stappenplan

Hoe isoleer ik mijn betonnen vloer?

Een koude vloer voelt onbehaaglijk aan. Vloerisolatie verhoogt niet alleen het wooncomfort, het scheelt bovendien in de stookkosten. Een vloer die direct op zand gestort is, kun je alleen aan de bovenzijde isoleren. We beperken ons hier tot isolatie aan de onderzijde, vanuit de kruipruimte.

Tip!

Tonzon vloerisolatie

Naast isoleren met glaswol of steenwol kan je ook gebruik maken van materiaal met een hogere isolatiewaarde: Tonzon vloerisolatie. Deze luchtzakken werken als thermosflessen en stoppen het warmteverlies van de woonkamer naar de kruipruimte. Waar je bij minerale wol jezelf moet beschermen tegen schadelijke stoffen, is dat bij Tonzon niet nodig. Tonzon vloerisolatie, dat bestaat uit reflecterende folie, is zeer flexibel materiaal dat zeer gemakkelijk werkt in een krappe kruipruimte.

Tip!

Werken in een kruipruimte

De kruipruimte is een benarde werkplek. Doe alle gereedschappen in een bakje, zodat je niet nodeloos op en neer hoeft. Neem ook een kussentje mee om je nek te ondersteunen.

stap 1

Controleren

Is de kruipruimte erg vochtig, controleer dan of de ventilatieroosters vrij zijn en of er geen lekkages zijn in de riolering.

Tip!

Glas- en steenwolvezels irriteren de huid. Draag daarom een veiligheidsbril, werkhandschoenen en een overall met dichtgebonden mouwen (post elastiek).

stap 2

Pennen vastzetten

Plaats de isolatie bevestigingspennen. Zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van stof zodat de zelfklevende pennen goed hechten op de onderkant van de vloer.

stap 3

Platen in verband aanbrengen

Zaag of snijd de isolatieplaten nauwkeurig op maat (+ 1cm), afhankelijk van de gekozen breedte tussen de balken. Gebruik hiervoor een handzaag of isolatiemes. Klem de isolatie platen tussen de balken.

stap 4

Verende klem

Gebruik bij een systeemvloer pennen die met een verende klem over de betonnen balken geschoven worden.

stap 5

Isoleren van vloerluik

Isoleer ook het vloerluik. Voorzie de randen van zelfklevend tochtband.

Tip!

Overgebleven materialen opruimen

Stop overgebleven glas- of steenwol in een dichte plastic zak. Berg deze op buiten bereik van kinderen. Goed isoleren betekent soms dat alle kieren gedicht zijn in het huis. Zorg er voor dat er regelmatig geventileerd wordt.

Je vloer liever laten isoleren door GAMMA Klusservice?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het isoleren van je vloer? Of heb je zelf geen tijd? Laat je klus dan gemakkelijk uitvoeren door een vakman van GAMMA Klusservice.

Vloer laten isoleren
Dit stappenplan komt voor in