stappenplan

Krakende vloer verhelpen

Voor je begint

Het gekraak van houten vloeren wordt vaak veroorzaakt door beweging tussen planken, vloerplaten of draagbalken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een krakende vloer te verhelpen. Is er een kelder te vinden onder die vervelende, krakende vloer? Dan kun je direct door naar stap 5. Kun je het gekraak niet eenvoudig van onder aanpakken? Begin dan bij stap 1.

stap 1

Grafietpoeder strooien

De meest simpele en minst ingrijpende oplossing om krakende vloeren te verhelpen is het gebruik van grafietpoeder. Zo kun je het gekraak ‘smeren’. Strooi een beetje grafietpoeder tussen de gleuven van de planken die het meeste kraken wanneer je hier overheen loopt. Leg hier vervolgens een stukje keukenpapier op, zodat je het poeder niet door de hele kamer verspreid.

stap 2

Wrijven en opzuigen

Wrijf nu met je voet (met het keukenpapier ertussen) over de planken om het grafietpoeder goed in de naden te duwen. Zuig tot slot het overige beetje poeder dat niet in de naden terecht is gekomen op met een stofzuiger. Met een beetje geluk is het gekraak nu verleden tijd!

Extra laagje grafietpoeder

Het kan zijn dat je de krakende vloer niet na een keer strooien al hebt verholpen. Een extra laagje kan wonderen doen.

stap 3

Gaten boren

Een andere manier om het gekraak van bovenaf te verhelpen, is door kleine proefgaten schuin in de vloer te boren (van maximaal 1,5 cm). Zorg ervoor dat je door de vloer boort, maar niet door de ondervloer.

stap 4

Gaten opvullen

Vul de gaten met kleine spijkers of schroeven (let op: door de vloer en in de ondervloer) en vul het geheel op met bijpassende houtvuller. Zo simpel kan ’t zijn!

Zelftappende schroeven

Gebruik zelftappende schroeven in plaats van spijkers voor extra stevigheid. Deze schroefsoort trekt zichzelf namelijk vast in het gat. Omdat de geboorde gaten ongeveer 1,5 cm breed zullen zijn, is het bovendien verstandig om schroeven te kiezen die net iets langer en breder zijn.

stap 5

Met z’n tweeën

Is het gekraak nog niet verholpen en is er een kelder te vinden onder de vloer? Dan kun je de krakende vloer op een andere manier te lijf gaan. Voor dit klusje moet je met z’n tweeën zijn. De een loopt voorzichtig over de vloer, terwijl de ander in de kelder de plek van het gekraak probeert te bepalen. Hiervoor kun je een handige keukentrap en een kleine zaklamp gebruiken.

stap 6

Spijkers afknippen

Wordt het gekraak veroorzaakt door een spijker die net naast de draagbalk is geslagen en daardoor tegen de balk aanwrijft? Knip deze boosdoener dan af met een boutentang.

stap 7

Ruimte opvullen

Zit er een kiertje tussen de draagbalk en de ondervloer? Doe wat houtlijm op een dun, vurenhouten latje. Vurenhout kun je in de bouwmarkt halen. Latjes met een dikte van ongeveer 2 cm is meer dan voldoende. Plaats deze vervolgens in de kier. Let op: zorg ervoor dat je het latje niet te ver in de kier duwt, anders zorgt het alleen maar voor meer (krakende) problemen!

stap 8

Balkje plaatsen

Je kunt ook een vurenhouten latje tussen de draagbalken plaatsen op de plek waar de vloer kraakt. Schroef het latje vast en let er hierbij goed op dat je de schroeven alleen in en niet door de ondervloer boort. Ook dit doe je met z’n tweeën: de een staat bovenop de vloer om druk uit te oefenen, terwijl de ander in de kelder het latje voorzichtig vastzet.