stappenplan

Zelf een tussenwand isoleren?

Je tussenwand isoleren? Isover glaswol isolatieplaat zorgt voor warmte- en geluidsisolatie. Ze zijn gemaakt van een zacht soort glaswol waardoor ze makkelijker te verwerken zijn. Zorg wel voor beschermende kleding wanneer je met glaswol werkt.

Tip!

Bevestig afdichtingsband op alle staanders en liggers die contact maken met de vloer, wand en het plafond. Dit zorgt voor minder contactgeluid.

Stap 1
stap 1

Stap 1 - De tussenwand voorbereiden

Bevestig de gipsplaten aan één kant van het metalstud frame. Hier kun je de isolatie tegenaan plaatsen. Zorg dat de gipsplaten geen contact maken met de vloer, wanden en het plafond. Dit vermindert het contactgeluid. Bevestig vervolgens eventuele elektraleidingen.

stap 2

Stap 2 - De eerste rij isolatieplaten bevestigen

Plaats de isolatieplaten tussen het metalstud frame en stapel op tot boven aan toe. Let erop dat de platen naadloos op elkaar aansluiten. Snij wanneer nodig de laatste plaat op maat met een isolatiemes. Je kunt dit van tevoren opmeten, maar je kunt dit als je netjes werkt ook op het oog doen.

stap 3

Stap 3 - De overige isolatieplaten bevestigen

Wanneer je een reststuk isolatieplaat hebt begin je de volgende rij met dit stuk. Stapel de platen naadloos tot boven aan toe en snij waar nodig de platen op maat. Herhaal dit voor de gehele wand.

stap 4

Stap 4 - De gipsplaten bevestigen en afwerken

Dek de isolatie af door gipsplaten tegen het metalstud frame te bevestigen. Gebruik hiervoor een gipsplaat bitje zodat je de schroeven niet te diep in de plaat schroeft. Als je gipswand af is kun je hem bewerken met stucwerk, verf of behang. Gebruik wel een voorstrijk, want gipsplaten hebben een sterk zuigende werking. Klik hier om te kijken hoe je zelf een gipsplatenwand afwerkt.