klusadvies
slijpmachines

Slijpmachines

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Doorslijpen, afbramen, borstelen, ontroesten, polijsten en aanscherpen, allemaal klussen die u met een slijpmachine kan doen. Welke soorten slijpmachines vindt u bij GAMMA? En waar moet u op letten als u een slijpmachine koopt?

 

Bekijk de benodigheden

soorten slijpmachines

GAMMA verkoopt verschillende soorten slijpmachines: werkbankslijpmachines, haakse slijpers en polijstmachines. Welke eigenschappen horen bij deze soorten slijpmachines?

Werkbankslijpmachine

Werkbankslijpmachine

Een werkbankslijpmachine is een vaste machine op de werkbank voor het voornamelijk aanscherpen van gereedschap zoals beitels, boren en messen. Ook afbramen en polijsten van kleine werkstukken kan met de werkbankslijpmachine. Hij heeft twee ronde slijpstenen. Een brede slijpsteen voor het snel en ‘droog’ slijpen van beitels en boren. Naast het droogslijpen is er ook het ‘nat’ slijpen. Hiervoor heeft u een werkbank-slijpmachine nodig met een waterreservoir. Nat slijpen duurt langer, maar de kans op verbranden van het metaal is gering. Het eindresultaat is een nog scherpere beitel.

 

Haakse slijper

Haakse slijper

Een haakske slijper (of slijptol) is een veelzijdig elektrisch handgereedschap voor het haaks door- en inslijpen van met name steen, plaatmetaal, buizen en betonijzer. U kunt met een haakse slijper ook afbramen, ontroesten, borstelen, vuil verwijderen en metaal polijsten. Een haakse slijper werkt met verwisselbare schijven. Er zijn schrijven voor het zagen en doorslijpen van steen of metaal, schijven waarmee u bramen verwijdert en freesschijven voor het bewerken van hout en speksteen. Voor harde materialen zoals keramische vloertegels zijn er schijven met diamantkorrels.

 

 

Polijstmachine

Polijstmachine

Met een polijstmachine kunt u polijsten en schuren. Een polijstmachine lijkt op een haakse slijper, maar is uitgerust met een vaste rubberen basisschijf. Op deze basiszool kunt u een poetsschijf, schuurschijf en polijstschijf aanbrengen. Een polijstmachine komt goed van pas bij het oppoetsen van uw auto of het afwerken van uw metaalwerkstukken.

 

multitool

Multitool

Naast de genoemde slijpmachines kunt u ook een multitool of mini multitool gebruiken. Ook met deze machines kunt u diverse materialen doorslijpen, afbramen, ontroesten en polijsten. Kijk voor meer informatie op Multitools.

 

 

 

 

slijpmachine kopen? let hier op

Wat is de beste slijpmachine voor u? Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten om op te letten als u een slijpmachine koopt. GAMMA zet ze voor u op een rij.

slijpmachines_vermogen

Werkbankslijpmachines en de meeste haakse slijpers zijn uitgevoerd met een een snoer. Machines met een snoer zijn relatief sterk. Omdat het voltage waarmee ze werken altijd 230V is wordt hun kracht vaak aangeduid in W (watts). Hoe hoger het aantal watts, hoe krachtiger de machine. Er zijn ook slijpmachines met een accu. De elektrische spanning wordt bij accumachines uitgedrukt in V (volts). Hoe hoger het voltage, hoe sterker de machine. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah (Ampère per uur). Hoe hoger de Ah-waarde hoe langer u doet met een batterijlading.

slijpmachines_verwisselen accessoires

Omdat met name de haakse slijpers voor allerlei materialen inzetbaar moeten zijn is het prettiger werken als u de accessoires snel kunt verwisselen. Dat gaat bij de ene slijpmachine net iets makkelijker dan bij de andere.

slijpmachines_veiligheid

Steen en metaal zijn stugge materialen, die ervoor zorgen dat tijdens het doorslijpen de machine plotseling vast kan lopen. Een machine die is uitgevoerd met een kickbackstop herkent het blokkeren en schakelt de machine onmiddellijk uit. Met een machine met heraanloopbeveiliging loopt u geen gevaar dat de machine weer vanzelf gaat draaien bij een eventuele stroomonderbreking.

slijpmachines_diameter slijpsteen

De diameter van de slijpschijf bepaalt hoe diep u materiaal kunt inslijpen. Schat in voor welke klus u een haakse slijper voornamelijk gaat gebruiken. Hoe groter de diameter van de schijf, hoe zwaarder de machine namelijk wordt. Een kleine haakse slijpmachine kan al voldoende zijn voor uw standaard klussen. Mocht u een toch een dikke tegel moeten doorslijpen, dan kunt u altijd een zware machine huren.

slijpmachine veilig gebruiken

Slijpen maakt veel lawaai. Ook ontstaan er splinters die wegschieten. Een gehoorbeschermer en veiligheidsbril zijn daarom een must. Iedere haakse slijper wordt standaard met een beschermkap geleverd. Voor doorslijpen wordt een dubbele beschermkap geadviseerd. Werkbankslijpmachines zijn uitgerust met spatglazen. Verwijder beschermkappen en spatglazen nooit om sneller te kunnen werken! Bij het doorslijpen van steen ontstaat ook veel stof. Draag daarom een stofkapje. Nauwsluitende handschoenen, die hittebestendig zijn versterken uw grip op het apparaat. Koop deze veiligheidsartikelen tegelijk met uw slijpmachine.