stappenplan

Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel?

Luchtbellen veroorzaken borrelende geluiden in leidingen en radiatoren en zorgen dat die niet helemaal warm worden. Het systeem ontluchten verhelpt dit. Lucht in de CV betekent vaak dat er te weinig water in het systeem zit en dat je moet bijvullen. Controleer geregeld het waterpeil van je CV. Als je erg vaak moet bijvullen, kan er ergens een lekkage zijn. Controleer alle radioatoraansluitingen. Raadpleeg je installateur als je niets vindt.

Tip!

Laat je CV-installatie eens per 2 jaar nakijken en schoonmaken. Dat verlengt zijn levensduur en voorkomt een onnodig hoog energieverbruik. Is je ketel niet zo jong meer, overweeg een nieuw model te kopen. Je krijgt een interessante subsidie als je een energiezuinige Hoog Rendement ketel kiest. Informeer bij je energiebedrijf.

Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel?
stap 1

Voorbereiding

Voordat je de CV gaat ontluchten, moet je alle radiatoren opendraaien en de CV minstens 10 minuten laten werken. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen. Ontluchten: schakel de CV ketel uit door de stekker uit het stopcontact te trekken.

Tip!

Ontluchtingssleutels en een vulslang horen bij de installatie van de CV bijgeleverd te zijn. Ben je ze kwijt, dan kun je ze ook los bij de bouwmarkt kopen.

Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel?
stap 2

Radiatoren ontluchten

Ontlucht alle radiatoren stuk voor stuk, werk van beneden naar boven. Draai het ontluchtingsventiel van de radiator open met behulp van het ontluchtingssleuteltje. Draai het dicht zodra er water uit het ventiel spuit. Doe hetzelfde bij alle andere radiatoren.

Tip!

Hou een doekje bij de hand om het water op te vangen dat uit de ventielen spuit. Het is vaak roestig en kan lelijke vlekken op de muur of uw tapijt achterlaten.

Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel?
stap 3

Expansievat ontluchten

Ontlucht op dezelfde manier het expansievat. Vergeet ook de ventielen niet die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Steek de stekker van de CV weer in het stopcontact.

Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel?
stap 4

Bijvullen

Laat de CV enige tijd draaien. Controleer de waterdruk op de manometer op de verwarmingsketel. Meestal moet deze tussen de 1.5 en 2 bar liggen (controleer de gebruiksaanwijzing). Bevindt de wijzer zich daaronder (in het rode gebied), dan is bijvullen nodig.

Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel?
stap 5

Slang met water vullen

Trek de stekker van de ketel uit het stopcontact. Schroef de vulslang op de kraan. Houd je duim op het andere uiteinde van de slang. Draai de kraan een klein beetje open, tot de hele slang met water is gevuld.

Tip!

Als je vulslang niet voorzien is van een wartel, kun je hem met behulp van een slangenklem aan de kraan bevestigen.

Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel?
stap 6

Uiteinde aansluiten

Sluit het andere uiteinde van de vulslang aan op de vulkraan van je CV-installatie. Draai de waterkraan open. Draai daarna de vulkraan van de CV-installatie open.

Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel?
stap 7

Afronden

Houd de manometer in de gaten. Sluit de vulkraan zodra de wijzer het vereiste niveau aangeeft. Sluit de waterkraan en verwijder de vulslang. Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact. Laat de verwarming 10 minuten draaien en ontlucht het hele systeem nogmaals.

Tip!

Zit de kraan ver verwijderd van de manometer, voer de klus dan met zijn twee├źn uit: de een bedient de kraan, de ander houdt de manometer in de gaten.

Benodigdheden

Materialen (0)
Gereedschappen (4)
  • Ontluchtingssleutel
  • Waterpomptang
  • Vulslang
  • Slangenklem
Dit stappenplan komt voor in