klusadvies

Water besparen

5 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

 

In ons land is schoon water niet duur. Afhankelijk van waar je woont kost een kuub water (1000 liter) tussen de € 0,86 en € 1,66. Elke dag gebruiken we zo’n 120 liter water er persoon. Financieel gezien levert waterbesparing niet veel op. Water besparen is vooral: energie besparen. Het kost veel energie om water te zuiveren en er veilig, schoon drinkwater van te maken voor 17 miljoen mensen.

 

 

Klik hier om terug te gaan naar klusidee energie besparen >>


 

Bekijk de benodigheden

Minder water gebruiken

Dagelijks gebruiken we het meeste water voor baden, douchen en de wc doortrekken. De meest effectieve manier van water besparen is natuurlijk minder water gebruiken. Als in een huishouden van vier mensen iedereen elke dag een minuutje korter doucht, scheelt dat per jaar al 6.000 liter. Of te wel 6 kubieke meter. Reken maar uit wat je aan water bespaart als je 5 minuten korter doucht…

Waterbesparende douchekop

Neem een waterbesparende douchekop. Die geeft hetzelfde lekkere douchegevoel en toch bespaar je aardig wat water. Door een normale douchekop stroomt zo’n 9 liter water per minuut. Door een waterbesparende kop gaat 5 liter per minuut. Er zijn ook waterbesparende sproeikoppen voor bijvoorbeeld keukenkranen.

 

Kleinere spoelbak met spaarknop

Je kent ‘m wel: de wc-spoelbak met een knop voor de kleine en de grote boodschap. Heeft jou wc nog een stortbak of spoelbak van 9 liter? Vervang die door een spoelbak van 6 liter, met spoelonderbreking. En bespaar tienduizenden liters drinkwater per jaar. Op onze sanitair-afdeling vind je alles wat je nodig hebt. Meer waterbesparende tips en ideeën vind je op milieucentraal.nl.

 

Douchekraan en doucheset vervangen

Bekijk hier hoe je een douchekraan en doucheset vervangt.
Bekijk klusadvies

Bad- of douchekraan vervangen

Bekijk hier hoe je een bad- of douchekraan vervangt.
Bekijk klusadvies

Douchesysteem monteren

Bekijk hier hoe je een douchesysteem monteert.
Bekijk klusadvies