingzaag werkt met een accu of snoer. De accumachine is vooral geschikt voor zeer grove snoeiwerkzaamheden.

Kettingzagen

Figuurzaag

Met een elektrische figuurzaag kun je zeer nauwkeurig te werk gaan. Binnen de miniatuurbouw is dit een geliefd gereedschap om mee te zagen. Door het zeer dunne zaagblad kun je de meest ingewikkelde vormen eenvoudig uitzagen. Het tafelblad van een figuurzaagmachine kun je kantelen. Op deze manier kun je ook onder een hellingshoek zagen.

Figuurzagen

Multitool met invalzaagblad

Het invalzaagblad van een multitool is ideaal bij renovatiewerkzaamheden. Ook kun je er makkelijk mee zagen onder lastige hoeken. Doordat je loodrecht op de ondergrond zaagt, kun je met gemak een verrot deel uit een slecht kozijn zagen. Daarnaast biedt het invalzaagblad van de multitool uitkomst bij het inzagen van tegelvoegen of het afzagen van bijvoorbeeld een afvoer of plint die op een moeilijke plaats zit.

Multitools

Zaagmachine kopen? Let hier op:

Zaagwerk vergt veel kracht. Vandaar dat de meeste zaagmachines uitgevoerd zijn met een 230V (volt) motor en dus een snoer hebben. Wist je dat accuzaagmachines in opkomst zijn? Met een accumachine kun je snoerloos werken. Je kunt dan overal goed bij en hebt geen last meer van verlengsnoeren. Er zijn decoupeerzagen, handcirkelzagen en reciprozagen verkrijgbaar met een accu.

Zaagmachines met een snoer zijn relatief sterk. Omdat de voltage hiervan altijd 230V (volt) is, wordt de kracht van zaagmachines aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de zaagmachine. Hoe hoger de voltage, hoe zwaarder het werk dat een accumachine aankan. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah (Ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde, hoe langer de accu meegaat.

Koop een zaagmachine met een soepel werkende beschermkap. Verwijder deze nooit om sneller te kunnen werken! Een andere nuttige veiligheidsvoorziening is een mechanische veiligheidsrem. Deze zorgt ervoor dat het zaagblad snel tot stilstand komt als je de zaagmachine uit zet. Gebruik altijd een gehoorbeschermer en veiligheidsbril tijdens het zagen.

In een rechte lijn kunnen zagen is belangrijk voor een mooi resultaat. Bij de meeste handcirkelzagen en sommige decoupeerzagen wordt standaard een eenvoudig geleidehulpstuk meegeleverd. Nog beter is wanneer de zaagmachine op een aluminium geleideplaat past. Je bent dan zeker van een kaarsrechte lijn. Ook voor decoupeerzagen zijn zaagstations te koop die je zaag geleiden.

Het verwisselen van het zaagblad gaat bij de ene machine net iets makkelijker dan bij de andere. Ook dat bepaalt of je prettig kunt werken met een zaagmachine. Dit zorgt voor een stukje veiligheid: bij bepaald materiaal hoort nu eenmaal een bijpassend zaagblad. Verwissel het zaagblad ook altijd wanneer je de stand van jouw zaagmachine aanpast.

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Hoe frees ik hout met een bovenfrees? - thumbnail
Hoe frees ik hout met een bovenfrees? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke soort tang kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke soort tang kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Welke spijker kies ik voor mijn klus? - thumbnail
Welke spijker kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Klusadvies - gereedschap - Hoe boor ik een gat in de muur? - thumbnail
Hoe boor ik een gat in de muur? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe plaats ik een plug in de wand? - thumbnail
Hoe plaats ik een plug in de wand? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Hoe boor ik in een tegel? - thumbnail
Hoe boor ik in een tegel? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in