klusadvies
tegelgereedschap

Tegelgereedschap

0 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld


Een badkamer opknappen staat of valt met het tegelwerk. Goed gereedschap is een vereiste bij het tegelzetten. Hieronder volgt een opsomming en korte beschrijving van gereedschappen en benodigdheden die u bij het tegelen van pas komen. Zie ook het stappenplan Wand tegelen.

 

Bekijk de benodigheden

tegelsnijders

Een tegelsnijder gebruikt u om ‘pastegels’ te maken. Het komt zelden voor dat u een ruimte kunt betegelen met alleen maar hele tegels. In de hoeken en bij obstakels moeten de tegels op maat (pas) gemaakt worden.

Tegelsnijder met een geleidesysteem

Tegelsnijder met geleidesysteem

Deze tegelsnijder gebruikt u als u veel tegels op maat moet maken. Dankzij het geleidesysteem en een scherp snijwiel maakt u altijd een rechte lijn. De tegelsnijders zijn vaak voorzien van een breekbek waarmee u de tegel op de vooraf ingesneden lijn breekt. Tegelsnijders met een geleidesysteem zijn er in verschillende maten. Deze maat bepaalt dan ook hoe groot de tegels kunnen zijn om te verwerken.

 

Handmodel tegelsnijder

Handmodel tegelsnijder

Een handmodel tegelsnijder gebruikt u als u slechts een paar wandtegels op maat moet maken. Deze tegelsnijder is voorzien van een verstelbare aanslag waardoor het makkelijker is om meerdere tegels op dezelfde maat te snijden. Met de regelknop stelt u de juiste tegeldikte in, waardoor het snijwiel makkelijk door het glazuur heen kan snijden. Voor vloertegels is deze tegelsnijder niet geschikt.

Tegelsnij- en breektang

Tegelsnij- en breektang

Een tegelsnij- en breektang is voorzien van een snijwiel. Hiermee snijdt u een rechte lijn af op een geglazuurde wandtegel. Met de breekbek breekt u de tegel op de vooraf ingesneden lijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegelsnijder met een punt

Tegelsnijder met een punt

Voor het incidenteel snijden van geglazuurde wandtegels kunt u een tegelsnijder met punt gebruiken. Deze kan u gebruiken voor zowel rechte als niet-rechte vormen. Deze tegelsnijder is voorzien van een hardmetalen punt die alleen geglazuurde tegels snijdt. Voor vloertegels is hij niet geschikt.

 

 

Beugelzaag

Beugelzaag

Voor het maken van bijvoorbeeld een leidingdoorvoer tekent u het gat op de tegel af en boort u met een glasboor (8mm) een gat binnen deze cirkel. Zaag het gat uit met behulp van een beugelzaag (met afneembaar gritzaagblad) en verwijder achtergebleven randjes met een speciaal hiervoor bedoelde gatentang of een ronde vijl.

 

Tegelkniptang

Tegelkniptang

De tegelkniptang (of knabbeltang) is er voor het bijwerken van gaten of andere vormen in keramische wandtegels. Nadat u de wandtegels heeft ingesneden met een tegelsnijder werkt u de randen bij met deze tegelkniptang. Deze tang om tegels mee te knippen heeft een harde bek waarmee u eenvoudig kleine stukken van de tegel afknabbelt.

 

overig tegelgereedschap

Schietlood

Schietlood

Met het schietlood kunt u midden op de muur een verticale loodlijn uitzetten. Tegel van af dit punt naar links en naar rechts, zodat u een evenwichtig tegelpatroon krijgt met gelijke passtroken in beide hoeken.

 

waterpas

Waterpas

Met een waterpas kunt u ook een verticale lijn uitzetten. U gebruikt ook een waterpas voor het stellen van de tegellat, waarop een eerste rij tegels wordt geplaatst.

 

 

 

Timmermanspotlood

Timmermanspotlood

Een timmermanspotlood is onmisbaar voor de tegelzetter. Handig voor de verticale- en horizontale lijnen op de muur. Ook op de vloer kunt u met het potlood de startlijnen aftekenen.

 

 

Spanhoek

Spanhoek

Met een spanhoek kunt u netjes ‘aan de lijn’ tegelen. Met het elastieken koord spant u een rechte lijn tussen twee hoektegels die op een bepaalde afstand van elkaar staan.

 

 

Tegelvijl

Tegelvijl

Een tegelvijl is gemaakt van korrelig hardmetaal en daardoor geschikt voor het bijwerken van keramische tegels. Bijvoorbeeld om snijvlakken glad te maken of tegels exact op maat te maken.

 

Pleistertroffel

Pleistertroffel

Dit slanke model troffel gebruikt u voor het aanmaken en opzetten van tegellijm. De pleistertroffel is er ook in bladvorm.

 

 

 

 

Getande plakspaan

Getande plakspaan

Een plakspaan gebruikt u voor het aanbrengen van tegellijm op grote oppervlakken. De haakse vertanding kan verschillend zijn. Voor tegels tot 15cm gebruikt u een vertanding van 6mm. Voor maten tot 25cm gebruikt u een vertanding van 8mm en daarboven komen de tegels die een vertanding van 10-12mm vereisen. Bij een plakspaan met speciale tand wordt de lijm nog beter verdeeld over het oppervlak. Plakspanen zijn gemaakt van staal of RVS. RVS roest niet en gaat langer mee.

