stappenplannen
Elektra aanleggen, de basisregels

Elektra aanleggen, de basisregels

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In de bouwmarkt zijn de materialen te koop om zelf elektrische installaties aan te leggen. Ga echter niet onvoorbereid aan de slag, ervaring en kennis van zaken zijn van belang. Bent u niet zeker van uw zaak, laat de klus dan over aan een vakman. U mag alleen veranderingen aanbrengen ná de elektriciteitsmeter. De meter en alles wat er voor zit zijn eigendom van het energiebedrijf.

Een gedetailleerde beschrijving van diverse typen klussen vindt u bij de klusbeschrijvingen ‘Elektriciteitsleidingen aanleggen (inbouw resp. opbouw)', 'Stopcontact en lichtschakelaar monteren' en ‘Elektrische schakelingen'.

Tip!
Gaat u werken aan de elektrische installatie? Schakel altijd de betreffende stroomgroep uit en informeer uw huisgenoten zodat zij niet per ongeluk de zekering weer inschakelen.
  

Elektra aanleggen, de basisregels

Bekijk de benodigheden
01

Apparaten gelijkmatig verdelen

De stroomaanvoer vanaf de groepenkast moet per vertrek uitmonden in een centraaldoos. Van daaruit lopen leidingen naar de diverse lichtpunten, stopcontacten en schakelaars.

Omdat u in de keuken meerdere apparaten gebruikt die veel stroom verbruiken, dient u daar 2 groepen voor te reserveren. Verdeel de apparaten gelijkmatig over beide groepen, al naar gelang hun stroomverbruik.

Tip!
Apparaten die voorzien zijn van een elektrisch verwarmingselement gebruiken veel stroom. Zelfs bij een klein koffiezetapparaat loopt dat snel op tot meer dan 1000 Watt. Informatie over het stroomverbruik vindt u op het typeplaatje, achter op het apparaat, en in de gebruiksaanwijzing.

Vanaf 1975 moet de groepenkast beveiligd zijn met een aardlekschakelaar van 30 milliampère. Deze schakelt de stroom uit bij de minst of geringste stroomlek. Heeft u een huis van voor ‘75, controleer dan of er een aardlekschakelaar is aangebracht Zo niet, laat die dan alsnog door een vakman aanleggen.

02

De kleurcodes

Gebruik alleen het moderne standaard electradraad en houdt u aan de kleurcodes.
In volgorde van boven naar beneden getoond op het plaatje rechts:

 • bruin: stroomaanvoer (fase-draad)
 • blauw: stroomafvoer (nul-draad)
 • zwart: stroomaanvoer vanaf een schakelaar naar een lichtpunt (schakeldraad)
 • geel/groen: aarde
03

Juiste type behuizing

Gebruik het juiste type behuizing, voorzien van het Kema-keurmerk:

 

 

Tip!
Controleer met behulp van een spanningszoeker of de vorige bewoner de kleurcodes consequent heeft toegepast: alleen op de bruine fasedraad mag spanning staan.

 

04

Hoogte stopcontacten

Stopcontacten mogen niet lager zitten dan 30 cm boven de vloer. De standaardhoogte voor lichtschakelaars en keukenstopcontacten bedraagt 105 cm.

Tip!
Heeft u zelf elektriciteitsleidingen aangelegd? Laat het eindresultaat voor alle zekerheid controleren door uw energiebedrijf.
05

Zones onderscheiden

Bij badkamers worden 4 zones onderscheiden:

 

 • Zone 0: in de douchebak of badkuip zelf. In deze zone mag zich uiteraard geen elektrische installatie of apparaat bevinden.
 • Zone 1: aangrenzende muren tot een hoogte van 2,25 m. In deze zone mogen geen schakelaars of stopcontacten geplaatst worden en alleen 12 V (klasse III ) verlichtingsarmaturen die maximaal spatwaterdicht zijn (beschermingswaarde IP-45).
 • Zone 2: een cirkel met een straal van 60 cm., rondom zone 1. Ook hier zijn stopcontacten en schakelaars niet toegestaan. Eventuele verlichtingsarmaturen moeten een IP-waarde hebben van IP-44 of hoger.
 • Zone 3: het gebied vanaf zone 2, tot 3 meter van douche of bad. Hier mag u wel schakelaars en stopcontacten plaatsen, mits deze geaard en achter een aardlek schakelaar staan. Ook armaturen met lagere beschermingswaarde (IP-44) zijn toegestaan.

Vaak worden lampen, maar ook stopcontacten in de badkamer gekoppeld aan een dubbel-polige schakelaar. Voordeel hiervan is dat het gehele elektra-circuit tussen stopcontact en schakelaar geheel vrij van elektrische stroom kan worden gemaakt.

Tip!
Elektriciteit en water verdragen elkaar niet. Daarom is het veiliger om in de gehele natte ruimtes laagspanning (12 Volt) verlichting aan te leggen. Dan weet u zeker dat u zelfs bij kortsluiting nooit onder stroom komt te staan; 12 Volt is voor mensen ongevaarlijk.

06

Geaard stopcontact

Apparaten en verlichtingsarmaturen voorzien van dit symbool, moeten aangesloten worden op een geaard stopcontact, via een geaard, 3-aderig snoer.
07

Dubbele isolering

Bij apparaten met het symbool ‘dubbel geïsoleerd’ bevat de behuizing geen geleidende materialen. In geval van een inwendig defect kunt u dus niet onder stroom komen te staan. Voor dergelijke apparaten is een niet-geaard, 2-aderig snoer afdoende.

Elektriciteit

 

Als u aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:

 

 • Gebruikt u elektrisch gereedschap, rol dan de kabelhaspel helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat brand kan veroorzaken.
 • Sluit nooit teveel punten aan op één en dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en oververhitting. Zware stroomtrekkers, zoals (vaat)wasmachine, droger en elektrische oven, moeten elk op een aparte groep zijn aangesloten.
 • Bent u klaar met een elektrisch apparaat, trek dan de stekker uit het stopcontact!

 

klus bewust logo

Voor deze klus heeft u nodig:

 • Materialen(1)


 • Gereedschappen(1)