stappenplan

Hoe maak ik een radiatorombouw met radiatorpanelen?

Met een mooie radiatorombouw van radiatorpanelen verander je jouw radiatorin een element dat goed in je interieur past. Doordat er ruimte tussen de ombouw en de vensterbank open blijft, kan de warmtecirculatie ongehinderd doorgaan. Bij GAMMA vind je verschillende radiatorombouwpakketten in diverse typen en modellen. Zo heb je onder meer keuze uit overschilderbare of aluminium bekleding, voorzien van MDF-panelen of glazen panelen. In dit stappenplan lees je hoe je een radiatorombouw maakt met het veelgebruikte systeem Ancona.

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in de originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

radiatorombouw zelf maken tekening
stap 1

De radiator opmeten

Meet de maten van de radiator en de beschikbare ruimte. Meet de hoogte, breedte en diepte van de radiator. Tel in de woonkamer ook de radiatorkraan en leidingen mee, zodat ook deze weggewerkt kunnen worden. Staat er in je kamer geen thermostaat en moet de kraan dus bereikbaar blijven? Dan hoef je dat niet te doen. De afstand tussen de radiator en de bekleding moet minimaal 3 cm zijn. Wil je van je radiatorombouw een zitplek maken? Zorg dan dat deze minimaal 50 cm diep is.

radiatorombouw zelf maken
stap 2

Berekenen welke maat frame je nodig hebt

Bereken nu welke maat frame je nodig hebt. Bepaal hoeveel frames en staanders je nodig hebt en ga ook na of je zijpanelen wilt gebruiken.

soorten radiatorbekleding
stap 3

Het type radiatorbekleding kiezen

Bedenk welke soort voorkant je het mooist vindt. Houd er rekening mee dat je alleen MDF-panelen (A) en MDF-vlechtmatten (B) kunt schilderen. Glas (C) en aluminium (D) zijn niet overschilderbaar. Kies eventueel de bijbehorende staanders. Staanders kunnen in de hoogte worden ingekort. Zoek ook uit of bovenstaande items beschikbaar zijn in de voor jouw benodigde maatvoering.

Tip!

Staat de radiator voor een niet-geïsoleerde buitenmuur? Breng dan eerst radiatorfolie aan.

Let op!

Staanders zijn niet nodig bij de Kingston en Cambridge of als jouw radiatorbekleding van muur tot muur loopt.

vensterbank radiatorombouw
stap 4

Vensterbank plaatsen

Is er geen vensterbank aanwezig, of is deze niet diep genoeg? Plaats dan eerst een nieuwe. Vensterbanken zijn verkrijgbaar bij de GAMMA bouwmarkt. Controleer bij het plaatsen van de vensterbank ook steeds of alles nog waterpas loopt.

zelf radiatorombouw maken
stap 5

De voetjes aan de staanders bevestigen

Bevestig de voetjes aan de staanders van de radiatorombouw met behulp van de bijgeleverde deuvels. Gebruik houtlijm voor extra stevigheid.

Tip!

Wil je een strakker resultaat? Laat de voetjes dan weg.

afstand radiator muur
stap 6

De afstand tussen de vloer en de vensterbank meten

Meet de afstand tussen de vloer en de onderkant van de vensterbank op. Gebruik vervolgens een winkelhaak om de staanders recht af te tekenen. Zaag de staanders af op de zojuist gemeten en afgetekende lengte. Maak hiervoor gebruik van een verstekbak, zodat je alles netjes recht zaagt.

radiatorombouw pakket
stap 7

Het stripje voor de beugels vastschroeven

Schroef het bijgeleverde stripje voor de beugels met behulp van de bijgeleverde schroefjes (10 mm) op de achterkant van de staanders. Aan deze beugels komen straks de frames te hangen. Bij de staanders op de hoekpunten steekt het stripje slechts aan één kant uit, bij tussenliggende staanders aan weerszijden. Bedenk dat er tussen de bovenkant van het frame en de vensterbank 3 tot 6 cm ruimte moet openblijven.

radiatorombouw doe het zelf
stap 8

De kunststof beugels aan de frames vastschroeven

Schroef de kunststof beugels aan de frames vast met behulp van de bijgeleverde schroefjes (10 mm).

radiatorombouw compleet
stap 9

De positie van de staanders bepalen

Bepaal de positie van de staanders. Klem de staanders voorlopig tussen de vloer en de vensterbank en hang de frames erin. Teken nu de definitieve positie van de staanders af op de onderkant van de vensterbank en op de vloer. Haal de tijdelijke frames weer weg.

Tip!

Wil je de vensterbank als zitplek gebruiken? Bevestig dan achter iedere staander een balk. Deze krijgt dezelfde hoogte als de staander. Boor de vuren latten eerst voor met een kleine houtboor (3 mm). Bevestig de balkjes met stoelhoekjes aan de staanders met de 15 mm schroefjes.

stap 10

De blokjes aan de staanders vastmaken en lijmen

Schroef de bijgeleverde MDF-blokjes aan de staanders vast met schroeven (28 mm). Deze blokjes zijn al voorzien van twee schroefgaten. Breng montagekit aan op de blokjes en lijm deze met staander en al onder de vensterbank. Gebruik lijmklemmen om de blokjes aan de vensterbank vast te klemmen. Wacht totdat de montagekit voldoende uitgehard is. Check de verpakking voor de droogtijd.

Let op!

Heb je van de vensterbank een zitplek gemaakt? Dan kun je deze stap overslaan.

panelen radiator ombouw
stap 11

De zijpanelen afzagen

Zaag de zijpanelen af op de juiste hoogte. Teken eventueel een gat op de plek van de radiatorknop en de doorvoer van de leidingen. Zaag deze gaten uit met behulp van een decoupeerzaag.

stap 12

De zijpanelen in de groef schuiven

Breng houtlijm aan en schuif de zijpanelen schuin in de groef die in de achterkant van de staanders is uitgefreesd.

stap 13

De ombouw opschuren en verven

Ontvet de ombouw, schuur deze op en schilder de ombouw in de gewenste kleur. Gebruik een kwast voor de geprofileerde onderdelen en een verfroller voor de vlakke onderdelen.
Gebruik je de Webbing-ombouw? Dan kun je deze meteen meeschilderen. De Webbing knip je met een gewone schaar op maat. Deze lijm je niet alleen vast (montagekit) maar zet je ook nog vast met nietjes.

Tip!

Verf op acrylbasis droogt snel, stinkt niet en is milieuvriendelijk. Gebruik wel een kwast en roller die voor acrylverf geschikt is. Klaar met de verfklus? Lever restjes acrylverf in als klein chemisch afval (KCA) bij de chemokar of het afvalstation van jouw gemeente.

radiatorombouw op maat
stap 14

De aluminium bekleding op maat maken

Maak de aluminium bekleding op maat en zet deze vast op de achterkant van de frames. Kerf de aluminium platen een aantal malen in met een scherp mes. Gebruik als geleider een rechte lat. Buig het daarna een paar keer heen en weer, totdat het aluminium scheurt. Je kunt natuurlijk ook een blikschaar gebruiken. Zet de bekleding vast met montagekit.

radiator ombouw aluminium
stap 15

De frames met de aluminium bekleding aan de strips hangen

Hang de frames met de aluminium bekleding aan de strips die aan de staanders zijn geschroefd. Je radiatorombouw is klaar!

Meer klusadvies

Klusadvies - verwarming en ventilatie - Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel? - thumbnail
Hoe ontlucht ik mijn verwarming en CV ketel? stappenplan
Klusadvies - verwarming en ventilatie - Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? - thumbnail
Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in