stappenplan

Tips voor het trekken van kabels

Elektradraden trekken? Dat is nodig wanneer je extra aansluitingen wilt maken of een stopcontact wilt verplaatsen. Draden trekken is een klus die je met z’n tweeën doet: de een trekt voorzichtig aan de trekveer, terwijl de ander de draden met enige druk vloeiend de buisingang invoert. In dit stappenplan lees je hoe je draden trekt met een trekveer.

Tip!

Wanneer je met een verbouwing bezig bent, is het belangrijk om niet direct te beginnen met draden trekken. Je doet dit pas wanneer er geen kans meer is op beschadiging van de draden.

Tip!

Het maximale aantal draden mag voor een 16 mm installatiebuis 3 x 2,5 mm² + 2 x 1,5 mm² zijn.

stap 1

De temperatuur checken

Check, voor je begint, wat de weersvoorspellingen zijn. Het is aan te raden om geen draden te trekken bij koud weer (temperaturen onder de 5°C). De isolatie van de draden is dan namelijk kwetsbaarder: installatiedraad bevat een koperen draad met een isolatie van vinyl. Deze vinyl isolatie wordt dan stugger, wat het moeilijker maakt om draden te trekken.

stap 2

De buizen en bochtstukken vastzetten

Zet de buizen, voor je de draden hier doorheen trekt, met voldoende beugels of zadels vast. Zo kunnen de bochtstukken niet verschuiven. Zet ook de elektrapijp in de sleuven eerst goed vast. Dit doe je met behulp van bijvoorbeeld cement.

stap 3

De trekveer gebruiken

Draden trekken doe je met behulp van een trekveer. Bevestig daarom om te beginnen de draden aan het oog van de trekveer. De trekveer voer je vervolgens van doos naar doos. Knip de draden pas van de rol nadat je deze getrokken hebt. Je trekt de draden dus niet stuk voor stuk, maar tegelijk. Bij het trekken van kabels in een buis die al draden bevat, bestaat namelijk de kans dat de isolatie van de draden beschadigd raakt.

Tip!

Gaat het trekken erg stroef? Strooi dan wat talkpoeder op de draden. Daarna moet het draden trekken weer soepel gaan.

stap 4

Een draad erbij trekken

Soms moet je er een draad bij trekken. Gebruik één van de zittende draden als 'trekdraad'. Bevestig aan het uiteinde van die draad twee draden: de nieuwe draad en een draad die dezelfde kleur heeft als de 'trekdraad'. Trek nu de trekdraad uit de buis. Zo trek je de twee nieuwe draden er voorzichtig en eenvoudig in.

stap 5

Bij drie of meer draden

Heb je te maken met drie of meer draden? Draai de drie draden twee om een in elkaar. Buig daarbij de enkele draad met de punt zo strak mogelijk richting de isolatie en knijp deze even aan met een combinatietang. Buig de twee andere draden door het oog van de veer en draai deze daarna enkele keren om hun eigen kern. Buig bij meer draden altijd de meerdere draden terug. Houd ook twee draden voor in de veer. Strip hierbij de draden die door het oog van de veer gaan 15 cm aan en de andere draden 8 cm.

stap 6

De draden verbinden

Zijn er draden die verbonden (gelast) moeten worden? Dat doe je met een lasklem. Knip deze draden op zo’n manier af dat deze ongeveer 15 cm buiten de doos steken. Hierdoor kun je de draden na het verbinden met een ruime lus in de doos leggen.

Let op!

Een draad die zonder las door een doos loopt, moet ook met een ruime lus in de doos liggen.

Benodigdheden

Meer klusadvies

Klusadvies - elektra - Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? - Thumbnail
Wat zijn de regels voor het aanleggen van elektra? stappenplan
inbouw elektra - thumbnail
Hoe leg ik opbouw elektra aan? stappenplan
stopcontact-schakelaar-aansluiten-Thumbnail
Hoe sluit ik een stopcontact en lichtschakelaar aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe pas ik de lengte van een internet-, UTP- of LAN-kabel aan? - Thumbnail
Hoe pas ik de lengte van een internet-, UTP- of LAN-kabel aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in