keuzehulp

Tips voor het besparen van water in en om het huis

Dagelijks gebruik je per persoon ongeveer 120 liter water, o.a. voor een douchebeurt, schoonmaken en koken. In Nederland is schoon koud drinkwater niet duur, namelijk gemiddeld €1,1 per m3 (1000 liter) inclusief Belasting op Leidingwater (Vitens, 2020). Daarentegen is warm water een stuk prijziger, omdat gas gebruikt wordt om het water te verwarmen. Thuis wordt met name warm water gebruikt: gemiddeld 15% van de energierekening. Je kan met bewust watergebruik dus ook energie gaan besparen. Overigens is waterzuivering ook belastend voor het milieu.

Redenen om water te besparen:

  • Minder CO2-uitstoot: door verwarmen en waterzuivering
  • Bewust omgaan met waterschaarste: drinkwater is niet altijd en wereldwijd vanzelfsprekend
  • GEnergiekosten besparen: water verwarmen kost energie

Minder water gebruiken

Dagelijks gebruiken we het meeste water voor baden, douchen en de wc doortrekken. De meest effectieve manier van water besparen is natuurlijk minder water gebruiken. Als in een huishouden van vier mensen iedereen elke dag een minuutje korter doucht, scheelt dat per jaar al 6.000 liter. Of te wel 6 kubieke meter. Reken maar uit wat je aan water bespaart als je 5 minuten korter doucht…

Water besparen in de keuken

Bekijk in de keuken eens hoe milieuvriendelijk je kraan is. Vaak hoef je alleen de perlator te vervangen om je kraan om te toveren tot een waterbesparende kraan. De perlator, ook wel een straalregelaar genoemd is het mondstuk en is dus gemakkelijk zelf te vervangen. De perlator mengt water met lucht, waardoor er een volle comfortabele straal ontstaat. Perlators kunnen naast keukenkranen natuurlijk ook worden toegepast op badkamerkranen.

Water besparen in de badkamer

In de badkamer kan het meeste water worden bespaard, omdat hier het meeste en vooral warm water wordt gebruikt. Door een waterbesparende douchekop te installeren kan je gemakkelijk het watergebruik van een douchebeurt verminderen. Net als bij een perlator, wordt hier ook een techniek toegepast die lucht mengt met water en zo een comfortabele straal creëert. Een douchekop of doucheset mag gekenmerkt worden als waterbesparend als deze 7,2 liter water of minder per minuut verbruikt. Dit kan een besparing op water en energie opleveren van 20% in vergelijking met een normale douchekop. Als toevoeging kan je met een thermostatische douche- of badmengkraanook nog zorgen voor een vermindering van energie- en waterverbruik en extra comfort. Met behulp van een thermostatische kraan komt water sneller op de gewenste temperatuur door gebruik te maken van optimale mengverhouding.

Water besparen in het toilet

Je kent ‘m wel: de wc-spoelbak met een knop voor de kleine en de grote boodschap. Heeft jouw toilet nog een stortbak of spoelbak van 9 liter? Vervang die door een spoelbak van 6 liter, met spoelonderbreking. Hiermee bespaar je tienduizenden liters schoon drinkwater per jaar.

Bekijk alle waterbesparende toiletten

Water besparen in de tuin

Ook in de tuin kan water worden bespaard. Ondanks dat het in Nederland genoeg regent, wordt jaarlijks gemiddeld 1300 liter drinkwater voor tuinonderhoud. Vang het water op met een regenton en bespaar tot 100%! Ook handig zijn waterbuffersystemen met infiltratiekratten en hydroblobs, die regenwater afvoeren, opslaan en geleidelijk afgeven aan de tuingrond. Wateroverlast en grote plassen water worden zo voorkomen.
Verder kan je ook slim gaan bewateren met een bewateringssysteem. Sensoren registreren constant de temperatuur, lichtinval en bodemvochtigheid en geven water af wanneer dat nodig is. Er wordt dan alleen besproeit als dat noodzakelijk is en daarnaast heb je er weinig omkijken naar.