stappenplan

Hoe moet ik mijn tuintegels schoonmaken?

Een verzorgde tuin begint met schone tuintegels. Verwijder onkruid, groene aanslag en vuil eenvoudig met een borstel, bezem, water en/of een milieuvriendelijk middel. Meer tips nodig? Lees het stappenplan hieronder.

Wanneer?
Tuintegels schoonmaken doe je regelmatig, zo blijft je terras, tuinpad of oprit mooi en verminder je de kans op onkruid en groene aanslag. Lukt dit niet, dan is het voorjaar het beste moment voor een schoonmaakbeurt.

stap 1

(Onkruid)bezem

Begin altijd met het vegen van je tuintegels. Gebruik hiervoor een bezem met lange haren of een speciale onkruidbezem als er mos, onkruid of groene aanslag op je tegels zit.

stap 2

Water

Krijg je je tegels niet schoon door te vegen? Probeer ze dan te schrobben met water. Maak de bezem of tegels eerst nat en schrob het vuil en de groene aanslag weg. Is de aanslag hardnekkig, gebruik dan kokend water. Spoel je tegels altijd na met schoon water.

Tip!

Gebruik voor het schoonmaken het water waarin je groenten of aardappels hebt gekookt, lekker duurzaam!

stap 3

Milieuvriendelijk: soda & groene zeep

Gebruik je liever een schoonmaakmiddel, kies dan voor milieuvriendelijke soda, gemengd met water, om mee te schrobben. Je kunt ook groene zeep gebruiken, maar dat is niet duurzaam (wel minder belastend voor het milieu dan andere schoonmaakmiddelen).

stap 4

Hogedrukreiniger

Hardnekkig vuil? Gebruik dan een hogedrukreiniger, deze kun je huren bij Gamma. Gebruik voor het moeilijkste vuil een vuilfrees met extra harde waterkracht. Let in dat geval op bij tegels met een coating; die kunnen hierdoor beschadigen. Probeer het eventueel eerst uit op een klein stukje van een tegel.

stap 5

Groene aanslag voorkomen

Door tuintegels regelmatig te reinigen, krijgt groene aanslag minder kans. Houd daarnaast je terras zo droog mogelijk, met goede afwatering en minimale schaduw. Krijg je de tegels toch niet schoon, gebruik dan groene aanslagreiniger (goedgekeurd door het CTGB). Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing om veilig te werken voor de natuur en jezelf. Meng deze reiniger 1 op 20 met water, spuit met een plantenspuit op je tuintegels of schrob met een onkruidbezem.

Tip

Veel onkruid tussen de tegels? Bekijk hier onze tips.

Benodigdheden

Materialen (2)
Dit stappenplan komt voor in