Bij bijna iedere klus moet er wel iets op maat worden gezaagd. Maar wát je gaat zagen, en ook in welke vorm, dat is bepalend voor de keuze van je zaag. In deze video zet ik de belangrijkste verschillen voor je op een rij, zo weet jij straks precies welke zaag voor jouw klus de beste oplossing is! Dus blijf kijken We beginnen met deze balk…
Een elektrische afkortzaag is een krachtige zaag die geschikt is om latten, balken, vloerdelen en smalle panelen op maat te maken. Je kunt hier heel precies mee werken. De afkortzaag zaagt niet alleen perfect recht, maar kan ook in verstek zagen of zagen onder een hellingshoek. Sommige modellen hebben een trekfunctie, dan kun je via twee geleiders kun je het zaagblad uittrekken. Hierdoor wordt het bereik van de afkortzaag groter en kun je ook bredere panelen zagen. Afkortzagen zijn er op accu en op met een stekker voor in een stopcontact. Die laatste hebben vaak wat meer vermogen, dus die hebben weinig moeite met dik hout.
Met een decoupeerzaag kun je, dankzij het dunne wendbare zaagblad, cirkels en andere gebogen vormen uitzagen. Ook afkorten van latten gaat eenvoudig met deze zaag. Recht zagen gaat moeilijker. Een zaagstation maakt het zagen makkelijker.
Als je bijvoorbeeld een gat voor de spoelbak – of kookplaat – in een keukenblad wil zagen, dan kan dat eigenlijk alleen met een decoupeerzaag. Sommige decoupeerzagen hebben een regelbare zaagsnelheid, wat van pas komt bij hardere materialen. Decoupeerzagen hebben een pendelstand. Hierin beweegt het zaagje ook naar voren en naar achter. Het zaagje vreet zich als het ware door het materiaal heen. De intensiteit van het pendelen is regelbaar.
Een handcirkelzaag is geschikt om plaatmateriaal te zagen, voor bijvoorbeeld een tussenwand of een tafelblad. Verstel de voet om de zaagdiepte in te stellen, maar ook om onder een hoek te zagen. Bij eenvoudige versies zet je de voet vast met een vleugelmoer. Luxere modellen hebben een stelknop en een nauwkeurige schaalverdeling.De meeste cirkelzagen hebben een maximale zaagdiepte van 40 - 55 mm, maar er zijn ook modellen met een groter zaagblad van 85 mm. Daarnaast kun je kiezen voor een compacte cirkelzaag met een klein zaagblad. Deze is zeer geschikt voor moeilijk bereikbare plekken en om ‘invallend’ te zagen, door materiaal tot een dikte van 26 mm. Je moet in ieder geval goed vastzetten wat je gaat zagen, en dan kun je mooie rechte zaagsneden maken. Je kan dat uit de hand doen, of met een geleiderail.
En dan hebben we hier de reciprozaag, een chique naam voor een zaag die vooral voor het grove werk is gemaakt. Je kan hout ermee alvast ruwweg op maat zagen voordat je aan het precieze werk begint. En je kan er in de tuin bijvoorbeeld boomtakken mee afzagen. En afval mee kort zagen zoals snoeiafval, oude pallets enzovoorts.
De haakse slijper is ook een soort zaag, waarmee je vooral metaal en steensoorten op maat kunt maken. Maar je kunt er nog veel meer mee doen met de verschillende schijven en borstels die er verkrijgbaar zijn. Van roest verwijderen, tot gladschuren en polijsten. En als je metselwerk gaat opknappen of een vloer gaat betegelen, is een haakse slijper eigenlijk ook onmisbaar. Voor het slijpen van keramische tegels bijvoorbeeld. Dus als je met metaal of steen of keramiek aan de slag gaat is zo’n slijptol altijd handig om erbij te hebben. Ook weer met accu en met een stekker verkrijgbaar.
En dan tenslotte de multitool, dat is een musthave voor iedere klusser en voor elke klus, dankzij de verschillende opzetstukken. Het invalzaagblad van een multitool is ideaal bij renovatiewerkzaamheden. Ook kun je er makkelijk mee zagen onder lastige hoeken. Doordat je loodrecht op de ondergrond zaagt, kun je met gemak een verrot deel uit een slecht kozijn zagen. Daarnaast biedt het invalzaagblad van de multitool uitkomst bij het inzagen van tegelvoegen of het afzagen van bijvoorbeeld een afvoer of plint die op een moeilijke plaats zit.