keuzehulp

Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Vloerverwarming is voor veel woningen een uitkomst. Zo zijn er geen zichtbare radiatoren meer nodig, is aansluiten eenvoudig en ben je altijd voorzien van warme voeten. De gelijkmatig verdeelde warmte zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor de nodige energiebesparing. Maar voor welke vloeren is vloerverwarming geschikt?

Soorten vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming

Je hebt besloten dat je vloerverwarming in huis wilt. De volgende stap is het uitzoeken van een mooie vloer. Let hierbij op dat niet alle vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Sommige vloersoorten kunnen ‘werken’ (uitzetten en krimpen onder invloed van de temperatuur). Laat je daarom van tevoren goed adviseren in de bouwmarkt. De vloeren uit het GAMMA assortiment die geschikt zijn voor vloerverwarming zijn houten vloeren, laminaat, Flexxfloors en keramische tegels.

Flexxfloors

Flexxfloors is ideaal in combinatie met vloerverwarming op waterbasis. De dunne vloer geleidt goed en heeft weinig werking. In combinatie met elektrische vloerverwarming kan de vloer erg heet worden. Zorg niet alleen voor een volledig vlakke, harde, schone en droge ondergrond, maar ook voor een egalisatielaag van minimaal 25 mm boven de leidingen. Doordat de stroken rechtstreeks op de ondergrond worden gelegd, behaalt de vloer een optimaal rendement.

Bekijk het assortiment

Keramische tegels

Keramische tegels zijn dankzij de lage warmteweerstand zeer geschikt voor vloerverwarming. Zorg voor een goede kwaliteit ondergrond. Plaats uitzetvoegen om te voorkomen dat tegels door werking barsten of loskomen. Let op: wanneer een tegelvloer of betonvloer net gelegd is, kun je niet meteen de vloerverwarming aanzetten. Dat mag soms pas weken later en vaak in stappen. Laat je hierover van tevoren adviseren door je installateur.

Bekijk het assortiment

Houten vloeren

Hout krimpt, zet uit en neemt door de isolerende werking slecht warmte op. Toch kun je lamelparket goed combineren met vloerverwarming (let op: massief houten vloeren niet). Maak gebruik van moderne, lage temperatuur verwarming, zorg dat de vloerverwarming diep ligt en stel deze altijd in op geleidelijke verwarming. Voorkom snelle temperatuurwisselingen. De instroomtemperatuur mag niet boven 45°C komen en de oppervlaktetemperatuur mag maximaal 28°C zijn.

Bekijk het assortiment

Laminaat

Voor laminaatvloeren geldt ongeveer hetzelfde als voor houten vloeren: door enkele maatregelen te treffen kun je laminaat goed combineren met vloerverwarming. Maak gebruik van een modern systeem met lage temperatuur verwarming, waarbij ook hier de ruimte geleidelijk op temperatuur wordt gebracht. Leg bij laminaat ook eerst een ondervloer die speciaal geschikt is voor vloerverwarming. Laat je hierover van tevoren goed adviseren in de bouwmarkt.

Bekijk het assortiment

Meer klusadvies

Klusadvies - gereedschap - Hoe meet ik lengte en breedte? - Thumbnail
Hoe meet ik lengte en breedte? stappenplan
radiatorombouw-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een radiatorombouw met radiatorpanelen? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel? - thumbnail
Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in