 

Slaglijnmolen

Slaglijnmolen

De slaglijnmolen is een handig aftekenapparaat. De molen is gevuld met krijtpoeder. Door de lijn uit de molen te trekken raakt deze bedekt met het krijtpoeder. Span de lijn strak tussen twee uit elkaar gelegen punten en trek deze een klein beetje omhoog. Laat hem vervolgens terugspringen en het krijtpoeder laat een exact rechte lijn achter.

 

 

 

 

 

 

Lijmkam

Lijmkam

Een lijmkam met haakse insnijdingen gebruikt u voor het aanbrengen van tegellijm (en andere lijmsoorten) op relatief kleine oppervlakken en kleine maat tegels. Zeker voor de wat minder geoefende tegelzetter is het verstandig om niet meteen grote hoeveelheden lijm aan te maken en op te zetten. De lijmkam is verkrijgbaar in diverse vertandingen.

 

 

 

 

 

 

Bouwemmer

Bouwemmer

Een ronde zwarte bouwemmer gebruikt u om een cementgebonden poederlijm aan te maken en te verplaatsen. Voor wandtegels kunt u ook kant-en-klare lijm kopen, die al in een handige emmer zit. Kant-en-klare pastalijmen zijn niet geschikt voor vloertegels.

 

 

 

 

Rubberen schuurbord

Rubberen schuurbord

Met een schuurbord van rubber brengt u een voegmiddel aan op grote oppervlakken. Met een troffel brengt u het voegmiddel op het rubber aan. Door het in een hoek tegen de tegels te houden en vervolgens uit te smeren brengt u snel het voegmiddel aan. Restanten op het geglazuurde deel van de tegel verwijdert u ook met het rubber.

 

Voegrubber

Voegrubber

Het voegrubber is ook bestemd om voegmiddel aan te brengen. U kunt met een voegrubber wat kleinere hoeveelheden verwerken. Zeker voor de wat minder geoefende tegelzetter is het verstandig om niet meteen grote hoeveelheden voegmiddel aan te maken en op te zetten.

 

 

 

Inwasbord

Inwasbord

Met een inwasbord wast u tegelvoegen in. Als het aangebrachte voegmiddel op het glazuur gaat indrogen is het tijd om de tegels in te wassen. Het inwasbord is voorzien van schuimrubber. Het inwasbord maakt het mogelijk om grotere oppervlakken in te wassen. Voor kleiner oppervlakken kunt u ook een (inwas)spons gebruiken.

 

Kitspuit

Kitspuit

Met een kitspuit (of kitpistool) kunt u onder andere siliconenkit of sanitairkit aanbrengen. Doe dit na het tegelen in hoeken die regelmatig nat worden, bijvoorbeeld in de douche. Het aanbrengen gaat een stuk makkelijker met een kitspuit.

 

 

 

 

 

Kitspatel

Kitspatel

Met een kitspatel strijkt u net aangebrachte siliconenkit glad. De spatel heeft verschillende rondingen, waarmee u diverse modellen kitranden kunt maken. Besproei voordat u gaat gladstrijken de kit eerst met zeepsop.

 

 

 

 

 

accessoires voor tegelgereedschap

Bij GAMMA vindt u ook diverse accessoires en benodigdheden voor uw tegelgereedschap.

Reservewiel voor tegelsnijder

Reservewiel voor tegelsnijder

Met een bot snijwiel is het onmogelijk om een mooie snijlijn te maken. Vervang daarom regelmatig het snijwiel. Vervangwielen zijn er in diverse maten.

 

 

Tegelzetterselastiek

Tegelzetterselastiek

Voor uw spanhoek kunt u reserve-elastiek kopen. Na een paar keer gebruiken gaat de rek uit het elastiek en is deze aan vervanging toe.

 

 

 

 

Slaglijnpoeder

Slaglijnpoeder

Na verloop van tijd raakt het krijtpoeder in uw slaglijnmolen op. De afdruk wordt dan te vaag. Vul uw slaglijnmolen aan met reservepoeder. Slaglijnpoeder is verkrijgbaar in de kleuren rood en blauw.

 

Krabmesjes

Krabmesjes

Voor het uitkrabben van een bestaande voeg gebruikt u een voegenkrabber. Reservekrabmesjes komen van pas als het mesje in de voegenkrabber versleten is.

 

 

 

Tegelkruisjes

Tegelkruisjes

Vooral voor beginnende tegelzetters komen tegelkruisjes van pas. Ze helpen tegels gelijkmatig uit te lijnen. Tegelkruisjes zijn verkrijgbaar in diverse maten. De breedte van de voeg is een kwestie van smaak. Meestal worden de volgende richtlijnen aangehouden: tegels tot 5cm een voeg van 2mm, tegels 6-10cm een voeg van 2-3mm, tegels 11-25cm een voeg van 3mm, tegels boven 25cm een voeg van 4-6mm. Over het algemeen gebruikt u op een vloer een bredere voeg dan op wanden.