stappenplannen
Douchewand plaatsen

Douchewand plaatsen

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Er zijn douchewanden in verschillende afmetingen: voor vierkante (90x90 of 80x80 cm), vijfhoekige of kwartronde douchebakken. Ook kan de instap verschillen: sommige wanden hebben een hoekinstap waarbij de deurtjes langs elkaar schuiven, anderen werken met een draaideur.

De meeste douchewanden hebben een metalen frame, luxere versies zijn 'volglas'-modellen. De meeste typen zijn bedoeld voor plaatsing op de douchebak, maar sommige kunnen ook direct op de vloer bevestigd worden.

Tot slot zijn ook losse douchedeuren verkrijgbaar die je kunt monteren tussen twee gemetselde muurtjes. Voor douchewanden wordt meestal veiligheidsglas gebruikt. Goedkopere versies van kunststof hebben als nadeel dat ze minder helder zijn en gevoeliger voor kalkaanslag en krassen. Hoe je een douchebak plaatst lees je in douchebak plaatsen.

 

Bekijk de benodigheden
tip!

Bij sommige douchewanden is zogenaamd 'Magic Glass' gebruikt. Dit materiaal is minder gevoelig voor kalkaanslag. Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

01

Middelpunt bepalen

Bepaal het middelpunt van de zijranden van de douchebak. Teken vanaf dit punt twee loodrechte lijnen op de tegelwand, met behulp van een waterpas.

02

Afdichtrubber verwijderen

Verwijder zonodig het afdichtrubber uit de muurprofielen.
03

Schroefgaten aftekenen

Plaats het middelpunt van de muurprofielen op de potloodlijn. Teken de voorgeboorde schroefgaten af op de muur.

Tip!
Als het profiel geen voorgeboorde schroefgaten heeft, moet je deze zelf maken. Begin 15 cm van onder of boven en verdeel afhankelijk van het gewicht 3 à 4 schroeven over het profiel.

04

Schroefgaten boren

Boor de schroefgaten in de muur (steenboor, 6mm) en duw er pluggen in.

Tip!
Als je een putje in het glazuur van de tegels maakt, glijdt de boor niet weg. Bijvoorbeeld door een klein tikje met een hamer en spijker te geven op het gemarkeerde punt.

05

Muurprofielen vastschroeven

Spuit aan de achterzijde van de muurprofielen een rupsje sanitairkit. Schroef de muurprofielen op hun plaats vast.

06

Hoekprofiel vastschroeven

Breng (zonodig) de afdichtrubbers weer in de profielen aan. Schroef het hoekprofiel losjes vast aan de douchewanden.
07

Douchewand plaatsen

Plaats de douchewand en (schuif)deuren in de muurprofielen. Schroef nu het frame losjes vast.
08

Afsluitdoppen plaatsen

Draai alle schroeven nu strak aan. Plaats de afsluitdoppen aan de bovenzijde van de profielen. (indien meegeleverd, dit verschilt per cabine).
09

Afkitten en laten drogen

Controleer nogmaals of de deur soepel loopt. De douchecabine kan nu aan de buitenkant worden afgekit. Laat de kit een dag drogen.

Voor deze klus heeft u nodig:

  • Materialen (4)

  • Gereedschappen (9)